Programul „15” - metodă modernă și eficientă de lucru în grup cu adolescenții și părinții lor
Adolescent

Programul „15” – metodă modernă și eficientă de lucru în grup cu adolescenții și părinții lor

Comunicarea eficientă între părinți și adolescenți, luarea unor decizii informate, prevenirea violenței în familie sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul Programului „15”. Programul, care se află la a doua ediție, a fost lansat în această săptămână la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chișinău. 

Programul „15” presupune desfășurarea a 15 întâlniri tematice în patru grupuri simultan – un grup de tați, un grup de mame, unul de adolescenți – fete și unul de adolescenți – băieți. Grupurile vor fi moderate de traineri cu experiență.

h

Subiectele abordate se referă la preocupările adolescenților din perioada pubertății: dragoste și responsabilitate; modalități de afirmare în grupul de prieteni/semeni fără a ceda presiunii acestora de a consuma alcool, tutun și droguri; spargerea miturilor, stereotipurilor și prejudecăților; asigurarea integrării în societate; reguli de prevenire a violenței și de protejare în situații de risc: pe stradă, în scara blocului, pe o alee întunecoasă, la petreceri etc.

De asemenea, sunt abordate temerile părinților referitoare la comportamentele de risc ale adolescenților, modalitățile de negociere a regulilor și altele.

r

Beneficiile programului pentru părinți:

 • comunică mai ușor cu adolescentul;
 • negociază regulile;
 • află cum să se descurce în cazul apariției sau existenței unor probleme ce țin de: sănătatea reproductivă, profilaxia consumului de alcool, tutun, droguri, a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS și HIV/SIDA);
 • învață să discute cu adolescentul despre aceste probleme;
 • primesc recomandări practice de la traineri în timpul întâlnirilor;
 • după necesitate, beneficiază de consultații suplimentare la psiholog, asistent social, ginecolog, urolog.

16-10-20-programul-15-still009

Beneficiile programului pentru adolescenți:

 • devin mai siguri de forțele proprii;
 • fac ușor diferența dintre dragoste și îndrăgostire (amorezare) și învață cum pot să-și manifeste dragostea fără a recurge la gesturi și semne de atenție materială (ex.: cadouri scumpe);
 • își formează abilitatea de a lua decizii informate și de a stabili planuri reale ce se referă la viitorul lor;
 • exersează cel puțin 10 din 50 de modalități de a spune „NU” consumului de alcool, tutun și droguri în situații/cazuri concrete;
 • obțin cunoștințe despre schimbările care se produc în organismul băieților și al fetelor în perioada de pubertate;
 • află adevărul despre miturile, stereotipurile și prejudecățile existente în societate referitoare la metodele de contracepție, infecțiile cu transmitere sexuală, vicii etc.
 • petrec timpul interesant și util, comunicând cu fete și băieți de aceeași vârstă.

16-10-20-programul-15-still006

Coordonatorul Programului, Olga Ceban, susține că a observat o serie de schimbări pozitive în cadrul familiilor participante la prima ediție-pilot a programului:

„Reacțiile participanților de felul: „comunic mai ușor cu mama”, „mă bucur că am avut ocazia să particip la acest program, am aflat multe lucruri noi”, „acum știu multe adevăruri despre infecții și despre metodele de contracepție” ne-au determinat să mergem înainte și să continuăm să-l desfășurăm pentru a putea ajuta mai multe persoane să-și îmbunătățească climatul familial”.

Programul este implementat în parteneriat cu Inspectoratul Național de Probațiune și Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.