Familia este definiția pentru tot ceea ce înseamnă acasă. La familie ne gândim în ajunul sărbătorilor de iarnă, perioadă când ne dorim să fim mai aproape de cei dragi. Cuvântul „familie” are o însemnătate aparte pentru Carolina și Mihai Burciu și cei doi copii ai lor. 

„Nu pot găsi atmosferă, idealuri, plăceri mai semnificative, decât atunci când, după o zi de muncă sau după o deplasare, să vii acasă, acolo unde ești așteptat de cei dragi. Asta înseamnă, pentru mine, familie. Să dorești să te întorci, oriunde ai fi, să faci lucruri pentru ei, să le urmărești gândurile, visurile și să încerci să contribui la realizarea lor”, mărturisește Mihai.

Atât Carolina, cât și Mihai au fost căsătoriți anterior. Viața însă a făcut ca ei să-și unească destinele. „Mihai este ceea ce lipsea vieții și sensului nostru”, spune Carolina.

„De când Mihai a venit în familia noastră, viața este alta, radical și fără tip de comparație. Venirea lui a schimbat viața copiilor. Sunt atâtea elemente pe care eu, ca mamă, nu le-aș fi putut cultiva copiilor și doar Mihai a știut, a putut, a luptat și continuă neobosit să o facă. Zilnic, îi instruiește și le oferă informații despre viață, comportament, încredere, dorințe și motivație”, menționează Carolina.

„Cresc copiii mei din dragoste, nu din sânge”

Mihai a purtat dintotdeauna dragostea pentru copii în inima sa. Acum, Ilinca și Gabriel i-au îndeplinit cel mai mare vis – de a deveni tată.

„Se spune că părinții și copiii nu îi alegi. De această dată, copiii mei au avut posibilitatea să aleagă și eu sunt mândru să le fiu tată. Este un vis pe care-l trăiesc în realitate. Cresc copiii din dragoste, nu din sânge. A fi părinte, pentru mine, ca bărbat, este un alt sentiment, o altă viață. Când sunt strigat „Tata!”, mi se schimbă pulsul. Probabil, mi se schimbă și culoarea feței, este o fericire pe care o simt de fiecare dată mai intens”, spune Mihai.

A fi părinte înseamnă, în primul rând, o mare responsabilitate – pentru educația, pentru comportamentul și pentru ocrotirea sufletelor care te numesc mamă sau tată. A fi părinte înseamnă să renunți la o parte din lucruri, doar ca să le fie copiilor bine, precizează Mihai.

„Nu este pe lume o esență a datoriei mai mare decât cea de a fi părinte. Renunț mereu la mine, la gândurile despre mine, doar pentru a fi alături de gândurile și de necesitățile lor. Munca zilnică pe care o depun este pentru eticheta de părinte, doar așa îți dai seama de ce muncești atât de mult, de ce renunți la dorințele proprii”, a mai spus Mihai.

„Cele mai de preț valori – respectul și acceptarea”

Valorile și normele promovate de către familie definesc personalitatea copilului. Printre valorile care sunt promovate în familia Burciu se numără, în primul rând, respectul și acceptarea.

„Probabil, valorile cele mai importante pe care le transmitem copiilor sunt cele de respect, de mulțumire, de acceptare. Mereu i-am ținut cu picioarele pe pământ, i-am îndemnat să fie luptători și ambițioși, dar fără mândrie și orgolii nesănătoase. Astfel, încercăm să-i creștem într-o atmosferă de reușită, de dezvoltare, dar fără a ieși din limitele respectului față de sine și de cei din jur”, menționează Carolina.

„Încercăm să mergem în rând cu schimbarea, pe valul lor, să le cultivăm valorile fundamentale de viață, de a iubi, de a înțelege, de a tolera, de a mulțumi, de a ajuta, de a fi buni cetățeni. Le cultivăm dragostea și simpatia față de patrie, de identitate, de obiceiuri, dar fără radicalism. Le spunem des că trebuie să-i iubească pe toți colegii, indiferent de identitate și religie, îi încurajăm să învețe cât mai multe limbi, inclusiv limba rusă, să fie săritori la nevoie, înțelegători în orice situație pe stradă sau la școală”, a precizat Mihai.

„Îndemnăm copiii să-și iubească țara și tradițiile”

Sărbătorile de iarnă este perioada când tradițiile se amplifică.

„Sărbătorile de iarnă înseamnă colinde, urături, poezii și cântece. Îndemnăm copiii să-și iubească țara, tradițiile și istoria. Totodată, îi încurajăm să înțeleagă că în jurul nostru sunt popoare și tradiții la fel de frumoase și importante. Le sugerăm mereu să încerce ceva nou, inclusiv din tradițiile sau gastronomia altor popoare”, spune Carolina.

Pentru familia Burciu, sărbătorile de iarnă reprezintă încă un prilej de a fi toți patru împreună, un prilej de a se surprinde reciproc, de a petrece frumos timpul și cu multe emoții.

Fotografiile au fost realizate de Alexandru Statnîi

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.