Produse alimentare alterate în grădinițele din Chișinău și licitații trucate. 16 persoane - reținute
PreșcolarȘtiri

Produse alimentare alterate în grădinițele din Chișinău și licitații trucate. 16 persoane – reținute

În mai multe grădinițe din capitală au fost livrate, cu implicarea funcționarilor publici și prin licitații trucate, fie produse alimentare alterate, fie produse cu termenul expirat. În acest context, astăzi au fost desfășurate 46 de percheziții în birourile și la domiciliile administratorilor și lucrătorilor întreprinderilor ce au furnizat produse alimentare în baza contractelor cu Direcția generală educație, tineret și sport (DGETS).

În total, vor fi audiate 23 de persoane în calitate de bănuiți. Dintre cele 16 persoane reținute astăzi pe un termen de 72 de ore, 9 sunt funcționari publici din cadrul DGETS, inclusiv șeful Serviciului alimentar al Ministerului Apărării, 7 persoane – reprezentanți ai agenților economici. În timpul perchezițiilor, o persoană vizată a încercat să distrugă anumite documente, însă tentativa a fost curmată de oamenii legii.

Șeful Direcţiei urmărire penală a Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, a declarat că printre produsele alimentare se numără: cartofi, pulpe, paste, carne de pui, pește, varză și fasole.

Schema funcționa în felul următor: licitațiile erau trucate prin aranjarea condițiilor pentru un anumit agent economic care livra produse alimentare. La licitație participau mai mulți agenți economici care erau, de fapt, gestionați de aceeași persoană fizică. De asemenea, erau oferite contra plată unui agent economic informații despre ofertele celorlalți participanți. Suma mitei ajungea până la 10 000 de lei.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că, de la începutul lunii martie curent, a fost dispusă inițierea unei cauze penale privind trucarea licitațiilor. În total, au fost inițiate peste 30 de cauze penale în baza diferitor infracțiuni: abuz de serviciu, trafic de influență, corupere activă, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă. În acest caz au fost efectuate inclusiv interceptări și s-a recurs la investigatori sub acoperire.

La rândul său, Primăria Chișinău a publicat o reacție pe site-ul instituției, în care menționează că „a luat act de acţiunile organelor de urmărire penală şi investigaţiile vizează organizarea licitaţiilor pentru asigurarea cu produse alimentare a instituţiilor de învăţământ preuniversitar şi preşcolar municipale”.

„Subiectul privind asigurarea cu alimente a şcolilor şi grădiniţelor din Chişinău a fost nu o singură dată abordat de către conducerea Primăriei Chişinău. În cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale de luni, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă i-a avertizat pe toţi conducătorii direcţiilor şi întreprinderilor municipale asupra necesităţii respectării cu stricteţe a legislaţiei în vigoare şi neadmiterii faptelor de corupţie în activitate, altfel vor răspunde conform prevederilor legii”, se mai menționează în comunicat.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.