Adolescent

Proiect unic în satul Ignăței. Elevii au pictat stațiile din localitate pentru a promova disciplina „Educație pentru sănătate”

By noiembrie 19, 2018 No Comments

Cele două stații de așteptare din satul Ignăței, r. Rezina, au prins culoare, la inițiativa mai multor elevi și eleve de la Liceul „Ioan Sârbu” din localitate. „Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea” este mesajul care se regăsește pe pereții celor două stații, tinerii dorind astfel să-i îndemne pe ceilalți elevi să aleagă disciplina „Educație pentru sănătate”.

Vladislava Lăzărescu este elevă în clasa a XII-a. Spune că a ales disciplina „Educație pentru sănătate”, ca să afle cum să adopte un mod de viață sănătos, cum să spună „NU!” în anumite situații de risc, ce metode de contracepție sunt binevenite pentru ea și unde să se adreseze înainte de a-și începe viața sexuală. Recunoaște că majoritatea părinților nu sunt deschiși atunci când discută cu copiii lor, pentru că nici ei, la rândul lor, nu au discutat cu părinții și nici nu știu cum să transmită asemenea informații.

Disciplina „Educație pentru sănătate” a fost introdusă în curriculum în anul 2015 și este predată la solicitare elevilor din clasele primare, gimnaziale și liceale. În anul de studii 2017-2018, peste 45 000 de elevi din 641 de școli și licee au solicitat să învețe această disciplină, cifră în continuă creștere față de anii precedenți. La Liceul „Ioan Sârbu”, 46 de elevi au ales această disciplină (29 de elevi din clasa a VIII-a și 17 elevi din clasa a X-a).

Olga Trambaci se dedică pedagogiei din anul 1991. A fost învățătoare de clasele primare și bibliotecară. De șapte ani activează ca psihologă școlară și, din acest an, predă „Educație pentru sănătate”. Spune că elevii erau la început inhibați atunci când studiau sănătatea reproductivă, însă acum adresează tot felul de întrebări și sunt deschiși în comunicarea cu profesoara.

„Elevii din clasa a VIII-a sunt interesați de pubertate și de igiena corpului, înțeleg că aceste informații sunt utile pentru viitorul lor și se implică activ în discuție. Avem o comunicare ca de la egal la egal. Din câte am observat, majoritatea tinerilor nu sunt informați corect despre sănătatea reproductivă. Mulți dintre ei fie nu comunică deschis cu părinții, fie au părinții plecați peste hotare. Ca rezultat, ei caută răspunsuri pe internet și de la prieteni, care nu sunt întotdeauna adevărate.

Chiar o mamă mi-a spus că nu știe cum să-i explice fiicei sale despre menstruație și a apelat la ajutorul meu. În altă zi, o fată mi-a spus că a crezut că va muri după ce i s-a început menstruația. Atunci când fiul meu era adolescent, nu eram într-atât de informată și am putut să-i explic schimbările prin care trece. Acum însă sunt mai informată și pregătesc și băieții, și fetele pentru viață”, menționează Olga Trambaci.

Irina Stăvilă este elevă în clasa a XII-a, precum și traineră națională Y-PEER. Spune că tinerii, în special cei din mediul rural, au o informație eronată despre sănătatea reproductivă. Printre principalele probleme cu care tinerii se confruntă se numără depresia, singurătatea, dorința de a încerca noi senzații despre care ajuns să afle nu din surse veridice, ci din propria experiență.

„În plus, am observat că în societatea nostră s-a format o percepție greșită privind această disciplină. De fapt, ea include și informații despre alimentația sănătoasă, despre sănătatea mintală, schimbările în adolescență, violența verbală și cea fizică etc.”, adaugă Irina.

Părinții salută introducerea acestei discipline în curriculum și recunosc că, de multe ori, adolescenții sunt nevoiți să caute răspunsuri din alte surse, decât în familie.

