Psihologul Rodica Rudei, despre fenomenul mamelor minore și atitudinea părinților
Util pentru părinți

Psihologul Rodica Rudei, despre fenomenul mamelor minore și atitudinea părinților

Fericirea conjugală şi eficienţa educativă parentală este doar o întâmplare norocoasă sau are un determinism biopsihologic şi social a cărui cunoaştere ne-ar putea ajuta să-l stăpânim?

Familia e un filtru care nu funcţionează, atunci când o fetiţă devine mamă. Trebuie să recunoaştem că trăim într-o societate în care se promovează ideea că reuşita în viaţă depinde de felul în care arăţi şi în care ştii să îţi vinzi imaginea.

rodica-rudei-psiholog-niciodata-nu--2504145743Cu tărie declar faptul că este necesar să existe ambii părinți în procesul de educare și creștere a copilului. Fetele învață de la tații lor cum să se poarte în prezența băieților și cum să se raporteze la ei, adică învață cum să primească dragostea. Mamele învață fiicele cum să iubească, cum să ofere dragostea într-un mod necondiționat.

Prioritară este dragostea părinților ținută la vedere care funcționează ca un medicament miraculos în vindecarea oricărei maladii: fie a corpului, fie a sufletului. Absența ei reprezintă o povară indubitabilă a copilului pentru toată viața.

Curentul care predomină în lume este acela de a le îngădui tinerilor să urmeze înclinaţiile naturale ale minţii lor. Iar dacă sunt foarte sălbatici când sunt mici, părinţii spun că se vor îndrepta după un timp şi, când vor avea 16 sau 18 ani, vor judeca ei înşişi şi îşi vor părăsi obiceiurile rele, devenind în cele din urmă persoane integre. Ce greşeală! Timp de ani de zile, ei îngăduie unor principii greşite să se dezvolte şi, în multe cazuri, toată truda depusă nu va folosi la nimic.

Părinţii trebuie să nu-şi uite anii copilăriei lor, cât de mult tânjeau după simpatie şi iubire şi cât de nefericiţi se simţeau când erau criticaţi şi certați. Ei ar trebui să fie copii din nou în privinţa sentimentelor lor, iar mintea lor trebuie făcută să înţeleagă nevoile copiilor. Cu toate acestea, cu hotărâre îmbinată cu iubire, ei trebuie să ceară ascultare din partea copiilor lor.

Lipsa de consecvenţă în conducerea familiei este foarte vătămătoare. De fapt, este la fel de rea ca lipsa conducerii. Se pune adesea întrebarea: De ce copiii din părinţi buni sunt adeseori încăpăţânaţi, sfidători şi răzvrătiţi? Motivul trebuie căutat în educaţia din familie. Dacă părinţii ar fi uniţi în această lucrare de disciplinare, copilul ar înţelege ce i se cere. Părinţii trebuie să înveţe mai întâi să se stăpânească pe ei înşişi şi după aceea vor putea să-şi ţină mai bine în frâu copiii.

Formarea caracterului este cea mai importantă lucrare care a fost încredinţată omului. Tăria de caracter constă din două lucruri – puterea voinţei şi puterea de stăpânire de sine. Adevărata măreţie şi nobleţe a unui om este măsurată prin puterea sentimentelor pe care el le stăpâneşte, nu după puterea sentimentelor care îl stăpânesc.

Psihologul Rodica Rudei

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.