Primul centru din UTA Găgăuzia pentru supravieţuitoarele violenţei va fi deschis până la finele lui 2019
Siguranța familieiȘtiri

Primul centru din UTA Găgăuzia pentru supravieţuitoarele violenţei va fi deschis până la finele lui 2019

În premieră, femeile din UTA Găgăuzia, care au fost/sunt supuse violenței, vor putea beneficia de adăpost şi asistenţă. Un centru de sprijin va fi deschis în regiune până la finele anului curent.

Angajaţii centrului vor oferi consiliere psihologică, precum şi sprijin social şi juridic. Totodată, beneficiarele vor fi ajutate să-şi găsească un loc de muncă sau să lanseze o afacere. Iniţiativa este parte a unui proiect implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu sprijinul Republicii Coreea.

Viitorul centru va fi amplasat într-un edificiu cu două etaje care este, în prezent, renovat din temelie, lucrările demarând în luna iulie curent. Instituţia va avea o suprafaţă de circa 500 de metri pătraţi şi va putea găzdui concomitent până la 20 de persoane, femei şi copii. Fiecare familie va avea o cameră separată, dotată cu tot necesarul pentru perioada aflării în centru. Beneficiarele vor putea fi cazate la centru până la şase luni, timp în care specialiştii le vor ajuta să identifice soluţii pentru problemele lor.

Clădirea viitorului centru va avea un design universal, fiind accesibilă şi pentru persoanele cu dizabilităţi. Accesul de la un etaj la altul va fi asigurat de un ascensor, instituţia urmând să dispună şi de grupuri sanitare adaptate şi rampe de acces.

Autorii proiectului au prevăzut şi o încăpere unde beneficiarii vor putea petrece timpul în cadrul unor activităţi comune. Totodată, la centru va exista o cameră special amenajată pentru activităţile copiilor, aceasta urmând să fie dotată cu jocuri şi echipamente pentru practicarea diferitor genuri de sport.

La etajul întâi al clădirii se va afla și centrul de comunitar, destinat femeilor din grupuri dezavantajate, precum și tinerilor din comunitate care au nevoie de consiliere sau sprijin.

„Intervenția noastră are ca scop sprijinirea autorităților din UTA Găgăuzia pentru a rezolva problema lipsei serviciilor specializate la care pot avea acces supraviețuitoarele violenței în bază de gen, pentru a primi consiliere profesională și alte tipuri de asistență. Lipsa serviciilor de prevenire şi combatere a violenţei are un impact sever asupra supraviețuitoarelor și a familiilor acestora și impune, de asemenea, costuri suplimentare pentru sistemele de protecție socială, sănătate și drept”, a menționat Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă a PNUD Moldova.

Olesea Tanasoglo, vicepreședinta Comitetului executiv din UTA Găgăuzia, a afirmat că „În ţara noastră, fiecare a patra femeie este supusă unei forme de violență în familie. Pornind de la aceste realităţi, prevenirea și intervenția timpurie în soluţionarea acestei probleme este una dintre priorităţile Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia”.

Pentru amenajarea centrului, autorităţile din UTAG au oferit un edificiu, care a început să fie reparat capital, după ce a fost expertizat din punct de vedere tehnic. PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, a alocat finanţare în sumă de 90 000 de dolari. Contribuţia Executivului UTA Găgăuzia în acest proiect este de circa 85 000 mii de dolari.

Totodată, pentru suplimentarea bugetului instituţiei a fost organizată o campanie de colectare de fonduri. Până în prezent, zeci de bărbaţi şi femei din ţară şi de peste hotare s-au solidarizat şi au făcut donaţii.

În luna februarie curent, în cadrul acestei campanii a fost organizat un spectacol caritabil de teatru, bazat pe istoriile reale ale unor supravieţuitoare ale violenţei în familie. Toţi banii din vânzarea biletelor au fost depuşi în contul viitorului centru.

În luna aprilie curent, mai multe jurnaliste, bloggere şi cântăreţe au organizat un târg de caritate şi au donat banii pentru viitorul centru din UTA Găgăuzia.

Deschiderea centrului pentru supravieţuitoarele violenţei în familie se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.