Protejați-vă copilul în mașină! A început Campania națională „Transportă copilul tău în siguranță”
Siguranța familieiȘtiri

Protejați-vă copilul în mașină! A început Campania națională „Transportă copilul tău în siguranță”

În 90% dintre cazurile de accident rutier, scaunele auto salvează viața copiilor. Cu regret, doar 33% dintre părinții din țara noastră folosesc sistem de reținere atunci când transportă în vehicul copii cu vârsta de până la 12 ani. Sunt rezultatele unui sondaj de opinie efectuat de AO „Automobil Club Moldova” (ACM), în parteneriat cu Inspectoratul Național de Patrulare (INP), realizat pe un eșantion de 400 de părinți șoferi. Sondajul a avut drept scop evaluarea nivelului de utilizare de către părinții șoferi a sistemelor de reținere speciale, precum și a cunoștințelor despre legislația națională.

În context, astăzi a fost lansată Campania națională „Transportă copilul tău în siguranță”. Prin această campanie, organizatorii doresc să le reamintească adulţilor cât de importantă este utilizarea sistemelor de siguranţă a copiilor în vehicule. Copiii prezenți la eveniment au primit caiete cu regulile de circulație, pliante și abțibilduri.

„Copiii sunt viitorul nostru, de aceea măsurile care vor fi întreprinse sunt menite să protejeze copiii noștri. Scopul final este diminuarea numărului copiilor traumatizați în urma accidentelor rutiere”, a menționat şeful INP, Livii Baziuc.

Potrivit reprezentantei ACM, Tatiana Mihailova, campania va include o serie de inițiative de sensibilizare a populației din Republica Moldova, a autorităților publice naționale și a actorilor nonguvernamentali relevanți, printre care întâlniri, seminare și flashmoburi în localitățile: Chișinău, Comrat, Orhei, Bălți, Edineț. Campania se va încheia în luna decembrie a acestui an, cu o masă rotundă în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele.

„Dragi părinți, fiți un exemplu pentru alții, mai ales pentru cei dragi. Protejați-vă copiii și transportați-i în siguranță”, a fost îndemnul Tatianei Mihailova.

Prezent la eveniment, reprezentantul Ministerului Educației, Victor Păgânu, și-a exprimat susținerea față de lansarea campaniei și a subliniat faptul că „tot ce ține de educația copiilor, de creșterea în siguranță a copiilor este un lucru pozitiv și benefic și trebuie să fie susținut. Trebuie să avem grijă de copiii noștri, de viitorul nostru. Fie ca acest proiect să asigure responsabilitatea părinților, ca mămicile să îi responsabilizeze pe tătici, iar copiii noștri să se bucure de copilăria pe care le-o oferim în siguranță”.

În cadrul acțiunii de astăzi au participat și câteva vedete autohtone care au vorbit despre experiența personală și au îndemnat societatea să transporte corect copiii în mașini. Una dintre ele este prezentatoarea TV Rusalina Russu, mamă a doi copii. Rusalina a demonstrat celor prezenți că mașina pe care o conduce dispune de un scaun auto pentru copii, care corespunde standardului siguranței și este bine fixat.

„Siguranța în trafic nu este doar un motto și nici un slogan afișat în spoturi și pe panourile publicitare. Siguranța în trafic ne costă viața în adevăratul sens al cuvântului. Or, odată urcat la volan și având unul sau doi copii în mașină, ești dublu și chiar triplu responsabil de ceea ce se întâmplă. De când am copii, mașina mea s-a pricopsit cu un cadou tare frumos și util – scaunul auto pentru copii, pe care l-am ales cu multă grijă. El este, de fapt, mașina copilului nostru. Nu e o modă și nu e un moft. Avem nevoie de scaune, pentru că la mijloc este viața copiilor noștri”, a adăugat prezentatoarea TV.

Campania este desfășurată de Inspectoratul Național de Patrulare, în parteneriat cu FIA (Federația Internațională de Automobilism), Fundația FIA (FIA Foundation), EASST (Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil din Marea Britanie), Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, proiectul elvețian REPEMOL, Direcţia generală transport public şi căi de comunicație și un șir de școli auto. De asemenea, în cadrul evenimentului de lansare s-au implicat Teatrul Tinerelor Talente „Oratorul” și elevii de la Liceul Teoretic „Minerva”.

Sursa foto: Inspectoratul Național de Patrulare al IGP/Facebook

Vedeți și:

Între lege și realitate: Scaunele auto pentru copii, obligatorii în taxiurile din Republica Moldova

(Infografic) Siguranța copilului în mașină: scaunul auto salvează vieți

Avertizare de la INP: Instalați scaune speciale în mașină pentru siguranța copiilor

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.