Sunt o familie nonconformistă, activă și plină de stil. Soții Sebastian Zavadschi și Marianna Petrenko se declară fericiți și împliniți, datorită celor patru copii, iar fiecare zi pentru ei e o nouă experiență în profesia de părinte. 

Ziua de 1 septembrie a fost una deosebită pentru ei, pentru că fiul cel mai mare, Sebastian, a mers în clasa a III-a.

La propunerea Suntparinte.md, mama Marianna Petrenko a surprins în fotografii cele mai interesante momente din prima zi a lunii septembrie.

SENS_1-Septembrie_0004

Dimineața a început „târziu”, după cum povestește Marianna Petrenko. Cei trei copii s-au trezit aproape de ora 8:00.

SENS_1-Septembrie_0005

SENS_1-Septembrie_0010

„Se trezesc foarte greu. Le place să doarmă mult”, spune mama.

SENS_1-Septembrie_0002

Sebastian Zavadschi este inginer IT, însă se pricepe bine la multe alte lucruri, după cum îl laudă Marianna. În familie a devenit o tradiție ca, în fiecare dimineață, tatăl să prepare cafeaua la ibric.

„Fără cafeaua lui nu mă trezesc, nu am puteri”, râde Marianna.

SENS_1-Septembrie_0001

Marianna Petrenko lucrează ca stilist, make-up artist, designer vestimentar şi fotograf. Spune că este foarte greu să îmbine serviciul cu profesia de mamă:

„Nu avem bonă, dar nu îmi place să mă plâng. Reușesc să le fac pe toate, mai ales că suntem o familie unită”.

SENS_1-Septembrie_0013

Ei sunt Sebastian, fratele cel mai mare, și Etienne. Primul este serios și foarte corect, al doilea – mai șmecher. Lui Sebastian îi place să impună respect, de aceea îl ceartă pe Etienne atunci când acesta face vreo șotie. Dojeneala însă nu ține mult, Etienne îl cuprinde imediat pe Sebastian ca să „scape de ocară”.

SENS_1-Septembrie_0015

Dimineața, Sebastian a decis să își ajute mama și i-a încheiat nasturii de la cămașa lui Etienne, doar că i-a cam… încurcat. Etienne are 6 ani și este în grupa pregătitoare.

SENS_1-Septembrie_0017

Naomie este singura fată din familie. Are 3 ani și merge în grupa mică. Mama o descrie ca o „persoană ambițioasă și perseverentă – obține mereu ceea ce își propune. Frații o adoră”.

SENS_1-Septembrie_0018

Somnul este dulce dimineața, dar mai importante sunt cosițele.

SENS_1-Septembrie_0021

Copiii sunt SENS-ul vieții. În familia soților Sebastian Zavadschi și Marianna Petrenko, cuvântul „sens” are o semnificație aparte, întrucât este format din inițialele prenumelor celor patru copii: S – Sebastian (de origine romană), E – Etienne (prenume francez), N – Naomie (de origine ebraică), S – Stanley (din engleza veche).

Prenumele au fost alese de Marianna și „aprobate” de Sebastian. Când avea vreo 14 ani, Marianna urmărise filmul francez „ Hélène et les garçons” (Helene și băieții n.red.), unde erau personaje cu prenumele Sebastian și Etienne, de acolo s-a inspirat. Celelalte două prenume le-a ales dintr-o multitudine de prenume scrise de Marianna în agendă.

SENS_1-Septembrie_0022

Stanley, care acum are patru luni, a fost așteptat cu nerăbdare atât de părinți, cât și de cei trei copii. Toți vor să îl țină în brațe, să îl sărute, de aceea stau la rând. Părinții sunt mereu cu ochii în patru.

SENS_1-Septembrie_0011

Sebastian are toate cele 12 cărți din colecția „Jurnalul unui puști ca pe vremuri”. Este fericit că mama i-a permis să ia la școală una dintre cărți, pentru a o arăta colegilor. Marianna spune că aceste cărți sunt ușor de citit, conțin pictograme, ceea ce le face mai atractive.

Deși cărțile sunt costisitoare, părinții fac tot posibilul pentru ca biblioteca familiei să fie mereu înnoită, or, lectura contribuie semnificativ la dezvoltarea culturală a copilului.

SENS_1-Septembrie_0023

Cu toții sunt pregătiți pentru a-l susține pe Sebastian în prima zi de școală.

SENS_1-Septembrie_0025

Marianna se consideră o mamă și o soție fericită. Responsabilitățile sunt bine stabilite în casă. Tatăl Sebastian are grijă ca dimineață să îi ducă pe copii la grădiniță și la școală, iar seara să îi aducă acasă.

SENS_1-Septembrie_0029

Inițial, au mers să cumpere un buchet de flori pentru învățătoare.

SENS_1-Septembrie_0030

Mereu împreună. Marianna spune că și-a îndeplinit visul: „Mi-am dorit dintotdeauna să am patru copii”.

