De la 1 septembrie, în toate școlile și grădinițele din țară a fost introdus un nou meniu. Acesta a fost elaborat, în premieră, pentru sezonul rece şi cald al anului și conţine multe fructe şi legume, produse bogate în nutrienţi etc. În plus, conține şi alimente dietetice pentru copiii cu afecţiuni digestive.

Suntparinte.md a mers la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din capitală pentru a vedea în ce măsură este respectat regimul alimentar sănătos.

_Z7A1819

Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” este prima instituție de învățământ din țara noastră unde a fost implementat modelul „bufet suedez”, adică fiecare elev are posibilitatea să aleagă ce să mănânce și cât dorește să mănânce. Această practică a fost preluată de la suedezi încă în anul 2012.

_Z7A1801

Lilia Cojocari, șefa de producere la cantina Liceului Teoretic „Mihai Viteazul”, spune că la început a fost dificil atât pentru bucătari, cât și pentru elevi.

„Totuși, ne-am descurcat. Acest model de deservire responsabilizează copilul care are la dispoziție o gamă largă de bucate, iar banii oferiți de stat nu sunt irosiți. Copiilor le place această practică. Cel mai greu le este copiilor din clasa I, pentru ei e ceva nou, dar noi le suntem alături și îi ajutăm”, menționează Lilia Cojocari.

_Z7A1783

Șefa de producere de la cantină susține că părinții sunt mulțumiți de modul în care copiii lor se alimentează, iar uneori aceștia cer rețeta:

„Nu e un secret că mulți copii se alimentează greșit acasă, unde părinții le dau tot felul de tartine cu salam, produse semifabricate etc. Aici ei au parte de terci, de mâncare mereu proaspătă. Mai mult decât atât, în perioada postului îi asigurăm cu mâncare adecvată. De multe ori, părinții au cerut rețeta, pentru că copiii cer mâncare ca la școală. E plăcut, e rezultatul muncii și străduinței noastre. Nu ne oprim aici, studiem bucătăriile altor țări pentru a vedea ce putem prelua și ce putem oferi, la rândul nostru”.

_Z7A1777

_Z7A1771

Administrația susține că pune accent pe produse sănătoase și cât mai variate. Ieri, la micul dejun copiii au putut mânca la alegere: terci de orez, hrișcă, tartine cu unt și cașcaval.

_Z7A1769

Nu au lipsit nici fructele. La dejun, elevii au mâncat prune. Șefa de producere spune că nu au fost făcute mari schimbări la capitolul alimentație – „fructele și legumele au fost prezente mereu pe masă, am evitat alimentele grase sau nesănătoase. Am preluat de la suedezi mai multe practici, mereu suntem cu câțiva pași mai înainte”.

image-0-02-01-670a7b84d4f3fc90b48d17fd0a2e4902d25cbf760b58d86bb6e6d63033d56df4-V

image-0-02-01-ef0932bcb7c70b30fac635585e9bf9b5600cebf8728bcde6eec6c1e4b06b032e-V

image-0-02-01-88973837c06e4ea8c562d3c116dc4027af949b6d647e53b481deb88703108bcd-v

Copiilor le sunt oferite doze zilnice de vitamine și substanțe minerale. Fructele și legumele sunt alese în funcție de sezon. Nu sunt omise nici fructele exotice – mandarine, portocale, kiwi, lămâi.

_Z7A1922

Zilnic, pe masă sunt minimum două băuturi diferite: ceai, lapte cu cacao, suc sau compot de fructe. La prepararea ceaiului se respectă cantitatea de zahăr stabilită de specialiștii în sănătate  – 1,5 grame de zahăr la un pahar cu ceai.

_Z7A1915

Meniul este coordonat cu nutriționiști, specialiști de la Centrul Național de Sănătate Publică etc. Administrația mai ține cont de doleanțele copiilor și de cerințele părinților. Alimentele oferite copiilor nu conțin un procent mare de grăsimi sau de zahăr/sare.

image-0-02-01-910c78419a3e24d844361afd534d1f9623344ebc4e88e887699cd2ff7ca3c056-V

Noul meniu prevede ca produsele din carne să fie pregătite doar la aburi sau prin coacere, fiind excluse produsele culinare prăjite în grăsimi. La Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, elevii mănâncă pește de două ori pe săptămână, produse din carne de vită, din carne albă de pui, bătute, pârjoale din carne, din pește. În același timp, lactatele nu conțin grăsimi ce depășesc 2%. Prin urmare, se ţine cont de meniul model aprobat de Centrul Național de Sănătate Publică.

_Z7A1901

Aceste două eleve fac parte din clasele cu profil artistic (coregrafic). Ne-au spus că le place să mănânce la liceu și că nu mai este nevoie ca părinții să le dea mâncare la pachet.

_Z7A1906

Ea este Ruxandra. Merge la lecții de dans de gală. Spune că îi place să mănânce sănătos, mai ales că trebuie să își mențină silueta.

_Z7A1879

Alina-Lia obișnuiește să mănânce terci de orez, pentru că – spune ea – conține multe vitamine. Îi place și laptele, ea știe că acesta este o sursă importantă de calciu și că întărește dinții.

collage

În același timp, de la 1 iunie, au fost excluse din alimentaţie produsele din carne cu adaos de aditivi alimentari (mezeluri şi salamuri). Administrația liceului spune că elevii mâncau foarte rar mezeluri și că acestea erau de calitate înaltă.

_Z7A1994

La prânz, copiii au mâncat ciorbă de legume, terci din porumb cu chiftele din carne de vită, castraveți, fructe și compot.

_Z7A1989

Procesul de alimentare-deservire este unul bine organizat. Fiecare clasă își are propriul orar de alimentație. Bucătăresele se pregătesc pentru următorul „val” de elevi.

