O alimentație corectă în copilărie va duce la formarea unor deprinderi alimentare sănătoase pentru tot restul vieţii. Acestea sunt regulile după care se conduce nutriționista și mama Mariana Cazacu. 

Echipa Suntparinte.md a fost în vizită la ea, unde a aflat care sunt principalele reguli ale unei alimentații corecte și cum Mariana îl convinge pe fiul său, Cristi, să mănânce sănătos.

Mariana spune că alimentația corectă contribuie la prevenirea anumitor afecțiuni, îmbunătățește starea generală de sănătate și ajută la creșterea și dezvoltarea normală a organismului. De aceea, părinții trebuie să promoveze alimentația sănătoasă și acest lucru îl pot face doar prin propriul exemplu. Numai așa copilul va înțelege și va tinde să mănânce sănătos.

Este recomandat ca noțiunile de bază despre alimentația sănătoasă să fie introduse în educația copilului începând cu vârsta de 2-3 ani.

„Anume în această perioadă copilul începe să-și creeze anumite obiceiuri. Cu cât mai devreme începi să vorbești cu cel mic despre alimentația sănătoasă, cu atât mai ușor copilul o să accepte acest lucru. Creierul lui este ca o tablă albă și noi, părinții, scriem pe ea chiar chiar și atunci când nu vrem să o facem”, povestește mama.

Cea mai importantă masă este cea de dimineață. Organismul este creat astfel încât, de la ora 6:00 până la ora 11:00, să primească și să asimileze tot necesarul de minerale și vitamine, ca ulterior să ofere energie cu ajutorul căreia va îndeplini activitățile pe parcursul zilei. Mariana spune că, dimineața, copilul nu trebuie să iasă din casă până când nu a mâncat, mâncarea de la școală fiind doar în loc de gustare.

„Nu poți solicita de la copil să primească note de 10, să frecventeze toate antrenamentele sportive și să aibă și lecții suplimentare, dacă dimineața el nu mănâncă nimic”, menționează nutriționista.

De aceea, Cristi nu iese dimineața din casă până când nu mănâncă, nu bea ceaiul energizant și ia pastila pentru „bărbați” – un supliment alimentar pe bază de zinc, magneziu și calciu, pe care Mariana l-a denumit astfel ca să-l entuziasmeze pe Cristi.

De asemenea, este foarte important să consumăm suficientă apă, deoarece organismul uman funcționează ca un întreg mecanism: „La fel cum un tren are șine și călători, așa și organismul uman: șinele reprezintă apa, vagonașele sunt proteinele care duc pasagerii (vitaminele și mineralele) și acesta trebuie să fie uns, deoarece fierul are nevoie de ulei. Unsoarea se ia din grăsimi bune – Omega 3 și lecitina – care se regăsește în soia, migdale, uleiul de măsline nerafinat, pește”.

Ca orice copil, lui Cristi nu-i plac unele alimente și încearcă să mai trișeze, însă mama îi explică beneficiile fiecărui aliment și băiatul se lasă convins.

„Încerc să-i explic de ce trebuie să mănânce un anumit fruct sau aliment. Așa el înțelege și acceptă mai ușor ideea că trebuie să consume acel aliment. Atunci când se îmbolnăvește, îi spun că, în corpul lui, are loc o luptă și, dacă mănâncă o anumită legumă, aceasta se va transforma într-o armă. Îi spun că atunci soldățeii lui o să fie mai puternici și o să învingă armata inamicului”. 

Un aliment nou pe care Mariana l-a introdus recent în alimentația lui Cristi este lintea verde. Femeia spune că lintea e bogată în proteine și fibre solubile și insolubile. Este singura dintre boboase care nu balonează, dacă o ții în apă călduță pentru aproximativ 6-8 ore, înainte de a o fierbe. Lintea e recomandată în multe diete, în special persoanelor care suferă de afecțiuni ale ficatului sau pancreasului. Totodată, aceasta este bogată în vitamine și minerale, fiind bună în perioada de sarcină și alăptare.

La ai săi opt ani, Cristi știe principalele reguli pe care trebuie să le respecte în alimentație:

„Trebuie să mănânc sănătos, să consum dulciuri cu normă și, atunci când mă doare gâtul, să nu le mănânc. Este necesar să mănânc zilnic fructe și legume”. 

Broccoli și conopida nu se numără printre alimentele preferate. Ca să-l determine să le mănânce, mama îi spune că acestea au vitamina C (de la prenumele „Cristi”) și el se dă bătut: „Mănânc multă pâine, îmi astup nasul și în așa mod nu simt gustul lor”, spune Cristi, cu zâmbetul pe față.

Salata cu sfeclă roșie și cea cu măr sunt preferatele lui. 

De două ori pe an, toamna și primăvara, Cristi face cure antiparazitare. Acestea presupun o anumită alimentație care nu include dulciurile și mâncarea acră, dar se bazează pe mâncarea bogată în proteine.

„În perioada intersezonieră, este indicat pentru copiii, care umblă mereu peste tot și nu au o igienă strictă, să facă aceste cure antiparazitare. Aici intră preparate antiparazitare, antimicotice și antivirale. Făcând o singură cură, obțin efect pe mai multe fronturi. Investesc puțin, dar obțin acel efect de care am nevoie. În așa mod, jumătate de an sau chiar un an, copilul poate să nu contracteze niciun virus. Dacă totuși se îmbolnăvește, atunci poate fi tratat fără antibiotice”.

Potrivit Ministerului Sănătății, majoritatea cazurilor de boli netransmisibile (BNT) în Republica Moldova sunt condiţionate de alimentaţia nesănătoasă şi de inactivitatea fizică. Datele statistice arată că 70 la sută dintre decesele premature ale adulţilor sunt cauzate de comportamentele şi obiceiurile nesănătoase iniţiate în perioada copilăriei.

Fotografiile au fost realizate de Gabriel Encev

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.