Nu-și ascund identitatea, deși pe alocuri anume aceasta îi împiedică pe romi să beneficieze de aceleaşi oportunităţi ca restul cetățenilor. 

Familia Savin este formată din soții Valentina și Nicolae Savin, trei fiice, patru feciori și doi nepoți. Cu toții se consideră fericiți, deși recunosc că se confruntă cu multe probleme din cauza „culorii pielii”. Familia a fost binevoitoare și deschisă să ne împărtășească din experiența sa de viață.

_z7a0291

Soții și-au deschis o mică afacere. Mama merge zilnic la piața din Hîncești unde vinde îmbrăcăminte și încălțăminte.

„Jumătate de zi o petrec departe de casă, trebuie să ne întreținem familia. Cu părere de rău, poliția face diferență între etnia noastră și ceilalți comercianți ambulanți. Ne alungă, se adresează nouă cu expresii ofensatoare, ne aplică amenzi pe care nu putem să le achităm. Noi nu ne permitem să luăm în arendă o gheretă pe teritoriul pieței”, spune Valentina Savin.

_z7a0118

Ea este Ecaterina, are 3 ani. Cățelul se numește Kent și este prietenul ei fidel.

Mama Ecaterinei, Silvia (cea mai mare dintre copiii familiei) este plecată în străinătate, din motiv că nu și-a putut găsi un loc de muncă.

_z7a0224

_z7a0228

Adesea scotocește prin trusa de machiaj a mătușii Victoria.

_z7a0130

Victoria locuiește împreună cu soțul său în casa părinților. Au un copil, Vasile, de 1 an și 7 luni, pe care îl alăptează.

Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, printre mămicile care alăptează cel mai mult se numără cele de etnie romă. Bebeluşii lor beneficiază de o alimentaţie bazată exclusiv pe laptele de mamă o perioadă destul de îndelungată. Unele mame își alăptează copilul chiar și până la vârsta de patru ani.

_z7a0151

_z7a0156

Familia Savin se mândrește cu performanțele băieților din familie. Doi dintre feciori și soțul Victoriei se ocupă cu kickboxingul și boxul de mai mulți ani și au adunat în palmares aproximativ 40 de medalii, opt cupe și zeci de diplome, câștigate la multiple concursuri naționale și internaționale.

_z7a0159

_z7a0170

Mama se bucură de reușitele copiilor săi. Fiecare dintre ei a mers la școală, a învățat bine, de aceea cu toții își doresc un viitor bun. Valentina Savin ne povestește că e greu pentru tineri să își găsească un loc de muncă.

_z7a0217

Faceți cunoștință cu Artur Savin de 19 ani, campion național la Box și campion european la K1. Face sport de mai bine de șapte ani și se mândrește cu cele 30 de medalii. Și-a făcut studiile la Colegiul de Construcții din Hîncești, însă nu a reușit să își găsească un loc de muncă.

_z7a0273

Fratele său, Ion, de 17 ani, este campion național la K1 (cadeți).

_z7a0179

Un alt membru al familiei, soțul Victoriei și tatăl lui Vasile, este pasionat de kickboxing, pe care îl practică de șapte ani și care i-a adus numeroase premii la campionatele naționale și internaționale.

_z7a0268

„Bucatele tradiționale ale romilor sunt sarmalele mari cât un pumn, chiperii umpluți, la fel de mari, friptura din carne de porc sau de pui, gătită după o rețetă specială”, povestește Valentina Savin.

Familia Savin nu servește dejunul imediat după ce s-a trezit. Copiii se pot juca, părinții – munci, iar apoi se așază cu toții împreună la masă.

_z7a0202

Polina, în vârstă de 14 ani, dansează și se ocupă cu kickboxingul deja de trei ani. A participat în cadrul mai multor competiții locale.

„În familia mea practicarea sportului a devenit o tradiție. Fratele Artur este cel mai bun exemplu pentru mine. Aș vrea să devin campion mondial”, spune Polina.

Romii obișnuiesc să îmbrace hainele tradiționale doar la sărbători. Fustele lungi, rochiile colorate, corsetele cu paiete lucrate manual, cămășile înflorate din mătase sunt doar câteva dintre piesele vestimentare specifice romilor.

_z7a0209

Familia beneficiază de ajutor social, bani care nu sunt suficienți pentru întreținerea a 11 persoane.

Mama povestește că romii sunt discriminați și la capitolul asistență medicală. Într-o zi, când s-a simțit rău, a chemat ambulanța, însă medicii de la urgență au refuzat să vină. A fost nevoie ca femeia să meargă la o vecină de unde a chemat ambulanța.

_z7a0237

Nicolae este în clasa a VI-a, îi place fotbalul. Spune că adesea ia exemplu de la fratele mai mic, Sergiu, care a absolvit clasa I și are diplomă pentru merite deosebite la învățătură.

_z7a0313

Împreună cu tata, fotbalul e mai interesant. Strada devine pentru câteva ore un teren de fotbal.

_z7a0296

În brațele bunicului Nicolae.

Părinții speră că copiii lor vor avea un viitor bun în țara noastră și nu vor fi nevoiți să aleagă calea pribegiei.

„Îmi doresc ca statul nostru să ofere locuri de muncă pentru toate etniile minoritare, să le ajute nu doar financiar, ci și moral. Îmi mai doresc ca profesorii să nu fie indiferenți față de copiii noștri, ci să îi trateze la fel ca pe ceilalți elevi”, spune mama.

În orașul Hîncești locuiesc circa 50 de familii de romi, conform datelor oferite de Elena Bogdan, asistent social și mediator comunitar în Hâncești.

Toți copiii au drepturi egale la învățătură, educație și asistență medicală, indiferent de etnie, sex sau rasă. În același timp, un raport realizat de UNICEF indică faptul că, în țara noastră, fiecare al doilea copil de etnie romă merge la şcoală şi doar unul din cinci frecventează grădiniţa.

Suntparinte.md vă îndeamnă să dați dovadă de toleranță, înțelegere și bunăvoință față de minoritățile etnice din țara noastră. Să recunoaștem identitatea culturală a altor etnii. 

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.