Recomandarea OMS: Copiii cu vârsta de 12 ani şi mai mari ar trebui să poarte mască
ParentingSiguranța familiei

Recomandarea OMS: Copiii cu vârsta de 12 ani şi mai mari ar trebui să poarte mască

Sursa foto: platform.nashvilleparent.com

Copiii de 12 ani și mai mari ar trebui să poarte mască în aceleaşi condiţii ca adulţii, pentru a evita riscul de infectare cu noul Coronavirus, potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În Republica Moldova, deciziile Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică nu prevăd separat reguli pentru copii privind vârsta de la care aceștia ar trebui să poarte mască.

Copiii mai mici de 5 ani nu trebuie să poarte mască de protecție

Copiii cu vârsta de 5 ani și mai mici nu trebuie să poarte mască de protecție. Această indicaţie este bazată pe siguranţa şi interesul global al copilului, precum și pe faptul că majoritatea copiilor, la această vârstă, nu pot utiliza corect masca fără un ajutor minim din partea unui adult.

Totuși, este posibil ca, la nivel local, să existe cazuri când copiii mici trebuie să poarte mască, cum ar fi contactul apropiat cu o persoană bolnavă. În aceste condiții, dacă copilul poartă o mască, părintele sau un alt adult trebuie să-l supravegheze și să verifice dacă utilizează corect masca.

Cum procedăm dacă copilul are vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani?

OMS și UNICEF recomandă ca decizia de a folosi măști pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani să se bazeze pe următorii factori:

  1. Numărul de cazuri de COVID-19 în zona în care se află copilul/dovezi disponibile privind riscul de infectare și transmitere în această grupă de vârstă.
  2. Capacitatea copilului de a utiliza masca în mod corect și în deplină siguranţă.
  3. Accesul la măști, precum și posibilitatea de a spăla/schimba masca (de exemplu, la școală sau în cadrul serviciilor de îngrijire a copiilor).
  4. Gradul de supraveghere din partea adulților și nivelul de informare a copilului cu privire la modul de a pune, scoate și purta corect masca.
  5. Impactul purtării măștii asupra învățării și dezvoltării psihosociale a copilului.
  6. Interacțiuni specifice pe care copilul le are cu alte persoane care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli grave, cum ar fi persoanele în etate și cele cu anumite afecțiuni.

Copilul trebuie să poarte mască în timpul antrenamentului?

Copiii nu trebuie să poarte mască atunci când fac sport sau alte activități fizice, cum ar fi alergat, sărit sau jucat pe teren, pentru a evita obstrucţionarea căilor respiratorii.

În timpul acestor activități pentru copii, este important să fie respectate toate celelalte reguli: menținerea distanței fizice de cel puțin 1 metru, limitarea numărului de copii care se joacă împreună, asigurarea accesului la apă și săpun și încurajarea utilizării acestora.

Masca nu este obligatorie pentru copiii cu dizabilități

Utilizarea măștilor pentru copiii de orice vârstă cu tulburări de dezvoltare, dizabilități sau alte condiții de sănătate specifice nu este obligatorie. Decizia va fi luată individual de părinte, tutore, cadru didactic și/sau medic.

Copiii cu deficiențe cognitive sau respiratorii severe, care au dificultăți în purtarea măștii, nu trebuie, în niciun caz, să o poarte.

Copiii cu afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi fibroză chistică sau cancer, pot purta o mască medicală doar după consultarea medicului.

Unii copii cu dizabilități necesită un contact fizic strâns cu terapeuții, educatorii sau asistenții sociali. În acest context, este esențial ca toți angajații din domeniu să poarte mască și echipament de protecție.

Purtarea măștilor de către copiii cu deficiențe de auz poate cauza bariere de învățare și provocări suplimentare, din cauză că adultul va vorbi purtând mască, copilul nu va putea citi de pe buze și va trebui să respecte distanța fizică. Alternative pot fi utilizarea vizierelor și folosirea măștilor adaptate pentru a permite interpretarea.

Ce tip de mască îi oferim copilului?

Copiii care sunt într-o stare de sănătate bună pot purta o mască non-medicală sau din țesătură. Aceasta va împiedica transmiterea virusului către alte persoane. Asigurați-vă că masca din țesătură are dimensiunea corectă și acoperă suficient nasul, gura și bărbia copilului.

Copiii cu afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi fibroza chistică, cancerul sau imunosupresia, ar trebui să poarte o mască medicală. Aceasta va fi aleasă în conformitate cu recomandările medicului de caz. Masca medicală este recomandată oricărei persoane care se află în categoriile de risc sporit de îmbolnăvire.

Sursa: Q&A: Children and masks related to COVID-19

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.