Skip to content Skip to footer

„Visăm ca Vlăduț să devină o persoană independentă”. Istoria băiețelului care, la 5 ani, învață să facă primii pași

Voinic și plin de viață, Vlăduț pare a fi un copil perfect sănătos și mult mai dezvoltat pentru vârsta pe care o are. La vârsta de 5 ani, el însă nu poate vorbi, nu poate merge și nici nu poate să-și coordoneze mișcările.

Toate aceste lucruri se întâmplă din cauză că Vlăduț suferă de paralizie cerebrală infantilă și retard mintal. Mai exact, dezvoltarea creierului mic/a cerebelului (responsabil de majoritatea mișcărilor efectuate de organism și de funcția de menținere a echilibrului) decurge într-un ritm lent.

La naștere, medicii nu au observat problemele de sănătate pe care le avea băiatul și le-au spus părinților că micuțul este perfect sănătos. La vârsta de jumătate de an însă, Viorica, mama lui Vlăduț, a observat că micuțul nu se comportă ca un copil tipic.

„Când avea jumătate de an, Vlăduț doar mânca și dormea. Nu făcea nicio activitate pe care o fac, de obicei, copiii la această vârstă”, își amintește Viorica.

Alarmați de situație, părinții au mers la medicul neurolog din orașul Căușeni. În urma investigațiilor, Vlăduț a primit un tratament pentru sistemul nervos. Medicii le-au spus părinților că „băiatul este grăsuț și din această cauză copilul ar întârzia să facă unele activități”.

În urma tratamentului administrat, starea copilului nu s-a schimbat. Timpul trecea, Vlăduț însă continua doar să mănânce și să doarmă.

La vârsta de 10 luni, părinții au mers la Institutul Mamei și Copilului. Timp de două luni, medicii au investigat starea lui Vlăduț și au stabilit diagnoza: paralizie cerebrală infantilă.

„Este foarte greu să afli că băiatul tău suferă și că tu nu poți să-l ajuți”, spune cu lacrimi în ochi mama lui Vlăduț.

De atunci, părinții lui Vlăduț au bătut pe la mai multe uși, cu speranța că băiatul lor se va însănătoși. Pe parcursul acestor ani, au mers la câteva centre de reabilitare.

Medicii le-au recomandat părinților să încerce stimularea dezvoltării cerebelului prin intermediul activităților și al unui tratament medicamentos. În cazul în care nu vor apărea rezultatele așteptate, Vlăduț ar urma să fie operat de către specialiști din Moldova și Franța.

Familia nu are posibilitate să meargă la reabilitare în mod regulat. Mai mult, Vlăduț și familia lui locuiesc într-o localitate îndepărtată, satul Ucrainca, raionul Căușeni, unde, pe timp de ploaie sau pe timp de iarnă, accesul este foarte dificil.

De 10 luni, Vlăduț beneficiază de asistența serviciului social „Echipă Mobilă” din raionul Căușeni – un serviciu de suport destinat persoanelor cu dizabilități. Serviciul a fost creat în cadrul unui proiect finanțat de către Uniunea Europeană și IM Swedish Development Partener, implementat de către A.O. „Keystone Moldova”, iar din 1 iulie 2018 Consiliul Raional a preluat finanțarea.

„Noi prestăm servicii la domiciliu pentru persoanele cu dizabilități severe și accentuate, cu scopul de a le îmbunătăți calitatea vieții și de a le integra în societate. Echipa noastră este formată din psiholog, asistent social/kinetoterapeut, specialiști care vizitează persoanele cu nevoi speciale de două ori pe lună și le oferă atât lor, cât și părinților asistență și recomandări pentru a le îmbunătăți starea fizică și emoțională”, menționează Cristina Ciubuc, șefa serviciului „Echipă Mobilă” din raionul Căușeni.

În urma vizitelor efectuate de către specialiștii de la „Echipa Mobilă”, starea de sănătate a lui Vlăduț s-a îmbunătățit. Vlăduț a început să-și dezvolte mai multe capacități, printre care șezutul, menținerea echilibrului, mâncatul de sine stătător etc. Mai mult, el este plin de viață, dornic de activități și mereu zâmbitor.

Scopul principal al părinților și specialiștilor este ca Vlăduț să devină o persoană independentă și să fie integrat în grădiniță.

„În ultima perioadă am observat multe schimbări spre bine și chiar pot spune că băiatul nostru a devenit mai energic. Acum, Vlăduț se ridică în picioare în pătuc și se ține cu mâinile ca să nu cadă, lucru care nu se întâmpla anterior. A apărut și instinctul de autoapărare. Visăm să devină o persoană independentă”, menționează mama lui Vlăduț.

Mai mult, băiatul a început să facă primii pași. Asta, datorită faptului că a obținut încălțăminte specială de la Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare.

„Era foarte greu. Ne bucurăm mult că a început să facă primii pași, chiar dacă deocamdată depinde de mine. Mergem afară, cu picioarele goale și observ cum el simte fiecare pietricică și se bucură de fiecare senzație nouă. Asta ne dă și nouă puteri și ne umple inima de bucurie”, precizează Viorica.

Specialiștii încearcă stimularea anumitor instincte prin intermediul jocurilor.

Cu ajutorul acestei mingi, Vlăduț învață să-și mențină echilibrul și își dezvoltă instinctul de autoapărare, prevenind căderea.

El efectuează și exerciții cu ajutorul cărora învață culorile, figurile și își dezvoltă motricitatea fină.

Progresul pe care-l înregistrează Vlăduț se datorează și faptului că părinții lui se ocupă zilnic cu el, respectând cu strictețe recomandările specialiștilor.

Vlăduț face cu mare bucurie toate aceste activități. Progresele lui îi încurajează pe părinți, care cred că băiatul lor va deveni o persoană independentă și va fi integrat cu succes în societate.

Acest articol a fost realizat cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al SDC.

Fotografiile au fost realizate de Cristina Vizitiu

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.