Proiectul ambițios ce oferă șanse mai mari la integrare socială copiilor și tinerilor cu autism din Republica Moldova
Știri

Proiectul ambițios ce oferă șanse mai mari la integrare socială copiilor și tinerilor cu autism din Republica Moldova

Copiii și tinerii cu autism din țara noastră vor avea șanse mai mari la integrare socială, reabilitare, angajare în câmpul muncii și asistență specializată. Toate acestea sunt posibile datorită proiectului „Integrarea socială a copiilor și tinerilor cu autism din Moldova: Provocări și Perspective”, ce a demarat la 1 mai 2015 și va fi finalizat pe data de 30 aprilie curent.

În cadrul conferinței de totalizare, reprezentanții AO „SOS Autism” au trecut în revistă reușitele obținute pe parcursul celor doi ani, menționând că a fost făcut un pas important în integrarea socială a persoanelor care suferă de autism.

„Autismul a apărut în viața mea crezând că este sfârșitul unei vieți, posibil fericite, cu un copil cu o dizabilitate pe viață, într-o țară în care nu se știa nimic despre autism. Am trecut prin mai multe stadii: negare, depresie, luptă… În acești ani, am descoperit că noi avem un potențial incredibil. La începutul proiectului eram doar 10 oameni, iar acum la Asociație lucrează peste 30 de persoane”, a declarat directorul executiv AO „SOS Autism”, Aliona Dumitraș, mama unui copil de 14 ani cu autism.

În cadrul proiectului au fost organizate o serie de seminare și instruiri pentru părinți și jurnaliști, mese rotunde, o conferință națională dedicată autismului, dezbateri unde au participat 155 de persoane, concerte de caritate etc. De asemenea, au fost elaborate pliante, broșuri și calendare cu fotografiile și istoriile reale ale copiilor care suferă de autism.

Printre cele mai importante reușite se numără și elaborarea Documentului strategic de politici intersectoriale de integrare și asistență a persoanelor cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA), la realizarea căruia au participat experți din patru ministere de resort. Grație proiectului, problema autismului a fost deja plasată pe agenda factorilor de decizie, urmând să fie întreprinse măsuri concrete. Astfel, persoanele cu autism vor beneficia de un cadru legislativ care le va apăra drepturile și va facilita integrarea lor socială.

În același timp, reprezentanții AO „SOS Autism” au reușit să informeze o mare parte a populației cu privire la necesitățile persoanelor cu autism. În context, au fost create cinci focus-grupuri: la Cahul, Comrat, Tiraspol, Sîngerei și Chișinău. În această activitate au fost încadrate 85 de persoane, dintre care medici de familie, lucrători sociali, educatori, reprezentanți ai ONG-urilor și părinți ai căror copii suferă de autism. Pe baza necesităților identificate a fost elaborat Raportul necesităților persoanelor cu autism, pe domenii: sănătate, educație, angajare în câmpul muncii, discriminare.

Responsabilii au elaborat și două chestionare: unul la începutul proiectului – care indica faptul că, din totalul de 100 de persoane intervievate, doar 52% au auzit sau știu despre autism; altul la sfârșitul proiectului – care a arătat că 87% dintre intervievați știu ce reprezintă autismul și cum se manifestă.

Totodată, organizațiile axate pe problema autismului s-au unit într-o organizație – Federația pentru Drepturi și Resurse a Persoanelor cu Tulburări din Spectrul Autist din Republica Moldova (FEDRA), lansată la 14 decembrie, 2016.

Ultimele date statistice arată că, la finele anului 2016, în Republica Moldova erau înregistrate 366 de persoane cu Tulburări ale Spectrului Autist. Proiectul „Integrarea socială a copiilor și tinerilor cu autism din Moldova: Provocări și Perspective” a fost susținut de USAID, prin intermediul programului „FHI 360”.

Vezi și:

O zi împreună cu familia Guzun: „Întotdeauna am vrut un copil deosebit și, iată, Dumnezeu mi l-a dat”

Statul nostru doar bifează acțiuni și are un comportament autistic

Grădinița „Orfeu” – singura instituție preșcolară din țară destinată copiilor cu deficiențe mintale

Autismul – nu este nici periculos și nici contagios

Copilul cu autism care a învins tăcerea

Viitorul copiilor cu autism depinde de ce-i învățăm azi

„Autismul este o afecțiune genetică înnăscută. Nu este provocată de vaccin”

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.