Mulți îi cunosc pe Ana Ciorici în calitate de bloggeriță și make-up artist, pe Pavel Ciorici – ca developer. Puțini însă știu cum se descurcă ei în rol de părinți a doi copii: Emilia de 3 ani și Teo de aproape patru luni. 

Soții Ciorici au acceptat să petrecem cu ei o zi de sâmbătă, în sânul familiei, departe de serviciu.

_mg_8763

Zilele de lucru sunt un adevărat maraton pentru soții Ciorici. Astăzi, familia și-a permis luxul de a lenevi în pat până la ora 9:00, după care să ia dejunul.

_mg_8770

Fiica Emilia îi este mamei mereu alături când aceasta gătește. „Facem împreună clătite, plăcinte”, spune Ana.

_mg_8805

Dejunul împreună – mai rar, dar atât de plăcut.

_mg_8806

El este Olaf – omul de zăpadă (un personaj din desenul animat „Regatul de gheață” și una dintre jucăriile preferate ale Emiliei).

_mg_8808

S-a trezit și Teo, cel de-al doilea copil al soților Ciorici.

Ana Ciorici a crescut singură în familie. De aceea, a dorit dintotdeauna să aibă mai mulți copii, pentru că – după cum spune ea – momentele de fericire, precum și cele de tristețe trebuie împărtășite cu frații, surorile și părinții.

_mg_8819

Părinții ne-au povestit că Emilia întreba deseori de ce este singurică și nu are un frățior sau o surioară. Primele două luni au fost mai dificile. Emilia nu se putea obișnui cu ideea că mai este cineva în casă care necesită atenție și dragoste. Părinții au găsit soluția:

„Gelozia față de cel de-al doilea copil e ceva firesc, prezentă în majoritatea familiilor. Ea a apărut involuntar, dar și a trecut de la sine. Noi i-am explicat Emiliei și i-am arătat că părinții îi sunt alături, că o iubesc la fel de mult, că nu pleacă nicăieri. Îmi amintesc și acum când plângea și striga că nu sunt disponibilă pentru ea”, povestește mama, zâmbind.

În familia Ciorici nu există responsabilități doar pentru mama sau doar pentru tata. Soții se completează reciproc și învață împreună cum să „exceleze” în profesia de părinte. Tatăl îi schimbă lui Teo scutecele de două ori pe zi și zice că nu este o sarcină într-atât de dificilă precum pare.

img_9018

Teo este deja activ, a început să gângurească, să zâmbească și să recunoască vocea părinților. El doarme în pătuc separat și în cameră separată. Astfel, bebelușul doarme liniștit, fără a fi deranjat de zbenguiala Emiliei sau de zgomotele din casă. În plus, specialiștii în pediatrie consideră că astfel bebelușii sunt feriți de riscurile de deces cauzate de accidentele la care sunt expuși nou-născuții care dorm în același pat cu părinții.

_mg_8813

Soții Ciorici pun mult accent pe dezvoltarea intelectuală a copilului prin joc și interactivitate. Această hartă pictată pe perete este ideea Anei Ciorici – nu e doar o pictură decorativă, ci și o modalitate de a dobândi cunoștințe noi despre lume, un decor educativ.

_mg_8815

Emilia a moștenit multe dintre talentele Anei: îi place să picteze, să deseneze. Uneori, experimentează combinațiile de culori, folosind trusa de machiaj a mamei.

_mg_8833

Emiliei îi place să fie prințesa Elsa din desenul animat „Regatul de gheață”. În garderoba ei pot fi găsite multe rochii cu chipul prințesei.

_mg_8841

Suntparinte.md asistă la „ceremonia de încoronare”. 🙂

_mg_8843

Sâmbătă și duminică sunt singurele zile când Emilia poate să îmbrace rochițele. Multe dintre ele sunt cadouri de la rude și prieteni de familie care îi cunosc „slăbiciunea”.

_mg_8846

Emilia a intrat în rolul său de prințesă.

„Noi, părinții, suntem spectatori atenți atunci când ea interpretează în casă rolul Elsei. De exemplu, își aruncă demonstrativ pelerina sau își scoate mănușile, în timp ce cântă sau dansează”, spune Ana.

_mg_8857

_mg_8863

Prințesele bune se preocupă de sănătatea celor din jur. Emilia îi face mamei control profilactic gratuit. Următorul pacient – tatăl. Și el trebuie să fie sănătos, mai ales că o duce zilnic pe Emilia la grădiniță.

După orele petrecute la grădiniță, Emilia merge la cursuri de dans sportiv. Acolo, împreună cu cea mai bună prietenă a sa, își degajă toată energia.

_mg_8886

Emilia l-a detronat pe tata, ca să urmărească desenul animat.

_mg_8957

Cel mai dulce și sincer zâmbet.

_mg_8936

O altă ocupație – pictatul cu acuarelă.

_mg_8938

Mama îi arată cum să picteze fără să treacă de conturul imaginii și îi dă sfaturi cum să machieze prințesele.

_mg_8948

Părinții i-au cumpărat Emiliei figurine din ceramică pe care fetița să le picteze. Emilia este pasionată și de mașini.

„E ceva firesc ca unei fete să îi placă mașinile, iar unui băiat – păpușile. Deseori, văd cum băiețeii, încercând să imită acțiunile mamei, se plimbă afară cu un cărucior în care se află o păpușă”, spune Ana Ciorici.

img_9007

Timpul pentru a ieși afară. Emilia începe să fie independentă, de aceea se supără atunci când mama încearcă să o îmbrace.

img_9010

„Eu singură pot mă îmbrac”, este replica Emiliei.

img_9028

În timpul zilelor de lucru, Ana este ajutată de o bonă care are grijă de Teo timp de 2-3 ore. Astfel, Ana reușește să meargă la salonul de înfrumusețare, să gătească și să scrie pe blog.

Părinții au fost selectivi atunci când au ales bona – este o femeie din satul unde locuiesc părinții Anei, pe care ei o cunosc și în care știu că pot avea încredere.

img_9039

El este câinele Ruby, un prieten de încredere și un membru al familiei.

img_9044

Aceasta este căsuța Emiliei, primită în dar de la tatăl său. Emilia se poate juca înăntru oricând, indiferent de e soare sau ploaie. Căsuța este formată dintr-o cameră, scară și tobogan.

„Înăntru are veselă, ustensile pentru frizerie. Cât ea se joacă în căsuță, eu fac curățenie în curte. Știu că acolo se află în siguranță”, adaugă mama.

img_9058

Aici Emilia pregătește bucatele și face coafuri.

img_9064

Emilia ne-a poftit în căsuța sa.

img_9071

Ruby este fericit când aleargă pe iarba moale din curtea casei.

img_9095

Ce fel de prințesă fără unghii vopsite… măcar pentru câteva ore.

img_9103

Afară, Emilia e mereu în mișcare.

img_9136

Soții Ciorici se declară fericiți, cu multe realizări și cu multe planuri pentru viitor. În calitate de părinți, ei consideră că orice copil se va simți iubit și apreciat pe parcursul vieții, doar dacă îi oferi încă de la naștere căldură, sprijin și dragoste părintească.

Fotografiile au fost realizate de Vera Belocrîs

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.