SENS_1-Septembrie_0032

Părinții au luat aminte la anunțurile învățătoarei și au notat temele pentru acasă.

SENS_1-Septembrie_0033

Momentul în care picii trebuie să meargă la grădiniță.

Copiii foarte rar se ceartă din cauza jucăriilor. Fiecare își are jucăriile sale, de aceea nu prea au motive de ceartă.

SENS_1-Septembrie_0034

Naomie a rămas pe terenul de joc, alături de educatoare și ceilalți copii.

SENS_1-Septembrie_0035

Despărțirea de frați e mai ușoară atunci când primește un sărut de la fratele Sebastian.

SENS_1-Septembrie_0037

Apoi Sebastian a mers cu Etienne în grupă și l-a ajutat să încalțe papucii de interior.

SENS_1-Septembrie_0042

Soțul a plecat la serviciu, iar mama a rămas cu cei doi copii.

SENS_1-Septembrie_0039

Inițial, au mers să cumpere o ramă pentru fotografii.

SENS_1-Septembrie_0045

Între Sebastian și Stanley este o relație specială.

„Vara, când mergeam la ședințele foto, Sebastian era bona. Stătea alături și îl legăna în cărucior pe Stanley. În rest, planific ședințele foto pentru a doua parte a zilei, atunci când soțul este acasă și poate să aibă grijă de copii. Iată așa ne descurcăm”, povestește Marianna.

SENS_1-Septembrie_0046

Apoi au mers să cumpere mânere pentru rafturile de la bucătărie. Părerea copiilor contează foarte mult în familie, de aceea părinții i-au întrebat pe care le aleg.

SENS_1-Septembrie_0041

Istoria legată de primul copil e deosebit de interesantă.

„Eu mi-am dorit foarte mult ca primul meu copil să fie fată. De fapt, mi-am dorit trei fete și un băiat. Aveam o agendă unde am notat mai multe prenume de fete. Mama îmi spunea încontinuu să scriu măcar un prenume de băiat. Am scris la repezeală prenumele soțului, pentru că îmi plăcea foarte mult, deși eram sigură că voi avea fată. la urma urmei, am făcut-o doar de dragul mamei.

La ecografie, am mers cu soțul și mama. Când am aflat că voi avea băiat, am început a plânge, am rugat medicul să verifice, poate era o greșeală. Mama mi-a zis: „Nu mai plânge. E băiat, E Sebi. Fata va veni mai târziu. Prin urmare, prenumele primului copil nu a fost pus în cinstea soțului”, își amintește Marianna Petrenko.

SENS_1-Septembrie_0043

SENS_1-Septembrie_0044

Momentul pentru a servi prânzul. Părinții au grijă ca toți copiii lor să mănânce sănătos.

„Foarte rar ieșim undeva. Este greu și mereu e gălăgie. Azi totuși e sărbătoare”, adaugă mama.

SENS_1-Septembrie_0020

Ajunși acasă. E timpul pentru lăpticul de la mama. Marianna i-a alăptat și pe ceilalți trei copii până la vârsta de doi ani și câteva luni. Este adepta alăptării.

SENS_1-Septembrie_0047

Somnul de amiază. În timp ce îl leagănă pe Stanley, mama își planifică activitățile. Nu contează că se află în concediul de îngrijire a copilului, muncește și acasă.

SENS_1-Septembrie_0048

Stanley este copilul care le-a completat familia și a făcut ca SENS-ul vieții lor să-și capete pe deplin semnificația.

SENS_1-Septembrie_0051

Spre seară, familia se pregătește să meargă la Grădina Botanică, unde au organizat o sesiune foto. Soții marchează 12 ani de când sunt împreună, de aceea au decis să imortalizeze momentul.

„Când l-am cunoscut pe Sebastian, nu îmi venea a crede că el poartă acest prenume. M-a atras foarte mult, mai ales că îmi plăcea la nebunie acest prenume”, își amintește Marianna.

SENS_1-Septembrie_0053

O altă tradiție în casă ține de băița bebelușului, inventată de tatăl Sebastian.

„Scoatem copilul din cadă, îl înfășurăm într-un prosop cu glugă și îl întoarcem cu fața spre oglindă. Îl scuturăm puțin și cântăm „Pa-pa-de-la-Ro-ma”. Este atât de interesant când toți vin în jurul lui Stanley și cântă. Cu ceilalți copii tot așa am procedat. A devenit deja un obicei de familie”, povestește Marianna.

SENS_1-Septembrie_0052

Soții Sebastian Zavadschi și Marianna Petrenko investesc mult în educația copiilor. Ei consideră că succesul unui copil depinde, în mare parte, de modul în care părinții se implică în formarea personalității copilului. Și-au dorit dintotdeauna o familie numeroasă, de aceea copiii le-au întărit de patru ori mai mult relația pe care au început-o cu 12 ani în urmă.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.