Vera și Vladislav Mîrzenco, un cuplu din Orhei, aveau un băiat și își mai doreau o fetiță, dar s-au ales cu patru copii, concepuți pe cale naturală. 

Soții erau stabiliți la muncă peste hotare când au aflat că vor deveni părinți pentru a doua oară. Nu au crezut însă când medicul le-a spus că vor avea, posibil, cvadrupleți, asta deși nimeni dintre rudele lor nu a avut nici măcar gemeni. Peste ceva vreme, au revenit în Republica Moldova, unde medicii le-au zis că vor avea tripleți. Soarta a făcut așa încât unul dintre băieți să fie ascuns după ceilalți și să nu fie văzut la ecografie.

Cvadrupleții au venit pe lume la 25 martie 2015, la Institutul Mamei și Copilului. S-au născut trei băieți – Stanislav, Nichita și Valeriu – și o fetiță Maria.

Deși inițial autoritățile locale și centrale le-au spus că îi vor susține, de ceva timp soții nu primesc niciun ajutor material sau financiar și se descurcă cum pot, iar banii le sunt suficienți doar pentru scutece și mâncare. Vera Mîrzenco primește o indemnizație lunară de 440 de lei pentru fiecare copil, bani insuficienți pentru îngrijirea celor patru copii.

Suntparinte.md s-a aflat în casa familiei Mîrzenco și a surprins în imagini cum arată o zi din viața acestei familii:

DG8_5047

Fiecare dimineață începe pentru familia Mîrzenco la ora 5:30. La micul dejun, copiii vor mânca ovăz cu lapte.

DG8_5160

Vera este ajutată de sora sa și mama care vine periodic la ea. Într-un singur an, pentru copii au fost cheltuite 8.000 de scutece. Doar în 24 de ore, familia schimbă aproape 30 de scutece.

DG8_5251

Dimineața, Stanislav este încă somnoros.

DG8_5256

De dimineață, fiecare are nevoie de atenția și cuvintele duioase ale mamei. Mămica are cheiță pentru toți. Mariei îi place să stea mai mult în brațele mamei.

DG8_5067

Nichita este singurul care încă nu a învățat să meargă. De-a bușelea colindă toată casa și nu rămâne în urma fraților. El a ajuns în bucătărie, unde și-a găsit ocupație pe plac. Mama nu mai este surprinsă de astfel de șotii.

DG8_4965

După dejun, mama le permite să se uite un pic la televizor și astfel are și ea un pic de  răgaz. Le place muzica.

DG8_4969

Valeriu e cel mai serios dintre frați.

DG8_5055

Nu au multe jucării. Totuși, părinții au grijă ca ele să fie adecvate vârstei și să dezvolte abilitățile motrice.

DG8_4846

Fiecare cu jucăria lui preferată. Important să n-o vrea toți în același timp.

DG8_5044

Mama nu are timp de odihnă. Pregătește prânzul. Copiii vor mânca piure din piept de pui, cartofi și morcov. Vera Mîrzenco recunoaște că îi este greu, nu are timp pentru ea, iar responsabilitatea e de cinci ori mai mare, însă este fericită că e din nou mamă.

DG8_4936

Familia dispune doar de un singur scaun de masă pentru copii, de aceea cvadrupleții sunt hrăniți pe rând.

DG8_4947

Valeriu a mâncat și i-a dăruit mamei un zâmbet.

DG8_4933

Stanislav e pofticios. Cere și porția fraților săi.

DG8_4902

A venit rândul lui Nichita. El nu prea este încântat de ideea că trebuie să mănânce, întrucât îi vede pe frații săi cum se joacă.

DG8_4925

În același timp, picii nu au astâmpăr în casă. Maria a găsit o căldare. Pentru siguranța copiilor, părinții au scos toate mânerele de la dulapurile din casă.

DG8_4921

Valeriu a „descoperit” aspiratorul.

DG8_5050

Toți vor în brațele mamei. Maria a încercat de mai multe ori să găsească o bonă, pentru că îi vine extrem de greu pe parcursul zilei să reușească cu treburile casnice, dar nu a găsit niciuna dispusă să o ajute. Când aud că sunt patru copii, toate renunță.

DG8_4890

Curiozitatea nu le dă pace. Mașina de spălat este inclusă și deconectată de câteva ori pe zi! Mama le vorbește lui Nichita și Valeriu că nu e bine să conecteze mașina de spălat. Ei ascultă atent după care revin la  ocupația lor. Și așa în fiecare zi.

DG8_5005

DG8_5009

Valeriu are obiceiul să muște. Nichita vrea în brațele mamei.

DG8_4994

DG8_4993

E interesant cu fratele Ionuț, care este elev în clasa a II-a. Patul e un teren de joc pentru toți copiii.

DG8_4950

Ionuț își face temele pentru acasă.

DG8_5105

E cam dificil să faci temele când stai în aceeași cameră cu ceilalți patru frați.

DG8_5120

A venit tatăl de la serviciu. Vladislav nu are un loc de muncă stabil, lucrează  în construcții. Periodic pleacă peste hotare. Este greu din banii pe care-i câștigă în țară, ca să acopere toate necesitățile familiei. Când este acasă, nu pierde niciun moment să petreacă timpul cu copiii.

DG8_5121

DG8_5130

DG8_4973

Ieșirile zilnice în aer liber nu lipsesc.  Chiar dacă familia locuiește la etajul cinci al unui bloc, coborâtul și urcatul scărilor este o adevărată provocare.

DG8_4979

DG8_4991

DG8_4956

Bunica Maria a pregătit încălțămintea.

DG8_5172

Sora Verei Mîrzenco, Valentina, vine zilnic să o ajute chiar dacă și ea are copil.

DG8_5200

Ajunși afară. Terenul de joc este chiar în curtea blocului și, atunci când toată familia iese la plimbare, e gălăgie mare.

DG8_5204

Mama și tatăl nu îi lasă fără supraveghere nicio clipă. O clipă de neatenție și scrânciobul poate deveni neprietenos.

DG8_5247

Înapoi în casă, urcând scările până la etajul cinci. Blocul nu este dotat cu ascensor.

DG8_4945

Se apropie ora de somn.

DG8_5268

DG8_5261

Adormitul copilului, o nouă provocare. Câte un copil e în sarcina fiecărui membru al familiei. Familia Mîrzenco nu are patru pătucuri pentru copii, de aceea doi dintre ei dorm pe un pat împreună cu mama și fratele mai mare, altul – în pătucul din celalaltă cameră, fiind supravegheat de tatăl care doarme pe pat alături de al patrulea copil.

DG8_5272

Soții spun că, dacă ar avea un pătuc etajat în care să încapă toți copiii într-o cameră, le-ar fie mai ușor și ar economisi și spațiul din apartamentul cu două camere.

DG8_5279

În sfârșit, au adormit cu toții. În timp ce copiii dorm, mama pregătește gustarea pentru a-i hrăni după ce se vor trezi. Și așa, zi de zi, scenariul se repetă.

Fotografiile au fost realizate de Dan Guțu

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.