Ne-am obișnuit că mamele sunt cele care se află în concediul de îngrijire a copilului. În țara noastră, peste 1.000 de bărbați beneficiază de acest tip de concediu, conform ultimelor date ale Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Victor Pădureț este unul dintre tații care au ales să schimbe o zi petrecută la locul de muncă cu o zi alături de copil. Este de profesie ofițer militar, însă în prezent conduce o afacere în calitate de tehnolog. Împreună cu soția Inna, a decis că, timp de jumătate de zi, va avea grijă de fiica cea mică de 5 luni. Soții mai au un băiat, Vlad, de patru anișori și jumătate.

lsd_4392

În familia Pădureț, ziua începe cu gimnastica. În fiecare dimineață, tatăl și fiul se antrenează împreună.

lsd_4403

lsd_4408

Tatăl consideră că vârsta pe care o are Vlad este potrivită pentru a-și învăța copilul cât de importante sunt exercițiile de înviorare.

lsd_4505

Inna Pădureț lucrează în calitate de contabilă la bancă. Spune că angajatorul îi permite să vină de câteva ori acasă pentru a-și alăpta copilul, ceea ce reprezintă, de fapt, un drept al mamelor, prevăzut de legislație.

În ziua în care Suntparinte.md a mers acasă la familia Pădureț, bebelușul urma să fie vaccinat. Părinții ne-au spus că Iana a avut unele probleme de sănătate, de aceea au decis să amâne vaccinarea. Mama a alăptat-o pe micuța Iana cu o oră înainte de vaccinare, deoarece după administrarea vaccinului copilul nu trebuie să mănânce și să bea timp de o oră.

lsd_4413_1

În același timp, tatăl pregătește dejunul.

lsd_4417_1

Vlad merge la grădiniță, în grupa mijlocie.

lsd_4367

Pediatrii recomandă ca, înainte de vaccinare, copilul să fie liniștit, odihnit și bine dispus.

lsd_4353

La Centrul Medicilor de Familie Râșcani. Asistenta medicală Victoria Iarovaia a administrat mai întâi vaccinurile sub formă de picături – contra poliomielitei și infecției cu rotavirus.

lsd_4344

Pentru ca Iana să nu plângă sau să se agite în timpul vaccinării, tatăl vorbește cu ea și îi arată o jucărie cu sunete. Astfel, copilul devine mai relaxat și suportă mai ușor vaccinul.

lsd_4359

Urmează vaccinul pentavalent (împotriva hepatitei virale B, infecției Hib, difteriei, tetanosului și a tusei convulsive) și cel împotriva infecției cu pneumococi.

lsd_4364

Tatăl știe cum să aline durerea.

lsd_4373

După ce Ianei i-a fost administrat vaccinul, părinții au așteptat circa 30 de minute în preajma cabinetului de vaccinări pentru a vedea dacă nu apar reacții alergice. În cele din urmă, copilul s-a calmat.

lsd_4371

Vaccinurile sunt păstrate în spații frigorifice sigure şi congelatoare speciale, cu sisteme de control al temperaturii. O parte din acest echipament a fost donată de UNICEF.

lsd_4379

Ora 13:00 – tatăl îl ia de la grădiniță pe Vlad. El spune că își ia copilul atât de devreme doar în perioada rece a anului, pentru a evita ca Vlad să se îmbolnăvească.

lsd_4536

Ajuns acasă, tatăl își continuă rolul.

lsd_4535

Pentru Victor Pădureț, schimbatul scutecelor și îmbrăcatul copiilor nu reprezintă o problemă:

„Am deja experiență datorită primului copil. Schimbam 3-4 scutece pe zi”.

lsd_4545

Vlad este atent la fiecare mișcare a tatălui și încearcă să îl imite.

lsd_4543

Supărat că nu a reușit să îi pună scutecul surioarei, a decis să i-l aranjeze pe cap.

lsd_4524

Momentul pentru prânz. Tatăl are grijă ca Vlad să mănânce sănătos și să respecte un anumit program de alimentație.

Inna îl descrie pe Victor ca „un soț responsabil și un tată grijuliu. În casa noastră florile nu lipsesc niciodată. Victor obișnuiește să îmi cumpere flori în fiecare săptămână”.

lsd_4519

lsd_4475

„Fiecare bărbat trebuie să conștientizeze cât de importante sunt momentele petrecute de copil încă în primele zile de la naștere. Nu este suficient să îți regăsești numele în certificatul de naștere al copilului sau să aduci bani acasă, ci să te implici în educarea copiilor, să fii alături de ei când fac primii pași, când le iese primul dinte sau când au primul coșmar”, spune Victor.

lsd_4445_1

Momentul pentru somn. Vlad dorește să doarmă împreună cu sora lui, în timp ce tatăl leagănă pătuțul.

lsd_4458

Planul A nu a funcționat, așa că tatăl a trecut la planul B – legănatul pe picioare.

lsd_4461

„Îmi place să o privesc când adoarme în timp ce eu o legăn și îi vorbesc”, povestește tatăl.

lsd_4387

În timp ce Iana doarme, tatăl îi dedică timpul său lui Vlad. Băiatul are un interes aparte pentru cabluri și instrumente.

lsd_4388

„De la aproximativ 2 ani, Vlad aducea acasă toate piesele pe care le găsea afară. Și acum le aduce. Nu s-a apropiat niciodată de prize, de cabluri sau de instrumente, pentru că știa că sunt periculoase. În schimb, când mergeam în magazine, vedeam că el este curios și întreba personalul cum să conecteze aparatele de aer condiționat, cum funcționează caloriferele etc. Cu siguranță, va fi un inginer”, povestește tatăl.

lsd_4389

O altă pasiune de-a lui Vlad – mașinile.

lsd_4432

Vlad așteaptă cu nerăbdare ca Iana să se trezească. Dintotdeauna, a vrut să aibă o surioară cu care să se joace.

lsd_4490

Știe că surioara lui e încă mică și nu cunoaște literele, de aceea Vlad îi arată imaginile și îi povestește.

lsd_4482

lsd_4497

Vlad încearcă să o imite și pe mama. Tata și surioara sunt „clienții lui fideli”.

lsd_4558

Lui Vlad îi place să coloreze cu acuarelă. Pe lângă faptul că activitatea e distractivă, ea dezvoltă creativitatea copiilor.

lsd_4426

„Cunosc mulți tați care doar vin acasă, conectează televizorul și îi lasă pe copii să vizioneze desene animate, în timp ce ei își rezolvă treburile personale. Atunci când copiii le zic: „Hai să ne jucăm”, ei răspund: „Lasă-mă în pace, sunt obosit”. Eu am încercat să profit de fiecare moment al zilei ca să fiu aproape de copiii mei și spun, din proprie experiență, că este posibil să combini rolurile de angajat, de soț și de tată”, spune Victor.

Fiecare tată are dreptul să beneficieze de concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani. Legislația prevede că, în perioada concediului, tații dispun și de o indemnizație. Aceasta se stabileşte începând cu data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului.

Fotografiile au fost realizate de Vera Belocrîs

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.