Au fost nevoiți să își părăsească patria și să găsească un refugiu în alte țări. Vorbim despre cei care au fugit de teroare, persecutări și alte pericole doar pentru a-și vedea copiii în siguranță.

Am mers în satul Mereni, raionul Anenii Noi, unde trei familii de refugiați au primit cheile de la noile lor apartamente. Pe acel teren se afla baia publică centrală, care nu funcționa de mai bine de 20 de ani. Construcția a fost ridicată și inaugurată în 2012.

De apartamente au beneficiat o familie din Uzbekistan, una din Yemen și alta din Siria. Refugiații au fost selectați de o comisie de profil, în baza unor proceduri, inclusiv în ceea ce privește eventualele legături cu organizații teroriste, care ar prezenta pericol pentru securitatea Republicii Moldova.

Suntparinte.md a decis să afle istoria lor, motivul pentru care au ales țara noastră și cum se simt aici. Pentru a nu divulga identitatea refugiaților, le-am schimbat prenumele.

_Z7A9928

Familiile au permisiunea de a sta aici pe o perioadă de până la 3 ani, timp în care trebuie să găsească un apartament propriu. Ele vor fi nevoite să achite facturile la utilități, însă vor fi scutite de plata chiriei. Ulterior, apartamentele vor fi date altor refugiaţi ce vor avea nevoie de adăpost.

_Z7A9685

I-am surprins stând într-un foișor. Acesta a fost construit de una dintre refugiate – femeia venită din Uzbekistan care s-a stabilit la Mereni cu familia sa deja de 15 zile. Familia din Yemen abia venise în acea zi. Cât ține de familia din Siria, era prezent doar tatăl copiilor, urmând să ajungă în câteva zile soția sa – moldoveancă – și cei trei copii.

Nu a fost ușor de găsit un loc de trai pentru refugiați. Inițiatorii proiectului susțin că au căutat în peste 20 de sate și mulțumesc autorităților locale din Mereni pentru susținere.

Familia de refugiați din Uzbekistan: „Moldovenii sunt ospitalieri și binevoitori”

Faceți cunoștință cu familia venită din Uzbekistan. Mama, Madina, ne povestește că ei au părăsit țara din cauza conflictelor religioase. Familia este creștină, în timp ce majoritatea cetățenilor uzbeci sunt musulmani.

_Z7A9788

Soțul e preot și muzicant profesionist. În prezent, se află peste hotare. Femeia își amintește de momentele grele când soțul său a stat în închisoare din motiv că împărtășea religia creștină. Ulterior, familia a fost nevoită să fugă în Kârgâzstan.

_Z7A9746

Au auzit de Republica Moldova de la niște prieteni care le-au spus că aici vor putea trăi în siguranță, indiferent de religia pe care o au. S-au stabilit în țara noastră cu 3 ani în urmă. Inițial, au locuit la Centrul de cazare a solicitanţilor de azil, situat în Chișinău. Nu prea cunosc limba română, dar spun că o vor învăța. Deocamdată, se descurcă în rusă. Familia spune că nu are probleme cu vecinii.

_Z7A9783

Copiii merg la o școală din sat, cu predare în limba română. Deși este mai complicat pentru ei, le place aici, mai ales că sunt în siguranță. Și-au făcut deja prieteni.

_Z7A9824

Se consideră fericiți și împliniți, mai ales că țara care le-a oferit azil le acordă ajutor în măsura posibilităților. Copiii știu că tatăl muncește pentru a le putea oferi toate cele necesare, de aceea o ajută pe mama cu toate treburile casnice. Le place în Republica Moldova. Madina zice că „moldovenii sunt ospitalieri și binevoitori”.

_Z7A9699

_Z7A9807

Apartamentul este practic pustiu, întrucât familia a reușit doar să-și aducă lucrurile și o parte din mobilier. În ziua în care am venit, tehnicienii lucrau pentru a conecta locuința la gaz, curent electric, apă etc.

_Z7A9681

Nataly este cea mai mare dintre copii. Are 17 ani și se pregătește să absolvească ciclul gimnazial. Îi este mai greu să se descurce la disciplinele limba română și rusă, de aceea își pune speranțele în sesiunea de recuperare. Vrea să promoveze cu succes toate examenele, pentru a-și putea continua studiile.

_Z7A9754

Vlad, alături de Max, mezinul familiei. Primul are 15 ani și va merge în clasa a IX-a, la toamnă. Se pregătește intens pentru examene, dar nici nu uită să aibă grijă de frații mai mici.

_Z7A9797

Vlad a reușit să cunoască satul Mereni. Cu bicicleta a cutreierat satul în lung și-n lat.

_Z7A9667

Kamilla are nouă anișori și a trecut în clasa a III-a.

