(REPORTAJ FOTO) Ultimul sunet în spatele gratiilor
Adolescent

(REPORTAJ FOTO) Ultimul sunet în spatele gratiilor

Îmbrăcați la patru ace, cu flori în mână și cu multe emoții, absolvenții din Penitenciarul pentru minori din Goian așteptau cu sufletul la gură când se vor deschide larg porțile instituției și-i vor vedea pășind spre ei pe părinți, surori și frați. Este o zi specială, este ultimul sunet!

În acest an, 10 băieți au absolvit clasa a IX-a, iar patru – clasa a X-a. Pentru a marca sfârșitul anului școlar, ei au organizat de sine stătător un careu festiv, în cadrul căruia au prezentat cântece, poezii și scenete.

Cu lacrimi în ochi și multe emoții, cei apropiați i-au susținut și aplaudat.

Irina spune că a venit să-și felicite fratele A. care a absolvit clasa a IX-a. Vădit emoționată, tânăra ne-a povestit cu o voce tremurândă că nu mai are pe nimeni în afară de fratele ei, părinții fiind decedați.

„Suntem doar noi doi și țin foarte mult la el. Pentru el este o zi importantă și am venit să-l sprijin și să-l felicit. Eu sunt sprijinul lui și încerc să-l ajut cum pot. Aștept cu nerăbdare să iasă la libertate”, a menționat tânăra.

Pentru I. acest ultim sunet semnifică și încheierea studiilor, cel puțin, deocamdată, chiar dacă a absolvit abia clasa a X-a. Peste câteva zile tânărul va împlini vârsta de 18 ani și va fi transferat într-un penitenciar pentru maturi ca să ispășească termenul care i-a rămas.

Totuși, băiatul spune că vrea să-și continue studiile.

„Pentru mine ultimul sunet înseamnă o mare sărbătoare. Nu am cuvinte să redau toate trăirile și emoțiile pe care le am. În toți acești ani, am învățat foarte multe. Sper că, atunci când o să ies la libertate, să absolvesc clasa a XI-a și a XII-a”, a menționat I.

I. a ajuns la Goian cu doi ani și jumătate în urmă, după ce a fost condamnat pentru furt. El spune că a comis infracțiunea pentru că nu avea ce mânca. Părinții consumau băuturi alcoolice, motiv pentru certurile dese în familie. Din această cauză, I. a decis să fugă de acasă. Nu avea unde să doarmă și ce să mănânce, de aceea fura alimente pentru a se hrăni.

Prima dată, a furat niște fructe, apoi câteva pâini și a continuat așa până când a fost reținut. Ulterior a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare.

În detenție, I. a reușit să învețe mai multe profesii, care, speră el, îl vor ajuta atunci când va ieși la libertate.

„Am învățat mai multe profesii: cizmar, autolăcătuș, frizer și bucătar. Sper că tot ceea ce am învățat îmi va prinde bine când voi ieși de aici. Uneori, nici la libertate nu ai posibilitate să înveți atâtea câte am învățat aici”, ne-a spus tânărul.

Băiatul visează să iasă cât mai repede la libertate, vrea să-și continue studiile, să-și găsească rostul în viață și să-și ajute familia. Totodată, el spune că va face tot posibilul să nu mai ajungă în spatele gratiilor și va încerca să sfătuiască și să îndrume prietenii și cunoscuții.

Nimeni dintre rudele sale nu a venit să-l viziteze. Cu un nod în gât, tânărul ne-a spus că părinții nu au posibilitate să vină.

Liubovi Jignea-Suveică, directoarea Penitenciarului pentru Minori de la Goian, susține că, în fiecare an, instituția organizează careul de ultimul sunet, unde sunt invitate rudele și partenerii.

„Încercăm ca la această sărbătoare să fie prezente cele mai apropiate persoane, deoarece pentru ei este un lucru foarte important. Asemenea sărbători sunt esențiale pentru educarea și reeducarea copiilor. Sperăm că acești copii sunt viitorul și au o șansă de a ajunge membri demni și responsabili ai societății. Vrem să facem așa încât să nu ne fie frică să-i întâlnim după gardul de piatră și sârma ghimpată”, a precizat Liubovi Jignea-Suveică.

Administrația instituției depune toate eforturile ca, pe durata aflării în penitenciar, tinerii să țină legătura cu familia.

„Ne străduim și pe parcursul anului școlar, și pe toată perioada aflării lor aici să le facem revenirea una cât mai frumoasă, pozitivă, cu instruiri, cu menținerea legăturilor cu familia, cu semenii de dincolo. După ispășirea pedepsei, el trebuie undeva să revină. De aceea, ne străduim să lucrăm atât cu părinții, cât și cu copiii și facem așa încât ei să mențină legătura. Iar atunci când vor ieși la libertate, ei să revină în familie. Până la urmă, sângele apă nu se face”, a adăugat Liubovi Jignea-Suveică.

La sfârșitul sărbătorii, pentru tineri și rudele lor a fost organizată o masă festivă în cantina instituției. Acolo, ei au putut petrece mai mult timp cu cei apropiați.

În total, în Penitenciarul de minori de la Goian se află 34 de persoane.

Fotografiile au fost realizate de Ana Gurdiș

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.