Cum e să mergi în vacanță cu patru copii și să te odihnești în același timp? Nu este imposibil și nici obositor, după cum ne demonstrează cuplul Marianna Petrenko și Sebastian Zavadschi, părinți ai patru copii – Sebastian, Etienne, Naomie și Stanley. 

La solicitarea Suntparinte.md, mama Marianna, care lucrează și în calitate de fotograf, a imortalizat momentele petrecute împreună:

sens_events_vacation_0001

Familia nu a mers de doi ani în vacanță, de aceea a decis să facă o escapadă pe insula grecească Lefkada, la sfârșitul lunii septembrie.

„Nu ne place monotonia și rutina. De fiecare dată dorim să vedem diferite atracții turistice, nu doar să stăm pe plajă. Dacă ceva nu ne place, putem oricând să ne strângem bagajele și să mergem în alt loc. Alături de copii, trăim atâtea emoții intense”, ne povestește mama Marianna.

sens_events_vacation_0002

Pregătiți pentru vacanță. În drum spre Grecia nu au avut parte de peripeții, mai ales că părinții s-au „echipat” cu de toate, iar fiecare dintre copii și-a luat jucăriile preferate: LEGO, cartonașe cu imagini din desene animate, cărți senzoriale. Părinții au luat și CD-uri cu desene animate.

sens_events_vacation_0003

Ora 10:00, insula Lefkada, trezirea.

sens_events_vacation_0004

sens_events_vacation_0006

Copiii își adoră fratele cel mai mic. Dimineața este o ocazie potrivită pentru a-l îmbrățișa, dat fiind faptul că Stanley nu doarme cu ei.

sens_events_vacation_0008

E timpul ca Stanley să „ia dejunul” – unul sănătos și mereu accesibil.

sens_events_vacation_0009

Întotdeauna, fiul cel mai mare, Sebastian, își spală primul dinții. Ceilalți doi copii – Etienne și Naomie – sunt de nedespărțit și își spală dinții împreună. Etienne este atent cu sora sa, îi pune pastă de dinți pe perie și are grijă ca surioara să își spele bine dinții.

foto

„Noi nu am apelat niciodată la bonă, pentru că soțul îmi este mereu alături și mă ajută în toate. Am un sfat pentru tinerele mămici: dacă doriți un soț grijuliu și harnic, nașteți mai mulți copii și el nu se va eschiva nici de la măturat în casă. Evident, bărbatul ales trebuie să fie unul conștient și să iubească picii”, ne spune Marianna.

sens_events_vacation_0012

Ora 10:30 – exercițiile de dimineață.

sens_events_vacation_0011

sens_events_vacation_0013

Înviorarea nu se rezumă doar la gimnastică. Părinții organizează diferite jocuri interesante pentru copii.

sens_events_vacation_0014

De cele mai multe ori, tatăl Sebastian pregătește dejunul. De această dată, a gătit omletă cu legume. Înainte însă, Naomie și Etienne sparg ouăle – o activitate care le place.

sens_events_vacation_0015

Familia nu a cheltuit sume mari pentru mâncare. Părinții au luat de acasă produse care nu se alterează ușor: cereale, zahăr, legume, fructe. În vacanță, au gătit de toate: de la ochiuri până la zeamă.

sens_events_vacation_0016

În familia soților Sebastian Zavadschi și Marianna Petrenko nu există responsabilități doar pentru mamă și doar pentru tată, ei se ajută reciproc.

sens_events_vacation_0018

Cu toții urmăresc ce bunătăți face tatăl dimineața.

„Când eram acasă, am făcut un plan: ce mâncare vom găti, ce trebuie să vedem etc. Atunci când totul este bine organizat și copiii sunt cuminți, nu poate să eșueze vacanța planificată”, râde mama.

sens_events_vacation_0019

sens_events_vacation_0020

Sebastian are grijă ca Naomie să aibă cuplată centura de siguranță, ceea ce îi cam displace surioarei. Regulamentul Circulației Rutiere prevede faptul că este obligatorie și transportarea copiilor în scaun auto, pentru siguranța acestora în trafic.

