Skip to content Skip to footer

Permite-i copilului să exploreze casa în siguranță

Pe măsură ce copilul crește, el devine mai curios și dorește să descopere fiecare colțușor al casei. În acest context, siguranța copilului în interiorul casei devine o prioritate pentru fiecare părinte.

La fel este în cazul cuplului Elena Vicol și Igor Gaidarji, care locuiesc în satul Gura Bîcului, raionul Anenii Noi.

dsc02649

Fiica lor, Lorena, are un 1 an și 3 luni. De la 10 luni, cu fiecare pas făcut, fetița descoperă lumea înconjurătoare: casa, curtea, grădina, de aceea părinții au grijă să îi creeze Lorenei un mediu cât mai sigur. Soțul Elenei Vicol este plecat zilnic la serviciu, însă recuperează seara sau în weekend timpul petrecut departe de fiică.

dsc02063

Dimineața începe în jurul orei 8:00. Lorenei îi place să se joace cu mânuțele în apă și să își ude părul.

dsc02070

În baie au fost luate toate măsurile de securitate: gresia e acoperită cu un covoraș pentru a preveni alunecarea, cablul de la mașina de spălat este mereu scos din priză.

dsc02003

La dejun Lorena a mâncat terci cu lapte. De fiecare dată, ea mănâncă așezată în scaunul de masă. Acesta se află departe de frigider, iar magneții au fost plasați pe partea de sus a ușii. Este o măsură de precauție pe care o recomandă specialiștii în urma mai multor incidente cauzate de neglijența părinților – înghițirea magneților de pe frigider.

dsc02566

Elena Vicol spune că niciodată nu și-a lăsat copilul nesupravegheat în bucătărie. Are grijă ca obiectele periculoase precum cuțitul, ceainicul, farfuriile să fie păstrate mereu într-un dulap, unde copilul nu are acces. De asemenea, nu lasă vasele cu apă fierbinte pe marginea mesei.

collage

În timp ce pregătește mâncarea, mama are grijă ca Lorena să nu stea prea aproape de aragaz. În plus, după ce termină prepararea mâncării, Elena oprește alimentarea cu gaze a aparatului de gătit de la conducta principală. Reconectarea se face doar cu ajutorul unei chei speciale.

dsc02622

Părinții au cumpărat o masă cu colțurile rotunjite. Astfel, sunt evitate riscurile de traumare. În plus, părinții au decis să nu pună față de masă, pentru ca Lorena să nu poată trage de ea și astfel răsturna tot ce este pe masă.

dsc02381

Momentul pentru a ieși în curte. Lorena nu iese afară până mama nu îi pune pe cap pălăria, pentru a fi protejată de razele dăunătoare ale soarelui.

dsc02391

Lorena a învățat deja câteva dintre părțile componente ale feței. Știe și arată unde se află nasul, ochii, urechile și gurița.

dsc02404

Ne îndeamnă să mergem afară să îi cunoaștem curtea.

dsc02413

Familia are două pisici. Lorenei îi place să le atingă, ea zâmbește de fiecare dată când vede vreun animal. Mama îi spală mâinile după ce Lorena a pus mâna pe pisică.

dsc02418

Deseori, în ogradă e un adevărat maraton. Pisicile fug, întrucât „știu” că vor fi trase de coadă și de urechi. Mama e cu ochii în patru.

dsc02506

Momentul pentru a hrăni păsările din curte. Părinții nu îi permit copilului să se apropie prea mult de ele, pentru că păsările ar putea să ciupească fetița. Lorena le admiră de la distanță și le aruncă grăunțe.

dsc02510

În grădină este și o fântână arteziană. Aceasta este acoperită cu un capac de metal, iar Lorena nu are permisiunea de a se juca prin apropiere.

dsc02434

Grădina casei este împrejmuită de un gard. Mama este atentă chiar și atunci când Lorena vrea să miroase vreo floare.

dsc02444

O clipă de neatenție și trandafirul ar putea deveni un dușman țepos.

dsc02456

Mama o caracterizează pe Lorena drept o fetiță „foarte activă, care înțelege totul. Nu prea vorbește, în schimb recunoaște membrii familiei și animalele din ogradă și de pe imaș”.

Despre soț zice că se implică foarte mult în îngrijirea copilului: „Se trezește noaptea la fel ca mine, stă cu fetița, nu o pierde din ochi nicio clipă, se joacă cu ea. De fapt, prenumele l-a ales tatăl. Următorul copil, dacă va fi fată, se va numi Camelia, prenume ales de mine”.

dsc02544

Într-o încăpere din curte, bunica pregătea murături pentru iarnă. Lorena participă pentru prima dată. Spală roșiile și le pune în borcan, la indicațiile mamei.

dsc01964

Între mesele principale ale zilei, Lorena mănâncă iaurt, biscuiți, fructe și legume proaspete etc.

dsc02035

Lorena încearcă să mănânce de sine stătător. Mama îi permite să experimenteze și o încurajează.

dsc02082

La amiază, pe timp de caniculă, mama nu iese afară cu Lorena. Părinții i-au cumpărat fetiței cărți ilustrate cu animale. Lorena încearcă să imită sunetele scoase de unele animale.

dsc02106

Paginile cărții sunt cartonate, ușor de răsfoit, atractive și sigure.

dsc02182

Una dintre jucăriile preferate ale Lorenei este Minnie Mouse.

„Îi place să o legene”, povestește mama.

dsc02137

Elena îi permite fetiței să se joace deocamdată doar cu jucării mari, pe care să nu le poată înghiți. Pe cele mai mici, pe care le-a primit în dar, le-a ascuns.

dsc02196

Lorena se joacă mai des cu mașinile, decât cu păpușile. Mașina din imagine scoate și sunete. Acest tip de jucării stimulează receptivitatea copilului.

dsc02245

Jocul „piramida” dezvoltă intuiția, memoria și abilitățile motorii ale copilului. Inițial, mama îi arată și îi explică modul în care trebuie să potrivească cercurile după formă, după care o lasă pe Lorena să se descurce de sine stătător.

dsc02263

Piramida este gata. Mama o laudă pentru această reușită.

dsc02284

Lorena dansează când aude muzică la televizor și încearcă să „fredoneze”.

dsc02628

Prizele sunt instalate sus, unde Lorena nu poate ajunge.

dsc02352

dsc02359

Scrânciobul a fost plasat la o anumită distanță de perete pentru a evita o eventuală lovitură.

dsc02335

El conține și centuri de siguranță.

dsc02679

Lorena doarme de două ori pe zi: de la 9:30 până la 11:00 și de la 14:00 până la 16:00.

dsc02713

Mama o supraveghează mereu atunci când Lorena doarme. Copilul nu folosește pernă, pentru că se poate sufoca ușor cu ea. În plus, ortopezii recomandă ca la această vârstă copiii să doarmă pe o suprafață dreaptă, care prezintă beneficii inclusiv pentru coloana vertebrală.

Suntparinte.md îndeamnă toți părinții să respecte regulile de siguranță în casă. O clipă de neatenție poate fi fatală.

La nivel mondial, accidentele în condiții de casă ocupă locul al III-lea privind cauzele mortalității la copii. Zilnic, peste 2.000 de familii trăiesc tragedia de a pierde un copil din cauza unui accident ce ar fi putut fi prevenit, conform datelor prezentate de Centrul municipal de Sănătate Publică.

Fotografiile au fost realizate de Alex Smiricinschi

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.