Skip to content Skip to footer

(Reportaj FOTO) Au cerut ratificarea Convenției de la Istanbul și siguranță pentru victimele violenței

Un grup de activiști și activiste au protestat în fața Guvernului, cerând autorităților ratificarea Convenției de la Istanbul, document care promovează toleranța zero față de violență, protecția victimelor și crearea serviciilor specializate. Convenția nu face discriminare pe criteriu de gen sau vârstă, fiind incluși femeile, bărbații, copiii și bătrânii.

„Am venit să spunem că violența față de femei este un subiect important și că statul are obligația de serviciu și cea morală să pună pe agendă ratificarea Convenției și să transmită acest proiect către Parlament, pentru ca el să fie adoptat până la finele acestui an. Nu este normal când, în propria țară, femeile nu se simt în siguranță, se tem de soții sau de partenerii lor, nu se pot îmbrăca așa cum își doresc, pentru că judecătorii le vor acuza că au provocat agresorul, din motiv că erau îmbrăcate în fustă sau că buzele erau vopsite în roșu”, ne-a spus Tatiana Chebac, avocată și militantă pentru drepturile omului.

Convenția de la Istanbul a fost semnată de Republica Moldova la 6 februarie, 2017. În noiembrie 2019, prim-ministrul Republicii Moldova și reprezentanții Guvernului, precum și reprezentanții Parlamentului și-au asumat public angajamentul de a ratifica Convenția. Subiectul aprobării proiectului de lege privind ratificarea Convenției a fost inclus pe agenda ședinței de Guvern din 11 decembrie curent, fiind ulterior exclus fără justificare, chiar înainte de ședință.

„Convenția nu este un simplu document și nici niște cuvinte înșirate pe hârtie. Ea include politici importante care trebuie să fie adoptate de autoritățile publice centrale din țara noastră. Este un mit precum că această Convenție abordează problema căsătoriei între persoane de același sex. Din contra, promovează o societate egală pentru femei și bărbați, fără stereotipuri și fără discriminare. Violența este inadmisibilă și în cazul femeilor, și în cazul bărbaților”, a menționat activistul Sergiu Bejenari.

La manifestație a fost prezentă și activista Alina Andronache, fondatoarea Vlogului unei Mame Feministe. Ea susține că tergiversarea nejustificată a ratificării Convenției de la Istanbul înseamnă, de fapt, tolerarea violenței și a atitudinii discriminatorii din societatea noastră:

„Această tergiversare înseamnă femei care suferă, care sunt bătute zilnic, insultate, discriminate, batjocorite, înseamnă femei care mor. Ratificarea Convenției presupune faptul că statul recunoaște că există această problemă în Republica Moldova și își asumă angajamentul să ajusteze legislația națională la standardele europene, ceea ce înseamnă că va oferi victimelor violenței mai multă protecție și siguranță, precum și le va oferi oportunitatea să raporteze cazurile de abuz”.

În ultimii cinci ani, în Republica Moldova, din cauza actelor de violență în familie, au decedat 144 de femei, 95% dintre victimele violenței fiind femei și fete.

„E suficient să te îndepărtezi 30 km de capitală, ca să vezi că violența este vizibilă. În sate, femeia nu are voce, este agresată fizic și verbal, această situație fiind o normalitate și devenind o normă culturală. Trebuie să oprim acest lucru”, este mesajul lui Ion Gnatiuc, activist și producător de filme documentare.

Convenția de la Istanbul a intrat în vigoare la 1 august, 2014, fiind ratificată până în prezent de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, printre care Turcia, Georgia, Spania, România, Franța, Germania, Suedia, Danemarca etc. Alte 46 de state din Uniunea Europeană au semnat Convenția de la Istanbul.

Fotografiile au fost realizate de Alexandru Statnîi 

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.