_Z7A2009

_Z7A2003

Sunt interzise produsele de patiserie (prăjituri, torturi etc.). Chiflele sunt pregătite de bucătarii instituției de învățământ și coapte în cuptor. Acestea sunt presărate cu semințe de mac, in etc., în conformitate cu „Recomandările metodice privind alimentația copiilor din instituțiile de învățământ general”.

_Z7A2015

Blocul alimentar este format din mai multe încăperi. În acest depozit sunt păstrate pastele, hrișca, orezul, zahărul, uleiul etc., în condiții corespunzătoare.

_Z7A2017

_Z7A2022

Produsele alimentare sunt de calitate înaltă, păstrate în ambalaj ermetic închis și la o temperatură adecvată. Curăţenia şi dezinfecția în blocurile alimentare sunt efectuate zilnic.

_Z7A2045

_Z7A2043

În depozitul pentru legume, sunt respectate toate normele igienico-sanitare. Zilnic, la liceu sunt aduse fructe și legume proaspete.

_Z7A2032

Blocul alimentar este dotat și cu un spaţiu frigorific pentru produsele ușor alterabile. Camera frigorifică este amplasată în apropierea bucătăriei. Aceasta dispune de compartimente separate pentru carne crudă, lactate, verdețuri etc.

_Z7A1959

La Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, cantina este dotată cu utilaj tehnologic modernizat, frigidere, veselă, datorită gestionării corecte a bugetului instituției și investirii economiilor în baza tehnico-materială.

Administrația planifică să mai achiziționeze utilaj și „să facă în continuare pași mari pentru modernizarea cantinei”. Cu părere de rău, dotarea insuficientă a cantinelor din instituțiile de învățământ din țara noastră rămâne o problemă acută. Din dotarea cantinelor lipsesc utilajul tehnologic necesar, frigiderele, inventarul de tranşare, vesela. Autoritățile cer un meniu sănătos, servicii de calitate, însă nu oferă condiții, utilaj.

image-0-02-01-71f40b89a7048dfd44e2baef2caefa8f2760b862077d1688338446dacd238a33-V

image-0-02-01-1d8e4dd3df745154e62ad71884631149683808116267c6e5f3d7ce98ded647b6-V

O simplă comparație cu o cantină din Suedia ne face să înțelegem cât de departe suntem de „europenizare”. Vesela este sortată de elevi, întreg procesul de pregătire și curățare este automatizat, ceea ce ușurează munca bucătarilor. Un singur buton poate face mai rapidă și mai eficientă munca bucătarului.

image-0-02-01-abafccf661e29c790ca9d6503611a107ce3c68b125f54d998a69cf93f5399298-V

Acolo, femeile nu sunt nevoite să amestece mâncarea, să stea deasupra vasului cu mâncare fierbinte, să ridice castroane grele.

Z7A1969-1024x683

image-0-02-01-54ba3cd9b84abac3e260352c375beb56005a5d00797def2ecc42613666c38949-V

În cantinele de la noi se simte o insuficiență acută de bucătari. Femeile sunt nevoite să umple cu mâncare cratițele de mai multe ori, întrucât nu le este permis să ducă o greutate mai mare de 20 kg, stau practic toată ziua lângă plită, deasupra castroanelor cu mâncare fierbinte etc.

La cantina liceului activează 13 angajați, iar administrația mai este în căutare de bucătari, pentru a face față cerințelor.

image-0-02-01-85d87ffcefd7993ef9208f45da48661f2cecbb255b83378b0fdfaec5d31983bb-V

În Suedia s-a renunțat de mult la vasele din aluminiu, fiind folosite doar cele din inox, pentru că aluminiul este toxic pentru sănătatea noastră.

image-0-02-01-cf84531f4739375bfa7077cf3b4dd9f53f4c52c7b51ed68a373e8b5fcafe36ca-V

În plus, acolo nu există plite. Toată mâncarea e gătită în rolă, fiind și mai sănătoasă.

Z7A1995-1024x683

La noi arată astfel.

image-0-02-01-2ec4522ef88625d1ba428a0205580f74574cfe67e57403eadf576149234ce1bf-V

image-0-02-01-de41f9043387c2e7dbe47b61901307c6f145745454d6bded3a2d167f86379128-V

image-0-02-01-a03f1fea36146b1a81650932ac151c51788fd48a03bacc1c93ed74757143b46b-V

image-0-02-01-df477437cf6091f6c8dffebe8478532bc672a20cd1f6b87c4ca216aad0568790-V

În plus, în Suedia a devenit o normalitate ca legumele și fructele livrate în cantine să fie curățate, tocate, astfel încât bucătarii să pregătească mâncarea în timp real. În cazul nostru, situația e diferită – bucătarii pierd o mare parte din timp pentru a spăla legumele, fructele și pentru a le curăța.

_Z7A1978

„Bucătăresele noastre sunt adevărate eroine. Atunci când o delegație din Suedia a venit în vizită la liceul nostru, s-a mirat de modul în care este pregătită mâncarea și ne-a întrebat cine o amestecă. Avem multe de învățat de la suedezi. Și ei pot învăța multe de la noi; de exemplu, i-am învățat cum se prepară terciul”, zâmbește șefa de producere.

_Z7A2059

Alimentația sănătoasă este un aspect de care trebuie să țină cont fiecare instituție de învățământ. Totuși, bazele educației alimentare sunt puse încă în familie. Suntparinte.md îndeamnă toți părinții să promoveze regimul alimentar sănătos, pentru a crește o generație sănătoasă.

Fotografiile au fost realizate de Ana Gurdiș/arhiva personală Lilia Cojocari

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.