„Familia stă la baza formării și educării tinerei generații. Educația vine din familie, începând cu spălatul mâinilor și igiena corpului. Totuși, copiii nu pot discuta în familie despre toate gândurile care îi macină. Ne bucurăm că, în conlucrare cu instituțiile medicale și cele de învățământ, putem crește o generație sănătoasă și prietenoasă”, a spus Mariana Ionașcu, președinta Consiliului de părinți.

Anual, peste 2.600 de tinere din Republica Moldova devin mame, în timp ce fiecare al zecelea avort este efectuat de o fată de 15-19 ani. Sunt statisticile oferite de Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA Moldova). Sarcina în adolescență pune viitoarea mamă în situații dificile, determinând-o, de cele mai multe ori, să abandoneze studiile, să renunțe la sarcină sau să își crească singură copilul.

Medicul ginecolog de la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor, Aliona Vozian, ne-a povestit că doar în acest an 17 adolescente de 16-17 ani s-au adresat la CSPT Rezina, după ce au aflat că sunt însărcinate. Cele mai multe dintre ele vin din familii incomplete: 

„În anii trecuți, am oferit consultație și unor adolescente de 13-15 ani. Unele dintre ele susțin că au dorit să rămână însărcinate, pentru că astfel pot să se afirme și să se mărite. Altele, în schimb, rămân însărcinate nu pentru că au vrut, ci pentru că așa s-a întâmplat și vin la noi pentru a le ajuta să avorteze. Și băieții se confruntă cu probleme în acest caz. Mulți dintre ei sunt nevoiți să se căsătorească pentru a nu fi cercetați penal din motiv că au întreținut relații sexuale cu minore. Învățăm multe lucruri la școală, dar de ce să nu învățăm și despre sănătate, și despre corpul nostru, pentru că sănătatea este pusă pe primul loc în toate acțiunile noastre? Atunci când copiii nu găsesc informația în familie, trebuie să le vorbim corect – la școală sau la centrele de sănătate prietenoase tinerilor – ce poate să se întâmple, unde și când să se adreseze. Serviciile oferite de CSPT-uri sunt gratuite și confidențiale”.

Acțiunea de zugrăvire și pictare a stațiilor de așteptare face parte din campania cu genericul „Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”, lansată în primăvara anului 2018 de UNFPA Moldova, cu sprijinul Ambasadei Olandei la București, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, AO „Parteneriate pentru Fiecare Copil”, Rețeaua Tinerilor Educatori de la Egal la Egal Y-PEER Moldova și Centrul Educațional „PRO DIDACTICA”.

Ludmila Sîrbu, analistă de programe tineret la UNFPA Moldova, consideră că școala are un rol foarte important în promovarea comportamentelor sănătoase și a educației pentru sănătatea tinerilor, dat fiind faptul că ei își petrec cea mai mare parte a timpului la școală:

„Școala e un loc care crește generații, de aceea are rolul de a oferi informații pe care deseori internetul nu le poate oferi. Educația pentru sănătate ne învață despre curățenie, igienă, alimentație sănătoasă, precum și multe alte informații importante pentru viață – cum să comunicăm, cum să spunem „Nu”, cum și unde să raportăm un caz de abuz. La această disciplină există nu o relație profesor-elev, ci o comunicare ca între prieteni. Vrem ca tinerii din Ignăței, precum și cei din întreaga țară să aibă parte de susținere, astfel încât să-și poată realiza planurile de viitor”, a conchis Ludmila Sîrbu. 

Menționăm că acțiunile din cadrul campaniei „Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea” au loc în 22 de instituții de învățământ din Chișinău, Cahul, Rezina, Fălești și Orhei, cu scopul de a informa populația despre riscurile de sănătate în adolescență și necesitatea educației pentru sănătate în instituțiile de învățământ.

Vedeți în continuare mai multe fotografii de la eveniment:

Fotografiile au fost realizate de Cristina Vizitiu 

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.