„Prin copiii mei s-a împlinit un vis din tinerețe”. Un proiect de incluziune socială prin muzică, lansat în premieră în țara noastră
Adolescent

„Prin copiii mei s-a împlinit un vis din tinerețe”. Un proiect de incluziune socială prin muzică, lansat în premieră în țara noastră

By iulie 23, 2018 No Comments

La La Play Voices – un cor format din 20 de copii și adolescenți din 12 raioane ale țării, reprezentanți ai diferitor grupuri etnice si sociale, a susținut un concert la Sala cu Orgă, alături de Moldovan National Youth Orchestra, reprezentată de muzicieni din Moldova, România, Ucraina, Rusia, Kazahstan și Germania, condusă de tânărul dirijor Cristian Spătaru.

Cu o săptămână înainte de concert, cei 20 de coriști – moldoveni, ruși, ucraineni, bulgari, armeni, găgăuzi, romi, copii din zone urbane și rurale, precum și copii cu necesități speciale – au participat la o reședință artistică de incluziune prin intermediul muzicii corale, însușind opt lucrări muzicale. Majoritatea copiilor care au beneficiat de proiect nu cunosc notele muzicale și nu au cântat niciodată în cor.

„Prin copiii mei s-a împlinit un vis din tinerețe”

Zinaida Marison din Ciocâlteni, Orhei, și-a văzut împlinit visul de a cânta pe scena Sălii cu Orgă prin cele două fiice ale sale, Elizaveta (12 ani) și Adriana (9 ani). Femeia a absolvit școala muzicală, dar nu a avut posibilitatea să aibă o carieră în acest domeniu:

„M-am căsătorit la 20 de ani, rând pe rând s-au născut patru copii și eu nu am mai avut timp pentru muzică. Le-am încurajat însă pe fetele mele să cânte de când erau la grădiniță”.

Eliza, primul dintre cei patru copii ai familiei Marison, a participat la câteva concursuri în sat și în raion. Datorită proiectului „La La Play Voices”, adolescenta a avut ocazia să interpreteze solo o piesă din repertoriul internațional, acompaniată de o orchestră care și-a făcut un renume în țară și peste hotare.

[dt_quote type=”blockquote” font_size=”big” animation=”none” background=”plain”]„În țara noastră, educația copiilor are la bază valori, precum democrația, solidaritatea, punerea în valoare a fiecărui copil, egalitatea de gen, respectul pentru toate ființele umane și mediul ambiant. Mă bucur nespus de mult că Suedia contribuie la promovarea acestor valori universale și în Republica Moldova”, a remarcat în cuvântul său de salut Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.[/dt_quote]

Concertul a avut loc în contextul Zilei Internaționale a Prieteniei, care este marcată în fiecare an pe data de 30 iulie. Ziua Internațională a Prieteniei se bazează pe recunoașterea prieteniei ca fiind un sentiment nobil și valoros în viața ființelor umane. Unul dintre obiectivele Zilei Internaționale a Prieteniei este atragerea copiilor și tinerilor, inclusiv a viitorilor lideri, în activitățile comunitare îndreptate spre acceptarea diferențelor sociale și culturale.

[dt_quote type=”pullquote” layout=”right” font_size=”big” animation=”none” size=”1″]„Sperăm să aducem publicului din Moldova un exemplu despre cum poate arăta viitorul nostru: diversitate, toleranță și o comunitate cu scopuri nobile comune. Anume despre asta este proiectul „La La Play Voices” și asta au reușit să ne dovedească cei 20 de eroi ai proiectului. Este un proiect cu un viitor frumos, aduc mulțumiri profunde partenerilor: UNICEF, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Fundației Est-Europene”, a spus Andriano Marian, managerul proiectului.[/dt_quote]

Muzica poate ajuta la oprirea intoleranței și a hărțuirii, astfel încât toți copiii să se simtă în siguranță – acasă, în școală și în comunitate. În toamna anului 2018, UNICEF Moldova va participa la o inițiativă globală mai largă în acest sens.

„Proiectul a demonstrat că, prin muzică, copiii pot contribui la o societate mai bună. Într-un cor, toți sunt uniți. Muzica este incluzivă, ea fiind și un model al societății pe care o dorim pentru copiii noștri”, a spus Desiree Jongsma, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.

„Am făcut un lucru aproape imposibil”

Dirijorul Cristian Spătaru susține că a fost o provocare să unească într-un cor un număr mare de copii într-un timp atât de scurt: „Am făcut un lucru aproape imposibil. Toţi sunt extrem de talentaţi, fiecare este unic în vocea sa, în talentul său”.

Inițiativa a fost realizată de Asociația Muzical-Corală, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Fundația Est Europeană, susținută de Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Sursa foto: UNICEF Moldova

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.