Skip to content Skip to footer

Încurajați-vă adolescentul să meargă la un centru prietenos tinerilor

Pășind pragul acestor instituții, tinerii găsesc soluție la orice problemă pe care o au, datorită specialiștilor calificați. Vorbim despre centrele de sănătate prietenoase tinerilor, care oferă asistenţă medicală, psihologică și socială gratuită. Asemenea centre au fost deschise în toate raioanele țării – 38 la număr.

„Neovita” este unul dintre primele centre prietenoase tinerilor deschise în Republica Moldova. Centrul a fost înființat în 2002. Nu doar adolescenții pot beneficia de serviciile Centrului, ci și tinerii, cuplurile, părinții ce vor avea sau au copii, lucrătorii medicali, lucrătorii instituțiilor de învățământ și alte instituții ONG interesate de sănătate și dezvoltare.

dsc00190-2

Ea este Anastasia, una dintre beneficiarele Centrului „Neovita”. Avea o problemă de sănătate și, la recomandarea medicului de familie, a mers la „Neovita”, unde a fost consultată de medicul ginecolog. A venit pentru prima dată cu trei ani în urmă.

DSC00208

Anastasia a fost impresionată de medicii care lucrează la „Neovita” și a decis să facă voluntariat în cadrul instituției. Este voluntară de mai bine de trei luni. Am surprins-o în timp ce stătea la recepție și făcea programarea pacienților.

DSC00285

Spune că îi place foarte mult la „Neovita” și că voluntariatul îi aduce satisfacție sufletească:

„Un tânăr care a mers la o școală de vară ne-a povestit despre voluntariat și ne-a spus că este un lucru deosebit și interesant, că ai multe posibilități de a învăța în străinătate. Voluntariatul mi-a schimbat foarte mult viziunile asupra vieții. Activând la „Neovita”, am acumulat multe informații utile pentru mine. Să faci voluntariat înseamnă să faci bine altor oameni, să petreci interesant timpul și să îți dezvolți personalitatea. Voluntarii sunt binevoitori și simpli”.

DSC00207

Oricine pășește pragul instituției trebuie să zâmbească. Ca să beneficiezi de aceste servicii, trebuie doar să faci o programare la telefon sau personal, la linia fierbinte 022-46-37-28. Dosarele sunt confidențiale.

Pe lângă consilierea față în față, „Neovita” mai pune la dispoziție consilierea online, adică adresezi o întrebare online și, în decurs de două zile, specialistul îți răspunde. Și în acest caz, confidențialitatea îți este păstrată.

DSC00183

Este o tradiție ca dimineața să înceapă cu o îmbrățișare. Aceasta este cea mai simplă formă de terapie, care reduce nivelul stresului și îmbunătățește starea de spirit. Anastasia a primit o îmbrățișare de la Nadejda Bordian – medic categoria I, obstetrician-ginecolog.

DSC00213

La „Neovita”, tinerii care au vârsta cuprinsă între 10 și 24 ani beneficiază de consultație gratuită. Pentru persoanele care au o altă vârstă, prețul unei consultații poate ajunge până la 200 de lei, în funcție de caz.

Tratamentul e achitat din banii tinerilor. Grupurile social-vulnerabile beneficiază de tratament gratuit, în funcție de posibilitățile instituției medicale.

DSC00210

În cadrul instituției activează 10 specialiști.

DSC00101

Prima vizită la ginecolog a fost una reușită. Medicul ginecolog Nadejda Bordian i-a prescris Anastasiei un tratament pe care adolescenta l-a urmat o lună.

„La Neovita sunt medici foarte buni, recomand și celorlalți tineri să vină”, spune Anastasia.

DSC00100

La „Neovita”, problemele sunt abordate într-un mod diferit. În primul, rând, medicul oferă mai mult timp pentru consiliere și nu se rezumă la o consultație obișnuită.

„Oferim mai multe informații, punem la dispoziția tinerilor materiale informative, discutăm cu ei. Un alt lucru care mă deosebește de alți medici ginecologi este faptul că port halat doar în timpul examinării medicale. Ne străduim să creăm o atmosferă prietenoasă”, a menționat Nadejda Bordian.

DSC00131

La fiecare consultație, ginecologul le vorbește tinerilor și tinerelor despre metodele de contracepție, în special despre prezervativ. Totuși, până la o anumită vârstă este recomandată abstinența. Tinerii își pot începe viața sexuală doar atunci când sunt suficient de informați pentru a lua decizii corecte ce țin de sănătatea lor, fără constrângeri sau limite din partea societății sau a părinților.

