(Reportaj FOTO) Părinții au cerut azi redeschiderea grădinițelor: „Peste tot am fost refuzată, pentru că nu puteam să plec cu copilul la lucru”
Știri

(Reportaj FOTO) Părinții au cerut azi redeschiderea grădinițelor: „Peste tot am fost refuzată, pentru că nu puteam să plec cu copilul la lucru”

Au cerut redeschiderea grădinițelor, în contextul în care mulți părinți sunt nevoiți să renunțe la locul de muncă pentru a sta acasă cu cei mici sau, dacă merg la serviciu, își lasă copiii singuri acasă, fără supraveghere.

Mai mulți părinți, echipați cu pancarte și păstrând distanța fizică, au protestat astăzi în fața Guvernului, exprimându-și astfel nemulțumirea față de inacțiunile autorităților în cele aproape patru luni de când a fost sistat procesul educațional, timp în care peste 150 000 de preșcolari au stat acasă.

Protestul a avut și o denumire sugestivă – „Copiii mor, Guvernul tace”, cu referire la cazurile tragice care au avut loc în țara noastră, pe timp de pandemie. Ultimul caz răsunător este cel al fetiței de cinci ani, din Chișinău, care a decedat după ce un dulap a căzut peste ea. Fetița era singură în casă, părinții fiind la serviciu. 

La protest am întâlnit-o pe Maria Donțu, care a venit cu fetița ei, neavând cu cine s-o lase acasă. Ne-a povestit că își crește de una singură copilul și că, în perioada de pandemie, niciun angajator nu a acceptat ca ea să vină la serviciu împreună cu copilul.

„A fost foarte greu și financiar, și emoțional. În primul rând, copiii au cel mai mult de suferit. Eu nu am reușit să-mi găsesc un loc de muncă, peste tot am fost refuzată, pentru că nu puteam să plec cu copilul la lucru. Statul nu se gândește deloc la copii. Oare în piețe, restaurante, marketuri nu sunt riscuri? În țările europene, grădinițele au continuat să lucreze și în pandemie. A fost posibil și la noi, dar statului nu-i pasă. Nimeni nu a depus nici măcar efortul de a ajuta financiar copiii sau în alt mod”, spune ea.

Maria Donțu susține că situația este și mai grea în cazul părinților care au copii cu dizabilități, în contextul în care centrele de reabilitare sunt închise. Suntparinte.md a realizat și un reportaj video în care a ilustrat cum părinții se descurcă în această perioadă, în lipsa centrelor de reabilitare și de recuperare.

Anatoli Cobolschi este tată a trei copii, dintre care unul este preșcolar, celălalt mergea la școală. Din cauza pandemiei, și-a pierdut locul de muncă. Familia a fost nevoită să ia cu împrumut bani, ca să-și poată întreține copiii. Tatăl ne spune că și-a găsit un loc de muncă în calitate de paznic, pentru a obține 100 de lei pe zi:

„Cât timp grădinițele și școlile sunt închise, părinții – la serviciu, copiii intră în contact și cu mulți copii ai străzii, ceea ce sporește riscul de infectare. Statul nostru nu oferă nicio soluție părinților. Există atât de multe alternative, una dintre care ar fi identificarea instituțiilor unde copiii să poată fi supravegheați măcar jumătate de zi, așa cum este în cazul taberelor cu sejur de zi”.

Închiderea grădinițelor a atras cu sine și mai multe provocări pentru părinții care au copii cu dizabilități. Angelina Mistreț, logopedă și psihopedagogă la o grădiniță din Chișinău, a venit la protest pentru a cere redeschiderea grădinițelor și a centrelor de dezvoltare/de reabilitare.

Ea spune că aflarea copiilor cu nevoi speciale, în instituțiile de masă, aduce doar beneficii. Copiii își formează și își dezvoltă astfel mai multe deprinderi și comportamente:

„Cei mici fac isterie și au diverse stări de apatie. E imposibil ca un copil tipic să stea acasă. Imaginați-vă un copil cu autism să stea 24/24 în casă, fără socializare, fără a se juca afară. Părinții intră în depresie și nu știu ce să facă. Guvernul a uitat de copii.

Cunosc o mamă care are copil cu dizabilitate și tot salariul îl cheltuie acum pentru bonă. Copilul se află într-o stare depresivă, pentru că nu poate accepta o persoană străină, însă mama este nevoită să meargă la muncă. Specialiștii lucrează individual cu copilul, de aceea nu e o problemă să poarte măști”.

Reprezentanta AO „Părinți Solidari”, Ala Revenco, spune că autoritățile doar repetă că grădinițele nu pot fi redeschise, fără a oferi soluții, în timp ce relaxează multe alte măsuri restrictive, precum redeschiderea piețelor, a centrelor comerciale, a sălilor de sport și a localurilor:

„La o lună de la lansarea Petiției, nu există nicio soluție pentru părinții care au preșcolari, care trebuie să meargă la muncă sau deja merg. Solicitările noastre sunt divizate în două categorii: 1) redeschiderea grădinițelor treptat, pentru un număr redus de copii, cu respectarea măsurilor de profilaxie; 2) acordarea protecției sociale pentru părinții care, în această perioadă de patru luni, au făcut lucrul grădinițelor: copiii au fost alimentați de către părinți și au făcut online lecțiile tot cu părinții. În patru luni, instituțiile statului, care sunt plătite din bugetul pe care noi l-am asigurat, nu au funcționat”.

Ala Revenco susține că nu a primit nici răspuns la solicitarea ei, de săptămâna trecută, privind organizarea unei mese rotunde pentru a găsi soluții: „Doar Avocatul poporului a spus că este disponibil. De la Ministerul Educației sau de la Guvern nu am primit niciun răspuns”.

De cealaltă parte, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, spune că decizia de a redeschide grădinițele ține nu doar de gradul de pregătire al acestor instituții, ci și de situația epidemiologică din țară. Până pe data de 15 iulie, grădinițele nu vor fi redeschise:

„Deciziile sunt luate pe o platformă intersectorială, nu de un minister sau altul. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a elaborat o instrucțiune în contextul pregătirii instituțiilor preșcolare și școlare, cu responsabilități clare.

Chiar dacă, în această perioadă, instituțiile preșcolare nu au funcționat, au fost înregistrate cazuri de infectare în rândul lucrătorilor din cadrul grădinițelor. În funcție de evoluția situației, se va determina perioada concretă când vor fi redeschise instituțiile preșcolare”, a declarat ministra, ieri-seara, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Totodată, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) spune că este îngrijorat față de intenția de reluare a activității instituțiilor de învățământ preșcolar. Într-o Declarație făcută public astăzi, instituția propune alte soluții, printre care:

  • familiile ce se confruntă cu probleme de supraveghere a copiilor de vârstă preșcolară în timpul aflării la muncă să primească sprijin familial;
  • fondurile destinate pentru alimentația copiilor în grădinițe să fie redirecționate în sprijinul familiilor vulnerabile;
  • elaborarea unui plan gradual de redeschidere a instituțiilor de învățământ preșcolar, care să fie activat la etapa de diminuare a pandemiei.

Declarația integrală o puteți citi AICI.

Menționăm că starea de urgenţă în sănătate publică, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, a fost prelungită până pe data de 15 iulie, cu posibilitatea de prelungire a termenului, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Fotografiile au fost realizate de Leonid Bzovîi

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.