Skip to content Skip to footer

Regimul zilnic corect pentru copil: Principalele reguli care trebuie respectate

Începerea şi terminarea diverselor activităţi la una şi aceeaşi oră contribuie la formarea unor reflexe condiţionate stabile la copii. Datorită formării acestor reflexe, fiecare activitate precedentă devine un semnal pentru activitatea următoare, pregăteşte organismul pentru realizarea ei. Astfel, toate activităţile – ocupaţiile, alimentaţia, odihna – decurg uşor şi repede.

Regimul zilei presupune:

  • 4 mese de alimentaţie, cu durata de: 40 min pentru prânz, 30 min pentru dejun şi gustare şi 25 min pentru pentru cină;
    Atenție! Dacă nu se respectă regimul alimentar calitativ şi/sau cantitativ, se pot dezvolta anumite dereglări ca: obezitatea, hipovitaminoza, tulburări ale tractului gastro-intestinal.
  • jocurile, care prezintă principala acţiune activă a copilului. Ele creează o dispoziţie bună şi contribuie la ameliorarea stării de sănătate. Jocurile dezvoltă capacităţile fizice şi creative ale copilului. Limitarea mişcării va duce la dereglarea funcţiilor vitale ca: circulaţia sanguină, termoreglarea;
  • somnul, care, de asemenea, este o sursă de forţe. Pentru a ne asigura că copilul se odihnește bine, trebuie să știm că este foarte importantă atât durata somnului, cât şi profunzimea lui. Pentru aceasta e necesar a-i deprinde pe copii să se culce la una şi aceeaşi oră. Unii copii sunt culcați târziu şi, ca rezultat, la ei apare oboseala, starea de iritare, nervozitate şi chiar diferite boli. De asemenea, scade capacitatea copilului de a învăța. Înainte de somn se recomandă plimbare în aer liber 20-30 de minute, evitarea activităților gălăgioase, cu foarte multă mișcare, se recomandă igiena personală, aerisirea odăii;

Recomandări pentru stabilirea regimului zilei

  • Orele de masă şi de culcare sunt reperele de bază ale programului zilnic.
  • Se recomandă ca în perioada de vară să mutaţi ora de culcare cu o jumătate de oră mai târziu (copiilor le vine greu să adoarmă, când afară e lumină).
  • Nu schimbați ora de organizare și de realizare a activităților: servirea meselor, jocurile, somnul, etc.
  • Înainte de a începe o activitate anunțați copilul din timp despre ceea ce urmează să facă. Astfel micuțul înțelege că urmează o altă activitate și se desconcentrează de la ceea ce face pe moment.
  • Oferiți-i copilului sarcini în mod ascendent, de la ușor la greu. Pentru activitățile mai grele, lăsați o scurtă perioadă de acomodare.
  • Alternaţi activităţile grele cu cele ușoare, muncă – odihnă (10-15 minute de lucru, 10-15 minute de pauză cu mișcare).
  • Organizați obligator somnul de zi al copilului, inclusiv în zilele de odihnă. Dacă copilul frecventează creșa, culcați-l la aceeași oră ca la creșă.
  • Toți membrii familiei trebuie să cunoască regimul zilei copilului mic și trebuie să-l respecte fără abateri.

De ce părinții ar trebui să respecte reguli din propria lor copilărie?

  • Fiți ordonat și organizat!

Încurajați copilul în fiecare zi să facă ordine în jucării sau curat în camera sa? Aceeași regulă menită să-i facă viața mai ușoara copilului este valabila și pentru dvs.

  • Mergeți la culcare devreme!

O astfel de regulă ar trebui introdusă și în programul părinților, în condițiile în care dormiți din ce în ce mai puține ore pe noapte și vă simțiți slăbiți și obosiți tot timpul. Cel mai important și relaxant somn este între orele 22:00 și 01:00, perioadă în care în organismul uman se formează serotonina – hormon care răspunde de starea emoțională pozitivă.

  • Limitați-vă timpul petrecut la calculator și televizor!

Programul copilului respectă o regula strictă: nu mai mult de 30 minute pe zi petrecute la calculator sau televizor. Regula are rolul de a preveni riscul dependenței. Aceeași regulă este valabilă și pentru părinți. Este mai constructiv și benefic să faceți puțină mișcare, să ieșiți la plimbare cu copilul ori să petreceți un timp de calitate împreună cu el, citind sau jucând-vă împreună.

  • Faceți pauze scurte și dese!

Încercați să vă faceți copilul să se bucure de o felicitare realizată manual sau de floricelele frumoase de pe câmp. Redescoperiți bucuria din lucrurile mărunte alături de copil!

  • Asigurați-vă că aveți suficiente pauze de relaxare în programul dvs!

Reorganizați-vă agenda și, cu toate „sacrificiile”, introduceți câteva pauze „sănătoase” în program. Aceste momente de respiro ajută la combaterea stresului și la energizarea organismului. În plus, pauzele binemeritate vă ajută să fiți mai productivi în ceea ce faceți.

Sursa: Ghidul „Cum să devii un părinte mai bun pentru copilul tău”

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.