Protest în fața Guvernului. Părinții au cerut revenirea la regimul obișnuit în școli și grădinițe
Știri

Protest în fața Guvernului. Părinții au cerut revenirea la regimul obișnuit în școli și grădinițe

Sursa foto: Protv.md

Zeci de părinți au protestat astăzi în fața Guvernului, nemulțumiți de faptul că mai multe grădinițe rămân închise sau că programul de activitate a instituțiilor a fost redus. Aceștia susțin că, în asemenea condiții, nu pot merge la serviciu sau că sunt nevoiți să-și lase copiii singuri acasă și solicită ca instituțiile de educație timpurie să revină la regimul clasic.

De asemenea, părinții au cerut renunțarea la lecțiile online, în special pentru că mulți copii nu dispun de computere sau telefoane performante. În prezent, din totalul de 1.233 de instituții de învățământ general publice și private, 800 au ales prezența 100% la școală. În cazul celorlalte 433 de școli, învățământul este mixt, adică în zile de prezență la școală și zile de lecții online.

Părinții au venit echipați cu pancarte pe care erau scrise mesajele „Jos masca”, „Întoarceți copiilor școlile și grădinițele”, „Vrem la școală”, „Întoarceți banii copiilor”.

Una dintre mamele prezente la protest spune că copilul ei merge la o școală cu învățământ de tip mixt și a cerut Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să introducă mai multe soluții pentru părinți:

„Oferiți-ne două alternative – cei care vor să-și țină copiii acasă și să facă lecții online și cei care doresc ca să meargă copiii la școală. Au mai fost viroze și vor mai fi, prea multe interese sunt în spatele pandemiei. Copiii suferă. Dacă ei nu vor însuși programa școlară în acest an, la anul nu vor putea să avanseze”.

O altă mamă le-a reproșat celor din Educație că au introdus obligativitatea menținerii distanței fizice între copiii care se află în aceeași grupă/clasă. Ea susține că astfel de restricții reprezintă un „genocid” și că afectează starea psihoemoțională a copiilor.

De asemenea, părinții sunt nemulțumiți de faptul că nu au primit niciun ajutor financiar din partea statului, chiar dacă, din martie, instituțiile de învățământ au fost închise și au înregistrat economii. În fața protestatarilor au ieșit doi reprezentanți ai Ministerului, care au precizat că instituțiile își reiau activitatea treptat și că toți copiii vor avea acces la educație.

Cu referire la programul de activitate a grădinițelor, responsabilii de la Minister au menționat că decizia privind aflarea copiilor în instituție nu mai mult de 5-7 ore a fost exclusă din ultima Hotărâre a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP). Prin urmare, programul de activitate a fiecărei instituții este stabilit de către administrație și coordonat cu fondatorul/autoritatea publică locală.

Secretara de stat în domeniul educației, Natalia Grîu, a explicat că economiile de 31 de milioane de lei au fost folosite pentru procurarea dezinfectanților și a detergenților. De asemenea, secretara de stat a informat părinții că nu trebuie să procure produse de igienă sau să achite anumite taxe, pentru că toate instituțiile au fost asigurate cu produse.

La întrebarea despre dotarea cu tehnică de calcul, Natalia Grîu a afirmat că nu este posibil ca, la această etapă, toți copiii să fie asigurați cu un gadget și că „în nicio țară din lume nu există dotare 100%”. Ea a menționat că au fost achiziționate 2.500 de laptopuri din bani publici și că procesul de desfășurare a licitațiilor este unul de durată.

Totodată, șeful Direcției învățământ preuniversitar, Valentin Crudu, a precizat că purtarea măştilor de protecţie (cu acoperirea nasului şi a gurii) este obligatorie doar pentru personalul instituţiei de învăţământ. Ca măsură de prevenire şi control al COVID-19, elevii vor fi încurajaţi să poarte masca de protecție în situaţia în care există anumite indicații medicale.

Acțiunea, care are denumirea „Nu mă tem de boală, tare vreau la școală”, a fost inițiată de medicul neonatolog Mihai Stratulat. Specialistul s-a referit la studiile internaționale potrivit cărora „copiii fac boala asimptomatic sau în formă ușoară”.

Totodată, el spune că „numărul de receptori, care ajută virusul să pătrundă în celulele organismului nostru, este foarte mic la copii, astfel este redus riscul de îmbolnăvire”.

Amintim că, astăzi, din 1.398 de creșe și grădinițe, doar 404 instituții au fost redeschise. Celelalte 994 de instituții urmează să obțină decizia de redeschidere.

Totodată, în 1.233 de instituții de învățământ general publice și private, din numărul total de 1.252 de instituții, procesul educațional se desfășoară fizic, în funcție de modelul ales. 19 instituții de învățământ vor activa, temporar, exclusiv de la distanță, dintre care 11 instituții care se află în carantină, din cauză că s-a infectat personalul didactic și nondidactic. 8 instituții nu și-au putut relua activitatea din alte motive.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.