DSC00134

O metodă de contracepție, care însă nu e recomandată tinerilor, este dispozitivul intrauterin. Fiind introdus în uter, el limitează contactul spermei cu ovulul și implantarea acestuia dacă este fecundat.

DSC00144

Nadejda Bordian recomandă buretele vaginal și pilulele contraceptive. Buretele vaginal acționează ca un tampon – acesta absoarbe lichidul seminal atunci când este introdus în vagin.

DSC00155

Există mai multe tipuri de anticoncepționale de urgență. Unele pastile trebuie luate în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Asemenea metodă e permisă nu mai des de o dată în jumătate de an, în caz contrar ar putea apărea tulburări hormonale.

Un alt tip de pastile contraceptive de urgență se ia în primele cinci zile de la contactul sexual neprotejat.

DSC00159

Cabinetul ginecologic este dotat cu aparat de ultrasonografie, scaun ginecologic și produse medicamentoase.

DSC00161

Ginecologul recunoaște că îi este mai ușor să lucreze cu tinerii, întrucât ei sunt mai receptivi: „Când îi arăți cât de gravă este situația, tânărul găsește imediat bani pentru tratament”.

DSC00172

Anastasia a învățat și cum să folosească un prezervativ – metodă simplă și frecvent folosită pentru a preveni sarcina nedorită. Există câteva reguli simple care trebuie respectate: procurați prezervativele doar din farmacii, verificați termenul de valabilitate și integritatea ambalajului, nu desfaceți ambalajul cu dinții sau foarfeca.

DSC00177

În holul Centrului „Neovita” este plasată zilnic o cutie cu prezervative. Nadejda Bordian spune că sunt distribuite aproximativ 100 de prezervative pe zi.

DSC00219

De multe ori, Anastasia pășește pragul cabinetului psihologic. De regulă, o ședință durează o oră. De această dată, psihologa Natalia Solovei a folosit cardurile OH, care încurajează propria interpretare a înțelesurilor, fără a fi nevoie de intervenția specialistului.

Asemenea carduri mai stimulează imaginația, îmbunătățesc intuiția, pun individul în contact cu propria persoană.

DSC00226

DSC00240

„Eu practic nu am vorbit, am ajutat-o ca ea să facă acei pași pentru a înțelege ce trebuie să facă. Eu doar am îndrumat-o. Metaforic vorbind, noi, psihologii ce facem? Ceea ce cunoaștem noi este conștientul (partea de sus a unui aisberg), dar inconștientul este „sub apă” și noi încercăm să facem persoana să se cunoască mai bine, să vadă ce se întâmplă”, spune Natalia Solovei.

DSC00229

Psihologa folosește diferite seturi de carduri, în funcție de problema clientului: supraponderabilitatea, traumele din copilărie, personalitatea și emoțiile, stresul, relațiile de cuplu.

DSC00237

O altă tehnică este jocul cu nisip sau „terapia prin tăcere”. Aceasta te face să te adâncești în lumea copilăriei și în lumea interioară.

DSC00269

În cadrul Centrului „Neovita” activează și o asistentă socială. Aceasta se preocupă în special de tinerii din familiile social-vulnerabile, de tinerele însărcinate care au nevoie de servicii specializate pentru a da naștere copilului și a nu-l abandona. În acest sens, „Neovita” colaborează cu toate centrele de plasament din țară.

Consultațiile sunt interactive, interesante și dinamice.

DSC00281

Asistenta socială Olga Ceban mai face consiliere informațională și motivațională cu privire la consumul de alcool, droguri, tutun:

„Învățăm tinerii cum să spună NU atunci când sunt constrânși de grup să încerce. Le mai vorbesc despre siguranța online, dragoste, prevenirea violenței, a traficului de ființe umane și a proxenetismului”.

DSC00216

La „Neovita” există și un depozit unde sunt păstrate hainele la mâna a doua, colectate în cadrul campaniilor de binefacere.

Tânărul despre care se menționează în afiș avea nevoie de încălțăminte de mărimea 45. În cele din urmă, la „Neovita” au fost aduse o pereche de pantofi și una de ghete.

„Cu câtă fericire a lăsat șlapii și a mers încălțat în noua pereche de pantofi”, își amintește asistenta socială.

DSC00212

Suntparinte.md susține centrele de sănătate prietenoase tinerilor și recomandă părinților să le povestească adolescenților despre acest serviciu și să îi îndemne să meargă la consultație, dacă se confruntă cu vreo problemă.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.