Doi ochi albaștri au devenit de opt luni centrul Universului pentru Irina, o tânără mămică de 16 ani. Micuța Elena este cea care îi dă forțe să înfrunte greutățile și o motivează să-și urmeze visurile.

Irina era elevă în clasa a X-a când a adus-o pe lume pe fiica sa. Tatăl Elenei nu a dorit să-și asume obligațiile de părinte, așa că tânăra mămică și-a luat asupra sa toată responsabilitatea și a decis să-și crească fiica, în pofida tuturor greutăților.

(Pentru a nu divulga identitatea tinerei, am schimbat prenumele fetiței și al mamei).

_z7a0806Din cauză că nu avea simptomele specifice perioadei de sarcină, Irina nu a știut că este însărcinată până în luna a șasea. În plus, ea avea unele probleme de sănătate și mama sa nu era alături, fiind plecată peste hotare.

„În timpul orelor m-am simțit rău, am chemat ambulanța la școală și, când am ajuns la spital, am aflat că sunt însărcinată în luna a șasea. Atunci nu prea aveam burtă, deoarece fătul avea doar 600 de grame. Am stat internată în spital o lună de zile, timp în care Elena a adăugat două kilograme”, povestește tânăra mămică. 

_z7a0610

Când a aflat că este însărcinată, Irina a început să plângă și a spus că vrea să-și continue studiile.

„Pentru că îmi doream să învăț, reprezentanții Centrului „Neovita” au vorbit cu cei de la Direcția generală educație, cu administrația liceului unde învățam și cu mama și m-au ajutat să găsesc Centrul „Diaconia”, care s-a dovedit a fi cea mai bună variantă pentru mine. Am făcut cunoștință cu oamenii de la centru și peste două săptămâni m-am mutat aici”, povestește Irina.

În cele din urmă, Irina s-a transferat la un liceu seral.

_z7a0787

Între timp, Irina a avut trei eminențe de naștere prematură, iar la a patra medicii au spus că nu mai pot să amâne nașterea și așa s-a născut prematur boțul de om, de 3,500 kg, pe nume Elena. Într-o singură lună, micuța a adăugat două kilograme.

_z7a0751

Tânăra mărturisește că pentru ea fiica este sensul vieții și că nicio clipă nu s-a gândit să o abandoneze. „Când mă gândesc la Elena, mă gândesc la faptul că acasă cineva mă așteaptă, că cineva îmi zâmbește și mă mângâie atunci când vreau să plâng sau când sunt tristă. Nu mi-a venit în gând niciodată să-mi las copilul. Când eram însărcinată, o familie mi-a propus, atunci când o să nasc, să le dau fetița și le-am spus că în niciun caz”.

_z7a0938

Cel mai mult, Irina se temea că nu va ști cum să aibă grijă de fiica ei. Fricile însă au fost depășite cu ajutorul specialiștilor.

_z7a0850

„La Centrul „Neovita” am avut parte de consiliere psihologică. Specialiștii îmi spuneau că, atunci când devii părinte, trebuie să te gândești la ceea ce ai câștigat, nu la ceea ce ai pierdut. Nu pot spune că am pierdut ceva, deoarece în continuare fac ceea ce mi-am dorit: învăț și, în același timp, lângă mine mai este Elena. Tot ceea ce mi-am propus se îndeplinește”,  mărturisește Irina.

_z7a0624

Acum, Irina îmbină cu succes rolul de mamă cu cel de elevă. Ea învață în clasa a XI-a, într-un liceu din capitală.

Tânăra mămică povestește, zâmbind, că învață doar atunci când Elena doarme sau se joacă.

Profesorii și colegii Irinei cunosc faptul că ea are copil și au o atitudine pozitivă. Mai mult, profesorii au o atitudine indulgentă și înțelegătoare. 

_z7a0998

Când a aflat că fiica sa este însărcinată, mama Irinei s-a supărat, însă soțul a liniștit-o și i-a spus: „Unde au mâncat patru guri, acolo o să mănânce și a cincea!”.

_z7a0862

Irina este susținută de părinți. Acum o are alături pe mama sa, care s-a mutat de la țară la Chișinău pentru a-i fi alături. Bunica Elenei spune că nepoțica este cea mai mare bucurie pe care o are în viață: „Suntem alături și o susținem. Am lăsat totul acasă. Acolo am un băiat și soțul, care se simte rău, dar am venit să o ajut pe Irina, căci ea dorește să învețe și eu îmi doresc ca fiica mea să aibă un viitor bun”.

_z7a0640

Pentru ca să le reușească pe toate, Irina se trezește în fiecare dimineață la ora 6:00, o hrănește pe Elena și o adoarme din nou. Între timp, tânăra mămică pregătește toate cele necesare și la ora 7:30 își aduce fiica la creșă, iar ulterior merge la liceu.

_z7a0659

La creșă fetița stă până la ora 13:30, până când mama sa termină lecțiile. Apoi merg împreună la centru.

Elena frecventează creșa „Agapedia”, unde sunt oferite locuri gratuite mamelor în situații dificile. Acolo, copiii beneficiază de serviciul asistentului social și al psihologului.

_z7a0703

La Centrul „Diaconia”, Irina și Elena au parte de o atmosferă călduroasă, iar personalul centrului are o atitudine prietenoasă. Aici, fetele au camera lor, primesc produse lactate și alte produse necesare. Lunar, mai beneficiază de un voucher în sumă de 1.000 de lei, bani din care pot să-și cumpere ce au nevoie.

Din luna martie, Irina și Elena însă se vor muta într-un apartament acordat de centru.

_z7a0889

„Inițial, am venit să stau aici până la toamnă, după care Elena urma să meargă cu bunica la țară, iar eu să-mi continui studiile. În cele din urmă, decizia a fost că Elena va rămâne cu mine. Contractul de cazare în centru expiră la 10 martie și atunci o să mergem să locuim într-un apartament. Nu este un termen-limită pentru ca să putem locui acolo. Putem sta și o lună, dar putem sta și doi ani, în funcție de comportament și de gravitatea problemei”, spune Irina.

_z7a0683

Irina are planuri mari de viitor. După ce va absolvi liceul, își dorește să-și continue studiile la Universitatea de Medicină din Chișinău, deoarece vrea să devină medic. „Mă gândesc acum că, dacă vreau să devin medic, o să am foarte puțin timp pentru Elena. Mă mai gândesc, însă, cu siguranță, îmi voi continua studiile”. 

În situația Irinei se află sute de tinere mame din Republica Moldova. Centrul „Diaconia” oferă cazarea în Centrul Maternal a cuplurilor mamă-copil/gravidelor în cazurile de emergență pentru o perioadă determinată. Timp de cinci ani, centrul a oferit asistență complexă pentru peste 80 de cupluri mamă-copil.

Potrivit datelor Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, în prezent, în Republica Moldova sarcinile la adolescente reprezintă circa 10% din numărul total de sarcini. Printre principalele cauze se numără: creșterea într-un mediu socioeconomic foarte sărac; abuzul sexual; neimplicarea în activităţile şcolare, sociale sau familiale; dezvoltarea într-o comunitate în care sarcina la o vârstă timpurie este văzută ca fiind un lucru normal (ex.: romi) ș.a.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.