Procurorul în Procuratura Anticorupție, Dorin Compan: Un buchet de flori potrivit legii NU este MITĂ. Banii oferiți drept cadou sunt INTERZIȘI
PreșcolarȘcolar

Procurorul în Procuratura Anticorupție, Dorin Compan: Un buchet de flori potrivit legii NU este MITĂ. Banii oferiți drept cadou sunt INTERZIȘI

By 14/12/2017 iunie 9th, 2020 No Comments

Se apropie sărbătorile de iarnă, iată de ce în multe dintre instituțiile de învățământ din țară începe colectarea banilor pentru cadourile ce vor fi oferite cadrelor didactice (educatori, învățători, profesori, directori etc.). Atenție însă, nu orice bun/dar poate fi considerat drept cadou. 

În contextul pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă, am discutat cu Dorin Compan, procuror în Procuratura Anticorupție, pentru a stabili în ce condiții cadrele didactice pot accepta un cadou și cum trebuie să procedeze atunci când primesc un cadou inadmisibil.

Procurorul susține că funcționarul public (în cazul dat, cadrul didactic) poate fi acuzat de luare de mită atunci când acesta cere/primește/acceptă bani sau alte foloase și promisiuni, pentru a duce la îndeplinire (sau pentru a întârzia) activitatea care îi revine prin funcția pe care o îndeplinește.

Cadourile simbolice, precum și cele oferite din politețe sau cu prilejul anumitor acțiuni de protocol care nu depășesc suma de 1.000 de lei sunt permise în instituțiile publice. (Hotărârea de Guvern o găsiți AICI)

În această categorie nu intră banii aflați în circulație, în monedă națională sau străină (chiar dacă nu este depășită suma de 1.000 de lei). Prin urmare, banii în plic, oferiți drept cadou, sunt interziși. Ei nu reprezintă cadouri simbolice. În schimb, pot fi dăruite monede metalice jubiliare și comemorative a căror valoare să nu depășească suma de 1.000 de lei. (Legea Integrității, art. 16)

„Cu siguranță, un buchet de flori sau o cutie cu ciocolate, oferită din politețe, nu va determina profesorul să pună o notă mai mare elevului de la care a primit cadoul, dar care nu are reușite bune la învățătură, și invers – cadrul didactic nu va pune o notă mai mică elevului care învață bine, însă nu a avut posibilitate financiară să cumpere un buchet de flori”, menționează procurorul Dorin Compan.

Procurorul susține că darurile oferite din politețe, în semn de mulțumire, sunt binevenite doar atunci când au legătură cu activitatea cadrului didactic: 1 septembrie, Ziua Mondială a Educației (5 octombrie) și Ultimul sunet (31 mai). Celelalte sărbători (Anul Nou, Crăciunul, 8 Martie, Paștele etc.) sunt evenimente de familie/personale și nu au legătură cu activitatea didactică, de aceea părinții nu ar trebui să ofere cadouri sau, cu atât mai mult, să colecteze bani în aceste cazuri.

Și în Ordinul pentru aprobarea Codului de etică al cadrului didactic este menționat că sunt interzise:

a) primirea sau solicitarea de la elevi, părinți, asociații părintești (sau orice altă formă de organizare a părinților) a unor foloase materiale și altor avantaje necuvenite (sume de bani, cadouri sau servicii), indiferent de destinația declarată a acestora;

b) iniţierea sau organizarea proceselor de colectare de la elevi, părinţi sau asociaţii ale părinţilor (sau orice altă formă de organizare a părinților) a unor foloase materiale și alte avantaje necuvenite.

Totodată, Dorin Compan subliniază că „act de corupție/act conex actelor de corupție poate fi considerat atunci când cadrul didactic, intenționat, nu predă integral tema conform programului educațional stabilit de Minister și le sugerează elevilor să frecventeze orele suplimentare, care sunt contra unui cost, mărimea căruia este indicată tot de acel profesor”.

De asemenea, sunt persoane care „primesc sistematic cadouri (chiar și cu o valoare de până la 1.000 de lei), cu un anumit scop, inclusiv pentru favorizarea copiilor ai căror părinți oferă aceste bunuri, și care vând ulterior aceste daruri pentru a beneficia într-un final de mijloacele financiare. Și în acest caz vorbim despre un act de corupție”.

Chiar dacă a primit un cadou admisibil, cadrul didactic va trebui să declare acest cadou conducătorului instituției, după care să îl păstreze sau să îl transmită în gestiunea instituției publice. În cazul în care persoana X a primit un cadou care depășește limita stabilită de lege, ea va anunța conducătorul instituției, care, la rândul său, va înștiința organele de resort.

Dacă persoana X vrea să păstreze acel cadou, atunci ea trebuie să îl declare (cadoul urmează să fie înscris într-un registru special instituit în acest sens), după care să-l răscumpere, achitând în bugetul entității publice diferența dintre valoarea cadoului și limita stabilită.

„În cazul în care un profesor primește mai multe buchete de flori (care împreună depășesc suma de 1.000 de lei), cu siguranță, el nu va dori să achite și/sau nu va achita statului diferența, pentru ca să ia toate florile acasă. În acest caz, o soluție ar fi, să presupunem: folosirea florilor primite pentru a decora clasele, respectiv pentru a crea o atmosferă plăcută”, mai spune procurorul.

Funcționarii publici (în cazul dat, cadrele didactice) care încalcă legislația sunt pedepsiți cu închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 000 la 300 000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Sancțiunile variază în funcție de gravitatea cazului.

De cealaltă parte, persoanele fizice care oferă mită sunt pedepsite cu închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 100 000 la 200 000 de lei.

Calitatea educației nu se măsoară în bani sau cadouri, ci în responsabilitate, respect, corectitudine și rezultate!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.