Pune umărul la reparat trotuarele din Chișinău. Participă la marșul părinților din 22 iunie
ȘtiriUtil pentru părinți

Pune umărul la reparat trotuarele din Chișinău. Participă la marșul părinților din 22 iunie

Plimbatul copiilor cu cărucioarele, pe trotuarele din Chișinău, a devenit o adevărată probă de rezistență pentru părinți. Asta în condițiile în care majoritatea trotuarelor din capitală sunt stricate sau blocate, bordurile – înalte, iar rampele – abrupte.

În acest sens, un grup din cinci mame a inițiat petiția online „Vrem trotuare accesibile pentru părinții cu copii mici”, care va fi înregistrată la Primăria Chișinău, miercurea viitoare, 22 iunie.

Mamelor din grupul de inițiativă le-a venit ideea anul trecut, în timp ce se aflau în concediul de îngrijire a copilului. Acestea au decis să identifice problemele cu care se confruntă părinții cu copii de vârsta 0-5 ani. Ca rezultat, au fost identificate patru probleme de top, prima pe listă fiind problema trotuarelor. Acest lucru a fost confirmat și de cei peste 400 de părinți chestionați.

„De regulă, porțiunile stricate sunt pe cele mai populate străzi ale Chişinăului sau pe străzile care nu au fost reparate de ceva vreme. Trotuarele din preajma unor grădinițe sunt impracticabile; când plouă, trebuie să mergi prin nămol. Trotuarele accesibile sunt o necesitate nu doar pentru părinți, ci pentru toți cetățenii”, a menționat, pentru Suntparinte.md, Elena Nofit, membră a grupului de inițiativă.

De cele mai multe ori, mamele cu copii mici sunt nevoite să meargă pe partea carosabilă a străzilor atunci când se deplasează cu copiii în cărucioare; șoferii le claxonează, le înjură, iar la trecerea peste borduri înalte riscă să răstoarne cărucioarele.

Mai mult decât atât, trotuare stricate înseamnă probleme de sănătate pentru părinți, copii care au un somn întrerupt și agitat, cheltuieli costisitoare (reparația încălțămintei, schimbarea roților cărucioarelor, cumpărarea unui cărucior nou etc.), spune Elena.

Pentru a colecta semnături și pentru a chestiona părinții care au copii cu vârsta mai mică de cinci ani, grupul de inițiativă a mers pe terenurile de joc, la evenimentele în care au fost implicați părinți, în parcuri, în apropierea grădinițelor.

Până acum, au fost acumulate 2.000 de semnături, dintre care 1.000 de semnături pe hârtie și 1.000 online. Petiția va fi înregistrată la 22 iunie. Părinții cu copiii în cărucioare vor merge într-un marș până la Primăria Chișinău, unde va fi depusă petiția pentru înregistrare. Punctul de pornire este Muzeul Național de Istorie (str. 31 August 1989, nr.121 A), ora 9.00.

„Am ales această porțiune ca să demonstrăm încă o dată autorităților cât de stricate și inaccesibile sunt trotuarele. Noi nu mergem în ipostaza de inamic al autorităților. Din contra, vrem să construim o relație prietenoasă, să consolidăm eforturile ca să putem contribui la rezolvarea acestei probleme. Într-adevăr, 30 de zile nu sunt suficiente pentru a reabilita trotuarele, dar acesta este un început prin care să spunem autorităților că cetățenii sunt activi, ei văd, ei simt și au probleme care trebuie rezolvate”, adaugă Elena Nofit.

În context, grupul de inițiativă îndeamnă toți părinții să se alăture marșului și să depună împreună petiția privind trotuarele stricate din Chișinău:

„Îndemnăm să se alăture mai multe categorii de persoane, pentru că, în momentul în care suntem mai mulți, crește nivelul de convingere și de încredere. Suntem mai uniți și cei care sunt responsabili de soluționarea problemei vor acorda mai multă atenție. Eu cred că oamenii, atunci când se unesc, pot face lucruri bune spre beneficiul întregii societăți. Ne adresăm inclusiv părinților care se află în concediul de îngrijire a copilului să iasă din zona de confort; să ieșim cu cărucioarele, cu copiii și să spunem că ne deranjează această problemă, că așteptăm să fie rezolvată”.

Dacă doriți să semnați pe hârtie, descărcați și trimiteți petiția semnată pe adresa puneumarul@gmail.com sau adresați-vă liderului grupului de inițiativă pentru informații: Victoria, 069600265.

De asemenea, puteți semna petiția online pe petitieonline.com sau pe primariamea.md.

Sursa foto: acc.md

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.