Plin de viață, zglobiu și foarte matur pentru vârsta pe care o are. Așa poate fi caracterizat Matei – un băiat de 6 ani, care acum doi ani a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1.

Mama lui Matei, Elena, spune că el nu este bolnav, ci duce un mod sănătos de viață: „Orice copil ar trebui să ducă un asemenea mod de viață. Singura problemă constă în faptul că el este injectat zilnic”.

(Pentru a nu divulga identitatea copilului, am schimbat prenumele băiatului și al mamei)

_z7a9931

Primele simptome au fost observate de o vecină, care este și asistentă medicală. Matei consuma foarte multă apă și se urina des în timpul somnului. Astfel, vecina a adus la grădinița pe care o frecventa Matei un aparat de măsurare a glicemiei și a stabilit că băiatul avea un nivel mare de zahăr în sânge. În urma investigațiilor ulterioare făcute la spital, medicii au constatat că băiatul are diabet zaharat de tip 1. 

_z7a9924

Elena spune că a fost șocată atunci când medicii i-au zis că Matei are diabet zaharat, mai ales că nimeni dintre rudele apropiate nu a fost diagnosticat cu această afecțiune: „Când mi-au zis la spital că Matei are diabet, nu conștientizam ce este asta. Am fost șocată și m-am blocat. Dar cel mai greu a fost să-i explic lui că de azi va avea niște limite”.

Chiar dacă au trecut deja doi ani, medicii nu au reușit să stabilească ce a provocat îmbolnăvirea lui Matei.

_z7a9960

Primele trei luni au fost cele mai dificile. Elena povestește că atât ea, cât și soțul nu cunoșteau practic nimic despre această afecțiune și nu știau cum să se comporte. Din această cauză, primele trei luni au stat practic numai în casă.

Medicii i-au indicat lui Matei un șir de restricții în alimentație, fără să le ofere părinților explicații și îndrumări. Singurele instruiri de care au avut parte cei doi soți în Moldova au fost cele organizate de Asociația Tinerilor cu Diabet din Moldova „DIA”, iar restul informației au găsit-o pe Internet.

_z7a0013

Totul însă s-a schimbat după ce părinții lui Matei au aflat de Centrul Medical de Evaluare, Terapie, Educaţie medicală specifică şi Recuperare pentru copii şi tineri „CRISTIAN ŞERBAN” din Buziaş, România. În 2015, Matei a beneficiat de 7 zile de tratament absolut gratuit, iar mama sa a fost instruită, la fel, gratuit de specialiști cum să-și ajute copilul. Asta în timp ce în Republica Moldova singura secție pentru copiii cu diabet zaharat de la Spitalul pentru copii „Emilian Coțaga” a fost închisă. Acum, copiii cu diabet zaharat sunt internați la Institutul Mamei și Copilului, în Secția ginecologie infantilă și endocrinologie.

Tot la Buziaș, Elena a învățat cum să monitorizeze nivelul glicemiei: „De atunci am început să măsurăm foarte bine nivelul zahărului în sânge. Chiar dacă nu este totul perfect, timp de doi ani copilul nu a fost în comă, nu a avut agravări”.

_z7a0077

Elena spune că Matei s-a maturizat și a devenit conștient de diagnoza pe care o are, în special datorită tatălui, care acum este plecat la muncă în străinătate ca să le poată asigura o viață fără lipsuri: „Soțul s-a implicat foarte mult și a găsit puterea să-i explice lui Matei prin ce trece, ce reguli trebuie să respecte și care pot fi consecințele. El i-a spus: „Eu sunt inimă cu tine. Ceea ce mănânci tu mănânc și eu. Ceea ce ți se permite ție mi se permite și mie”. I-a explicat că, dacă n-o să respectăm un anumit regim, o să fie foarte rău pentru toți”. 

_z7a0044

_z7a0046

Atât mama, cât și Matei știu când nivelul glicemiei este scăzut sau ridicat fără ca să-l măsoare. Când are hipoglicemie, Matei spune că îi este frig, iar când are hiperglicemie – este nervos, are ochii roșii, este agitat și îi este foarte foame.

La ai săi 6 ani, băiatul știe să-și măsoare singur nivelul glicemiei, desigur, sub supravegherea mamei. Minimum de patru ori pe zi (la 7:00, la 13:00, la 19:00 și la 22:00), Matei își măsoară nivelul glicemiei, uneori și de 8-9 ori.

_z7a0050

La Matei, nivelul glicemiei ar trebui să fie sub nivelul 10. De această dată, nivelul zahărului în sânge este prea mic.

_z7a0057

De aceea, Matei mănâncă o lingură de zahăr. Asta contrar stereotipurilor că persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat le este interzis consumul de zahăr.

_z7a0172

De fiecare dată, indicatorii sunt introduși într-un registru al evidenței zilnice a nivelului glicemiei.

_z7a0168

Matei s-a obișnuit cu faptul că zilnic trebuie să primească insulină și ne spune că nu îl doare. În timp ce mama îi injectează insulina, Matei se uită liniștit la televizor.

_z7a0099

Nivelul glicemiei este măsurat înainte de fiecare masă, pentru ca Elena să știe câți hidrați să-i dea. Alimentele sunt cântărite astfel încât în sumă să acumuleze 40 de hidrați – norma pentru o masă.

_z7a0116

Chiar și așa, Matei nu are restricții în ceea ce ține de mâncare – mănâncă orice, dar cu limită și conform regimului. Acum toată familia mănâncă în funcție de programul lui Matei.

„Înainte de a merge la Buziaș, nu-l lăsam să mănânce ciocolate. Dar ni s-a spus că mai bine să-i cumpăr ciocolate de care mâncăm și noi, decât ciocolate pentru diabetici, cu îndulcitori, care sunt dăunători pentru organism”, povestește mama.

_z7a9996

Visul cel mare al lui Matei e să devină șofer de TIR, așa cum este tatăl său.

_z7a9915

Diabetul zaharat nu este o sentință. Persoanele cu diabet zaharat pot duce un mod obișnuit de viață. Matei este un exemplu în acest sens. El are o viață plină, activă și fără restricții. Matei face sport, merge la grădiniță, comunică și se joacă cu alți copii și are prieteni.

Elena îndeamnă „părinții ai căror copii au fost diagnosticați cu diabet zaharat să fie optimiști, să nu lase mâinile în jos. Ar fi bine ca părinții să se gândească la copil și să depășească această etapă și să lupte”. Dar cel mai important, spune Elena, să se informeze din toate sursele posibile despre ceea ce este diabetul zaharat.

În Republica Moldova, aproximativ 400 de copii suferă de diabet zaharat de tip 1 – o afecțiune care apare din cauza autodistrugerii celulelor din pancreas ce produc insulină. Anual, în țară sunt înregistrate circa 70 de cazuri noi.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.