Belgia este o țară multiculturală și tolerantă, cu legislație antidiscriminare progresistă, unde trăiesc reprezentanți din foarte multe etnii. Aici, familiile din comunitatea LGBT constituie o normalitate și sunt ușor integrate în societate. Orice cuplu care trăiește împreună timp de trei ani în Belgia și se declară ca atare beneficiază de majoritatea drepturilor de care se bucură cuplurile căsătorite. 

Astăzi vă prezentăm istoria unei moldovence și a unei franțuzoaice care și-au întemeiat o familie la Bruxelles.

Elodie este originară din Franța, iar Tanya este din Republica Moldova. S-au întâlnit acum 10 ani, la Bruxelles. Au format rapid un cuplu, iar peste un timp au devenit oficial o familie.

„Belgia este mult mai deschisă decât Franța. Aici, familiile din comunitatea LGBT sunt considerate practic o normă și sunt acceptate foarte ușor în societate”, spune Elodie.

„Căsătoria civilă a avut loc la Primăria din cartierul nostru din Bruxelles, ceremonia fiind condusă de către o doamnă care venea dintr-un partid conservator”, susține Elodie. În discursul său, femeia a vorbit despre valorile care trebuie să existe într-o familie puternică și fericită, fără să facă anumite aluzii”, a precizat Tanya.

Bruxelles-ul este un oraș multicultural, unde locuiesc persoane de diferite naționalități, de aceea discriminarea pe bază de etnie, rasă sau orientare sexuală este destul de rar întâlnită.

„Nu avem niciun exemplu când am fost discriminate fățiș, din cauza orientării sexuale pe care o avem. Cel puțin, asta nu s-ar putea permite în Belgia. Mai degrabă, ne-am simțit discriminate individual, la serviciu sau în alt context, din cauză că suntem femei”, menționează Tanya.

Legile din Belgia – respectuoase față de comunitatea LGBT

Au devenit mult mai conștiente că există această discriminare atunci când pe lume a venit Emma, fiica lor mai mare: „Din motiv că există această discriminare, ne-am gândit ce educație să-i oferim fiicei noastre astfel încât ea să fie destul de rezilientă și să poată să se descurce în asemenea situații”.

Când s-a născut Emma, Tanya a efectuat o procedură specială de adopție pentru ca micuța să fie considerată fiica ei. La câțiva ani distanță, la venirea pe lume a băiatului, nu a mai fost nevoie de această procedură, deoarece Noah a devenit automat feciorul ei. Asta, deoarece autoritățile belgiene îmbunătățesc legislația încontinuu, cu scopul de a elimina discriminarea și de a crea toate condițiile necesare unei vieți decente pentru toți copiii, reflectând și diversitatea de familii sau relații părinte-copil.

„Când s-a născut Emma, am primit indemnizație de la statul belgian, am primit același concediu pe care îl primesc partenerii atunci când se naște copilul. Legea încearcă să fie în pas cu schimbările și să nu fie discriminatorie. În Belgia, legile sunt destul de respectuoase față de comunitatea LGBT”, a menționat Tanya.

În certificatele de naștere ale copiilor nu există secțiune pentru „mamă” și „tată”. Aceste casete au fost eliminate, iar formularele administrative cu astfel de cerințe sunt actualizate în conformitate cu prevederile legii. Astfel, în certificatele de naștere ale copiilor sunt înscriși ambii părinți, fără anumite specificații.

Unul dintre principiile după care se conduc Elodie și Tanya în procesul de îngrijire și educare a copiilor este egalitatea.

„Noi nu am făcut niciodată diferența și nu am stabilit că una dintre noi trebuie să facă anumite lucruri și cealaltă trebuie să facă alte lucruri. În același timp, fiecare face tot ce poate mai bine. Totuși, având misiuni de serviciu odată sau de mai multe ori pe lună, fiecare dintre noi trebuie să preia obligațiunile complete de familie – un aspect foarte des întâlnit în contextul nostru”, precizează Elodie.

Totodată, ele spun că vor să le cultive copiilor calități, precum „respect, gratitudine, solidaritate, incluziune. Să fie curajoși, curioși și altruiști”.

Pentru că își doresc ca micuții lor să crească într-o familie multiculturală, Elodie și Tanya vorbesc cu ei în limbile română, franceză, iar în cuplu comunică în engleză. Astfel, în fiecare seară, înainte de culcare copiii ascultă povești în limba română sau în franceză: „De altfel, multilingvismul este prezent în viața de zi cu zi a copiilor, la școală și la creșă, aproape toți copiii fiind bilingvi. Copiii noștri cresc fiind curioși despre alte culturi și integrează cu ușurință diversitatea în viața lor”.

Experiența cu Republica Moldova

Cele două cred că copiii trebuie să fie crescuți în dragoste și armonie, indiferent dacă este vorba de o familie tradițională sau de una din comunitatea LGBT și speră că lucrurile se vor schimba și în Moldova.

„În multe familii, atât în Moldova, cât și în alte țări, copiii cresc văzând violență și ură între părinți. Eu nu aș spune că copilul trebuie protejat de dragoste și trebuie expus la violență și ură”, susține Tanya.

Elodie a fost de mai multe ori în vizită în Moldova, împreună cu Tanya și copiii lor. Ea spune că a rămas plăcut surprinsă de ceea ce a văzut: „Experiența mea cu Moldova a fost mult mai plăcută decât mă așteptam. Am fost surprinsă pozitiv de familia Tanyei, de verișori și de mătușe. Ei sunt prietenoși și foarte drăguți și mă considerau parte din familia lor”.

Este mult mai ușor să fii persoană de altă orientare sexuală într-o țară unde statul, politicienii și întreaga societate este respectuoasă, așa cum este în Belgia. Totuși, lucrurile sunt mult mai dificile când este vorba de Republica Moldova.

Tanya susține că formatorii de opinie din Moldova nu-i îndeamnă pe oameni să fie mai deschiși, ci din contra – vin cu discursuri bazate pe ură și frică: „Este dificil să fii deschis într-o asemenea societate. Este clar că există discriminare, frică, nesiguranță și este mult mai dificil pentru cei care au copii să decidă unele lucruri care pentru noi reprezintă ceva obișnuit în Belgia. Totuși, sperăm că lucrurile se vor schimba într-o bună zi și în Republica Moldova”.

„Ne-am dori ca societatea să-și schimbe atitudinea, să fie deschisă, incluzivă și să nu schimbe oamenii de pe un raft pe altul, căci și ei, la rândul lor, sunt puși pe un anumit raft”, a adăugat Tanya.

Belgia a legalizat căsătoriile homosexuale în 2003, fiind una dintre primele țări din Uniunea Europeană. Potrivit „Rainbow Europe Map 2017”, realizată de către European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA-Europe), Belgia ocupă locul patru în topul celor mai tolerante state europene față de comunitatea LGBT.

Sursa Foto: Arhivă personală

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.