Skip to content Skip to footer

Proiect unic în Moldova: Videouri animate despre sănătatea sexuală și reproductivă a adolescenților

Prin ce schimbări trec o fată și un băiat în perioada adolescenței? Cum să-și îngrijească corpul în această perioadă? Cum să prevină o sarcină neplanificată și infecțiile cu transmitere sexuală? Răspunsurile pentru toate întrebările adolescenților și tinerilor le puteți afla datorită mai multor filmulețe animate educative, pe diferite teme despre sexualitate, disponibile în limba română și rusă.

Este vorba despre 25 de filmulețe create de AMAZE, o organizație din Statele Unite ale Americii, care abordează o varietate de subiecte legate de pubertate, relații sănătoase, orientare sexuală, siguranță personală, sarcină și reproducere etc. În acest an, datorită parteneriatului cu Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive (CIDSR), filmulețele au fost traduse, adaptate și sonorizate în limbile română și rusă, urmând să fie sonorizate și alte videouri.

Setul de materiale educative video este unic în acest format în Republica Moldova. Videourile vor putea fi utilizate la lecții, traininguri, etc. de către tineri, cadre didactice și medicale, de către părinți sau alți adulți.

Ca să le vizionezi, accesează pagina amaze.org, apasă pe globul din partea de sus a site-ului, apoi pe „World Map” și selectează din listă limba română sau rusă.

De asemenea, le puteți accesa pe pagina de YouTube a Centrului de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive, seria „Educația sexuală pentru toți”.

De ce aceste videouri sunt necesare pentru tineri?

În anul 2020, în Republica Moldova, 1.811 tinere cu vârsta mai mică de 20 de ani au devenit mame. Rata nașterilor timpurii la vârsta de 15-19 ani, în anul 2020, a constituit 27,3 născuți-vii la 1.000 de femei, fiind de trei ori mai mare decât media europeană (8,6 născuți-vii).

Totodată, în anul 2020, numărul tinerilor în vârstă de 15-29 de ani, infectați cu boli venerice, a constituit 757 de persoane. Circa 54,4% dintre cazuri au fost depistate la bărbații în vârstă de 20-29 de ani.

Incidenţa prin gonoree a fost mai mare la bărbații în vârstă de 20-29 de ani (146,7 cazuri la 100 de mii de bărbați de vârsta respectivă), iar indicența prin sifilis a fost mai mare la femeile în vârstă de 18-19 ani (132,7 cazuri la 100 de mii de femei de aceeași vârstă).

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Karolinska Institutet și finanțat de Swedish Institute, în cadrul programului Creative Force.

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.