Reguli pentru noul an de studii: Mai puține ore petrecute la școală. Elevii, începând cu clasa a VI-a, sunt îndemnați să poarte mască
Școlar

Reguli pentru noul an de studii: Mai puține ore petrecute la școală. Elevii, începând cu clasa a VI-a, sunt îndemnați să poarte mască

Sursa foto: Playtech.ro/Foto-simbol

Începând cu 1 septembrie, activitatea instituțiilor de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional tehnic și superior din R. Moldova se va desfășura cu prezența fizică în toate unitățile. Totuși, elevii, studenții și angajații instituțiilor de învățământ vor fi nevoiți să respecte un șir de măsuri, în contextul pandemiei COVID-19, conform Hotărârii nr. 60 din 23 august a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Pe data de 1 septembrie, în incinta instituțiilor de învățământ, inclusiv în curți, nu vor fi organizate festivități sau alte evenimente publice dedicate începutului anului de studii 2021-2022.

Autoritățile recomandă persoanelor adulte din fiecare instituție de învățământ să se vaccineze, astfel încât să fie atins nivelul de vaccinare de 95%, până la 1 octombrie. Angajații din sistemul educațional care vor fi vaccinați împotriva COVID-19 vor beneficia de o zi liberă.

Până la atingerea nivelului de vaccinare de 95%, personalul didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat va efectua din cont propriu și va prezenta, o dată la 14 zile, rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (test rapid de diagnostic AgSars-CoV-2 sau test PCR la COVID-19).

Nu vor efectua teste persoanele care vor prezenta:

  • certificat de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare;
  • concluzie medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni);
  • act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19. Actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe durata a 90 de zile de la data efectuării investigației.

În interiorul instituțiilor de învățământ (curte, săli pentru cursuri, coridoare, săli de sport, cantine, ateliere etc.) vor fi marcate benzi care să asigure „trasee prestabilite” de intrare, ieșire și deplasare, cu păstrarea distanței între persoane nu mai puțin de 1 metru pe tot parcursul prezenței în instituția de învățământ.

Fiecare elev/student va ocupa zilnic același loc în bancă/masă la o distanță de cel puțin 1 metru față de ceilalți (în față, în spate și lateral).

Experimentele (la orele de chimie/fizică/biologie) care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între profesori și elevi/studenți vor fi realizate doar de cadrul didactic. Elevii nu vor trece din sala de lecții de bază în laboratoare.

Orele de educație fizică vor fi organizate în aer liber, cu alegerea activităților în care distanța fizică poate fi menținută. Totodată, vor fi evitate activitățile care implică un efort fizic sporit (cu potențial de producere a picăturilor respiratorii și propulsarea acestora la distanțe mai mari).

Va fi evitată și folosirea vestiarelor. În zilele cu ore de educație fizică în program, este recomandat ca elevii să poarte îmbrăcăminte lejeră, care permite practicarea activităților sportive, evitând astfel necesitatea schimbării hainelor. Sălile de sport vor fi utilizate doar în condiții meteorologice nefavorabile.

Orele de începere a lecțiilor/cursurilor și pauzele din timpul zilei vor fi eșalonate (de exemplu, cu un decalaj de 15-20 de minute), pentru a evita aglomerațiile. Totodată, va fi redus numărul de ore petrecute de elevi/studenți în cadrul instituției. Durata pauzelor va fi reglementată pentru a fi asigurată aerisirea încăperilor și igienizarea mâinilor.

Activitățile care-i reunesc pe copiii din diferite clase, evenimentele sportive și cele culturale, precum și activitățile extrașcolare, în perioada cu risc sporit de infectare, vor fi amânate sau anulate.

Purtarea măștilor de protecție (cu acoperirea nasului și a gurii) în toate spațiile închise din cadrul instituției de învățământ va fi obligatorie pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar, studenți și vizitatori, indiferent de statutul de vaccinare al acestora.

Elevii claselor VI-XII și elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic sunt încurajați să poarte masca de protecție în spații închise și în situația în care nu poate fi respectată distanța fizică.

În acest context, vor fi amplasate coșuri de gunoi destinate măștilor uzate, pentru a reduce riscul contaminării. Coșurile de gunoi vor fi de tip coș cu capac și pedală, prevăzut cu sac în interior.

Deciziile ulterioare vor fi adoptate în funcție de evoluția situației epidemiologice și de rata de vaccinare pentru fiecare instituție. Decizia integrală poate fi citită AICI.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.