Profesiile la feminin, în Monitorul Oficial! Vom folosi psihologă, vânătoriță sau operatoare
Știri

Profesiile la feminin, în Monitorul Oficial! Vom folosi psihologă, vânătoriță sau operatoare

Sursa foto: unimedia.info

Republica Moldova are, oficial, un nou Clasificator al ocupațiilor. Documentul prevede expunerea la feminin a mai multor profesii, conform propunerilor Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, precum și recomandărilor instituțiilor europene privind asigurarea principiului egalității și echității între femei și bărbați.    

Astfel, folosirea ocupațiilor la feminin devine obligatorie pentru toate autoritățile administrației publice centrale și locale, pentru întreprinderi, organizații și instituții, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică, precum și pentru persoanele juridice și fizice care își desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova, la completarea documentelor oficiale, ori de câte ori va fi solicitată indicarea ocupației.

Denumirile profesiilor au fost expuse la feminin doar în cazurile în care forma respectivă este atestată în sursele lexicografice. Respectiv, și-au păstrat forma la masculin unele profesii, precum: designeri, medici, paramedici, maiștri, ofițeri și subofițeri, brokeri, pompieri, amanetari, parchetari, linoliști, geamgii, forjori, fierari, fochiști etc.

Totuși, nu au fost incluse funcții, precum: decan, ministru, rector, reporter, redactor etc.

Amintim că, la sfârșitul lunii septembrie, Guvernul a aprobat structura Clasificatorului ocupațiilor din Republica Moldova, unde au fost incluse funcțiile la feminin. De exemplu, vor fi acceptate formele „psihologă”, „operatoare”, „pictoriță”, „vânătoriță”, „vânzătoare”, „directoare”, „contabilă” etc. Până în prezent, în toate documentele era permisă numai forma de masculin.

Lista integrală o găsiți AICI.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.