_Z7A9759

_Z7A9706

Cel mai mic dintre copii, Max, are șase ani. În această toamnă, va păși pentru prima dată pragul școlii din Mereni.

_Z7A9740

_Z7A9778

Familia a improvizat o mică grădină în curtea casei, unde a pus în pământ semințe de roșii. Acestea au fost aduse din Uzbekistan, unde o roșie ajunge să cântărească jumătate de kilogram.

Au rămas încântați de bucătăria tradițională moldovenească. Au reușit să guste frigărui, răcituri și sarmale. Cel mai mult însă le-a plăcut harbuzul murat. Spun că în țara lor nu mănâncă așa ceva.

_Z7A9665

Madina vrea să își găsească un loc de muncă, însă deocamdată se ocupă de copii și de noua gospodărie. Casa din Uzbekistan le-a fost luată de autorități. Îi este dor de părinți pe care a fost nevoită să îi lase acolo.

Familia de refugiați din Yemen: „Moldova este a doua casă”

Cea de-a doua familie a venit în țara noastră cu un an și jumătate în urmă. A plecat din Yemen din cauza războiului. Și această familie a fost nevoită să lase totul și să caute refugiu în altă parte. Bunica (mama tatălui) este moldoveancă și trăiește în Chișinău. Ea le-a spus lor să vină în țara noastră.

_Z7A9886

_Z7A9829

Timp de un an, au stat cu chirie într-un apartament din sectorul Ciocana al capitalei. Familia a primit suport din partea statului. A avut noroc și de banii dobândiți cât timp au muncit în Yemen. În prezent, tatăl copiilor e plecat la muncă în Grecia.

_Z7A9860

Laila avea un salon de înfrumusețare acolo. Lucra ca frizeriță și make-up artist. De asemenea, a lucrat la o emisiune televizată. Avea o viață îndestulată, de aceea nici până astăzi nu îi vine să creadă că a pierdut totul. De părinții săi nu mai știe nimic de un an. Totuși, e recunoscătoare că ea și copiii săi au un acoperiș deasupra capului și că aici e pace.

„Moldova este a doua casă pentru mine. Yemenul este mai bogat, noi avem petrol, aur, gaz natural, dar nu avem forță de muncă. În Moldova este invers”, povestește ea.

_Z7A9843

Ali are 11 ani. Este singurul din familie care cunoaște limba română. Nu i-a fost greu să o învețe, mai ales că toți prietenii săi din capitală vorbesc în limba română.

„Am învățat limba în timp ce mă jucam cu prietenii. De asemenea, mă uitam la desene animate în limba română”, spune el.

Mama recunoaște că el e „salvarea” familiei: merge la magazin, cumpără produse, se descurcă în orice situație. Ceilalți nu cunosc nici limba română, nici limba rusă, de aceea le este mai greu să comunice cu vecinii.

_Z7A9722

Ali este pasionat de noile tehnologii. Ne-a spus că este cam trist din motiv că locuința lor încă nu a fost conectată la rețeaua de Internet.

_Z7A9731

El este Asad, de 7 ani. Este cel mai năzbâtios dintre copii. Totuși, are grijă de surioara mai mică. O leagănă și este atent ca aceasta să nu plângă.

_Z7A9840

Rima are trei ani. Ea va merge la grădinița din sat, iar frații săi vor merge la școală.

_Z7A9889

Copiii s-au acomodat ușor. Ei spun că la noi este mai rece. În Yemen temperaturile ajung la 45 de grade.

_Z7A9842

Cel mai mic dintre copii, Afiya, are doar o lună și jumătate. Este singura dintre frați care s-a născut în țara noastră. Familia a reușit să meargă în parcul „Dendrariu” și în alte câteva locuri din Chișinău care i-a impresionat.

_Z7A9853

Cât ține de bucatele noastre tradiționale, le-a plăcut zeama. Laila ne-a spus că a pregătit borș după o rețetă moldovenească. Carnea la noi e gustoasă, cu excepția celei de porc care este interzisă în religia islamică. Deși se simt în siguranță aici, le este dor de casă și speră că într-o zi se vor reîntoarce și va fi pace.

_Z7A9927

În situația lor se află multe familii de refugiați care au venit în țara noastră pentru un viitor liniștit. Fiecare familie are propria dramă, fiind nevoită să fugă din propria țară pentru că acolo viața îi era pusă în pericol.

Datele prezentate de Centrul de Caritate pentru Refugiați, pentru Suntparinte.md, indică faptul că în Republica Moldova sunt peste 500 de refugiați și solicitanți de azil, din peste 30 de țări. Cei mai mulți dintre ei au venit din Siria, Armenia și Afganistan.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.