(REPORTAJ FOTO) Au testat pe pielea lor provocările persoanelor cu dizabilități: s-au deplasat cu scaunul rulant, cu bastonul alb sau cu dopuri în urechi
Știri

(REPORTAJ FOTO) Au testat pe pielea lor provocările persoanelor cu dizabilități: s-au deplasat cu scaunul rulant, cu bastonul alb sau cu dopuri în urechi

By 05/11/2021 noiembrie 8th, 2021 No Comments

Sursa foto: Suntparinte.md

„Simt frică”, „E o stare de nesiguranță”, „A fost jenant și dificil” – așa au reacționat mai multe persoane publice, printre care și funcționari de la Primărie și Guvern, după ce, timp de 30 de minute, s-au aflat în pielea persoanelor cu dizabilități, au testat echipamentul asistiv pe care acestea îl utilizează și au înțeles cu ce provocări se confruntă ele.

Acțiunea inedită, cu denumirea „În pantofii persoanei cu dizabilități”, a fost organizată de Platforma civică „Chișinăul Accesibil pentru Toți”, organizatorii dorind astfel să sensibilizeze întreaga societate, în special responsabilii din domeniile de profil, privind asigurarea condițiilor de accesibilitate pentru toți cetățenii.

Inițial, participanții au fost instruiți despre regulile de utilizare a bastonului alb și a fotoliului rulant, după care au vizitat, împreună cu persoanele cu mobilitate redusă, spațiile publice și clădirile de menire socială din preajmă, inclusiv treceri pietonale și pasaje subterane.

Sergiu Oceretnîi, șeful Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului din Chișinău, a testat astăzi pentru prima dată un scaun rulant. Spune că abia după o asemenea activitate a înțeles cât de inaccesibil este orașul:

„Pe porțiuni drepte a fost mai ușor de manevrat. Când am vrut să urc pe rampă, ca să intru în magazin, a fost mai dificil, am reușit doar cu ajutorul persoanei care m-a însoțit. O altă dificultate a fost să mă deplasez în magazin, pentru că jos erau produse și practic era imposibil să mă mișc”.

În scaunul rulant s-a aflat timp de jumătate de oră și Iurie, coordonatorul grupului de inițiativă „StopHAM”. Pentru el, o adevărată provocare a fost să intre într-o farmacie care avea o rampă de acces neadaptată:

„Fără însoțitor, nu m-aș fi descurcat să urc pe această rampă. Este lunecos. În plus, aparatul de aer condiționat este instalat la nivelul capului și risc să mă lovesc când cobor pe rampă, dacă nu mă țin. După aceste 30 de minute, voi aprecia și mai mult faptul că pot merge pe propriile picioare”.

Tatiana Mihailova, reprezentanta Asociației „Automobil Club Moldova”, a fost nevoită să se deplaseze pe stradă cu ajutorul unui baston alb și fiind însoțită de un cadru de sprijin, întrucât avea ochii acoperiți cu o mască.

„După primele secunde, am început a simți frică și nesiguranță. Te pomenești brusc în întuneric și trebuie să te deplasezi într-o anumită direcție. Să fii o persoană nevăzătoare sau slab văzătoare nu e nici pe departe ca atunci când stai în fața computerului într-o încăpere unde e întuneric sau când treci printr-o subterană neiluminată. E un adevărat act de curaj să mergi la magazin, la serviciu sau pe stradă în asemenea condiții. Am parcurs câțiva metri, dar am întâmpinat o serie de obstacole: borduri, scări, oameni, mașini etc.”.

Șapte din zece persoane din grupurile cu mobilitate limitată din municipiul Chișinău nu se simt în siguranță sau chiar se simt în pericol atunci când se deplasează prin oraș și, mai ales, când traversează strada. Este una dintre constatările unui studiu realizat recent de către Automobil Club Moldova (ACM), împreună cu experții de la Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și compania Universal Acces.

„Asociația pe care o reprezint colaborează de mult timp cu organizațiile care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Am instalat 10 semafoare sonore în câteva intersecții aglomerate din oraș, care sunt folosite cel mai des de persoanele cu mobilitate redusă, precum și am amenajat câteva treceri pietonale”, a precizat Tatiana Mihailova.

Gheorghe Croitoru, șeful Secției politici și reglementări tehnice în construcții, din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a fost nevoit să comunice doar prin scris cu farmacista, pentru a procura niște medicamente, el având „dizabilitate de auz”:

„Au fost obstacole pe care le-am depășit cu greu, fără îndemânare e foarte greu să te descurci. Ceea ce ține de achiziționarea medicamentelor în farmacie, a fost destul de interesant, precum și greu. Acum ne dăm seama cum se descurcă celelalte persoane când se află în astfel de condiții”.

La acțiune a fost prezentă și Iuliana Bulicanu, consilieră în cadrul Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. A venit împreună cu băiețelul ei de 2 ani și 3 luni, pe care-l poartă în cărucior. Ne-a povestit că tot mai des are dureri de spate din cauză că trebuie, la fiecare bordură sau pe scări, să ridice căruciorul împreună cu copilul, adică aproximativ 20 kg:

„Cel mai dificil este din cauza trotuarelor distruse. Pe Grenoble spre centru, trotuarul e distrus, căruciorul scârțâie deja, copilul este zdruncinat încontinuu. Bordurile nu sunt coborâte. E foarte greu și să urci pe scări în farmacie sau în magazin. Nu poți lăsa căruciorul sau copilul afară, mai ales dacă el doarme. Trebuie să rogi pe cineva să te ajute. La București sau la Viena e o plăcere să mergi pe jos, toate bordurile sunt coborâte. Nici măcar nu e vorba de un pavaj special, e pavaj simplu, dar totul este adaptat”.

La rândul lor, funcționarii din cadrul Primăriei Chișinău, precum și cei de la Minister au dat asigurări că depun efort în acest sens și țin cont, în noile proiecte, de normele privind accesibilitatea infrastructurii clădirilor și spațiilor publice:

„Știm că este foarte mult de lucru. Am început, obligatoriu și expres, să includem în toate proiectele noastre municipale de execuție măsurile privind asigurarea accesibilității persoanelor cu mobilitate redusă. Totodată, lucrăm asupra mobilității persoanelor cu deficiențe de vedere în transportul public”, a declarat șeful adjunct al Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, Dumitru Ceban.

În continuare, organizațiile membre ale Platformei „Chișinăul Accesibil pentru Toți” vor prezenta Parlamentului o rezoluție privind instituirea Zilei de 20 mai ca Ziua Națională a Accesibilității.

Platforma „Chișinăul Accesibil pentru Toți” a apărut în 2015, atunci când câteva organizații și-au unit forțele pentru a evalua accesibilitatea din orașul Chișinău. Ulterior, platforma a inițiat activități de atragere a atenției autorităților asupra accesibilității. În prezent, Platforma are mai multe organizații membre: Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD), Centrul Media pentru Tineri, HelpAge International (Moldova), Centrul de Urbanism și grupul de părinți „Ask a Mom”.

Fotografiile au fost realizate de Leonid Bzovîi

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.