Republica Moldova revine la starea de urgență în sănătate publică. Comisia de Sănătate Publică anunță restricții
Știri

Republica Moldova revine la starea de urgență în sănătate publică. Comisia de Sănătate Publică anunță restricții

Sursa foto: forbes.ro/Foto-simbol

Începând cu 29 aprilie, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, va fi instituită stare de urgență în sănătate publică. O Dispoziție în acest sens a fost emisă de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), după ce, pe data de 18 aprilie, a expirat starea de urgenţă în sănătate publică emisă pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice (de uz comun) deschise și închise, inclusiv în transportul public, rămâne a fi obligatorie. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

Masca de protecție va fi obligatorie și pe toată durata aflării în interiorul lăcașului de cult. Contactul și sărutarea obiectelor de cult trebuie să fie evitate.

Persoanele vor respecta distanța fizică de minimum 1 metru, cu excepția cazurilor când, prin prevederi speciale, este stabilită respectarea unei alte distanțe între persoane ori în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public.

Aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) va fi permisă în grupuri mai mici de 3 persoane, cu excepția membrilor unei familii. Comisia recomandă evitarea aflării pe terenuri de joc a copiilor în absența părinților/tutorelui legal.

Programarea populației și imunizarea anti-COVID va fi efectuată în zilele de luni-sâmbătă, în intervalul orar 09.00 – 18.00.

La serviciu va fi chemat fizic personalul strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției, precum și personalul a cărui activitate necesită prezența obligatorie la serviciu. Pentru personalul a cărui activitate nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, vor fi asigurate condiții de muncă la distanță.

La trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova, va fi obligatorie prezentarea rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). Confirmarea trebuie să fie prezentată în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.

Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și nu dețin rezultatul negativ al testului PCR COVID-19 vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locurile determinate. În cazul minorilor până la 14 ani, fişa epidemiologică şi declaraţia pe propria răspundere vor fi completate şi semnate de reprezentantul legal sau însoţitor.

Modul de organizare a procesului educațional în instituțiile de învățământ va fi decis de către comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică, în funcție de gradul de alertă atribuit localității, conform următoarelor scenarii:

  • Pentru localitățile în care este atestat gradul de alertă Cod Verde sau Cod Galben (incidența mai mică de 49 de cazuri COVID-19 la 100 mii populație în ultimele 14 zile) – participarea zilnică a preșcolarilor, elevilor și studenților cu prezență fizică în instituțiile de învățământ.
  • Pentru localitățile în care este stabilit gradul de alertă Cod Portocaliu (între 50 și 100 de cazuri COVID-19 la 100 mii populație în ultimele 14 zile) – participarea zilnică cu prezență fizică în instituțiile de învățământ a preșcolarilor, elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele absolvente (a IX-a, a XII-a, a XIII-a din învățământ seral), precum și a elevilor din învățământul profesional tehnic antrenați în stagiile de practică și în grupele absolvente, a studenților din anii absolvenți din învățământul superior la orele practice. Elevii și studenții din celelalte clase și ani de studii vor învăța de la distanță.
  • Pentru localitățile în care este atestat gradul de alertă Cod Roșu (incidența mai mare de 100 de cazuri COVID-19 la 100 mii populație în ultimele 14 zile), opțiunea de bază va fi instruirea la distanță, cu excepția instituțiilor de educație timpurie. Pentru învățământul primar, pentru elevii claselor absolvente (a IX-a, a XII-a, a XIII-a din învățământ seral), precum și pentru elevii din învățământul profesional tehnic antrenați în stagiile de practică și în grupele absolvente, pentru studenții din anii absolvenți din învățământul superior la orele practice, poate fi instituită instruirea combinată.

Documentul integral poate fi citit AICI. Amintim că, anterior, Curtea Constituțională a R. Moldova a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență pentru perioada 1 aprilie – 30 mai, inclusiv.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.