„Nu țin copiii în brațe atunci când ne aflăm în mașină, pentru că nu este sigur. Pui în pericol viața ta și a copilului”, adaugă Marianna.

sens_events_vacation_0021

În drum spre plajă.

sens_events_vacation_0022

Pălăria de soare – unul dintre accesoriile obligatorii pe care să le poarte copilul atunci când merge la plajă sau în oricare alt loc unde este expus razelor soarelui.

sens_events_vacation_0063

Mulți copii – multe bagaje. Un alt accesoriu obligatoriu – colacul gonflabil sau vesta de salvare.

sens_events_vacation_0024

sens_events_vacation_0029

Părinții sunt cu ochii în patru atunci când copiii intră în apă.

sens_events_vacation_0027

Mersul la plajă nu este contraindicat mamelor care alăptează. La sfârșitul lunii septembrie, soarele este mai prietenos și riscul de a face insolație sau arsuri solare este mai scăzut.

sens_events_vacation_0028

Pietricelele – cele mai interesante jucării de pe plajă.

sens_events_vacation_0030

Un pui de somn pe malul mării.

sens_events_vacation_0034

Gustarea preferată a copiilor – înghețata.

sens_events_vacation_0036

Profesia de inginer IT te obligă pe alocuri să lucrezi și în vacanță, atunci când apare vreo urgență.

sens_events_vacation_0038

„Adormitul bebelușului prin legănat este un sfat de la mama, care mă adormea în același mod”, ne povestește Marianna.

sens_events_vacation_0039

O nouă zi, noi impresii și experiențe.

sens_events_vacation_0040

Lui Naomie îi place tot ce ține de tehnică. A adunat de prin camere tot ce a găsit: telecomanda, laptopul, telefonul mamei.

sens_events_vacation_0043

Părinții au cumpărat și o hartă. Naomie a decis să exploreze insula.

sens_events_vacation_0044

Fiecare cu propria ocupație.

sens_events_vacation_0046

Tatăl îl învață pe fiul mai mare să facă tracțiuni la bară. Acest tip de exerciții dezvoltă mai multe categorii de mușchi și contribuie la îmbunătățirea circulației sanguine. Atunci când fiul Sebastian obosește, tatăl îl ajute să se ridice.

sens_events_vacation_0045

Cel mai bun exemplu este propriul exemplu.

sens_events_vacation_0048

Cea mai naturală sursă de vitamina D („vitamina soarelui”) sunt băile de soare.

sens_events_vacation_0060-1

sens_events_vacation_0061

Castelele de nisip, înotul și alergatul în apa mării încântă fiecare copil.

sens_events_vacation_0064

Părinții nu au luat o pernă, așa că au găsit o soluție: colacul gonflabil.

sens_events_vacation_0066

„Soțul mă certa de ce am luat atâta utilaj foto, mai ales că avem telefoane mobile cu care putem surprinde momentele frumoase din vacanță. Am dorit ca această vacanță să rămână o amintire plăcută pentru copii. De fapt, este prima vacanță în care am stat non-stop cu aparatul de fotografiat în mână”, râde mama.

sens_events_vacation_0054

sens_events_vacation_0055

Părinții i-au cumpărat fiului Sebastian un set de cărți, bazate pe desene animate. Sebastian i-a „molipsit ” de lectură și pe frații mai mici.

sens_events_vacation_0057-1E greu să le faci parte când ambii copii doresc aceeași jucărie. Părinții consideră că cea mai simplă soluție este să le permită copiilor să își rezolve conflictul de sine stătător. Astfel, copiii devin mai responsabili și își îmbunătățesc capacitățile de comunicare, de gestionare a unui conflict.

sens_events_vacation_0058

Ședințe foto în drum spre casă.

sens_events_vacation_0077

sens_events_vacation_0075

Familia a stabilit cinci reguli de comportament în mașină: 1 – cu toții își cuplează centurile de siguranță; 2 – când mașina staționează, niciunul dintre copii nu își scoate centura până nu are acordul părinților (sunt cazuri când staționarea e de scurtă durată și copiii ies pe carosabil); 3 – nimeni nu mănâncă în mașină, doar consumă lichide; 4 – nimeni nu se ceartă și nu deranjează șoferul; 5 – toți copiii dorm (regula care le place cel mai mult copiilor).

sens_events_vacation_0076

Cărțile senzoriale – jucării binevenite și cele mai recomandate pentru bebeluși. Acestea le permit copiilor să descopere lumea înconjurătoare și le dezvoltă motricitatea fină.

„A fost o vacanță de vis, iar copiii au completat-o și mai mult. Una dintre metodele eficiente de disciplinare a copiilor este stabilirea în comun a unor reguli pe care le respectăm cu toții. Atunci când investești în ei emoții, educație și suflet, copiii sunt fericiți și noi, ca părinți, împliniți. Tratați-vă cu respect copiii, susțineți-i, vorbiți cu ei. Doar așa veți avea o familie unită”, este îndemnul părinților Marianna Petrenko și Sebastian Zavadschi.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.