Prima zi de verificare a alimentației din grădinițe: terciuri în exces și lipsă de legume proaspete
PreșcolarȘtiri

Prima zi de verificare a alimentației din grădinițe: terciuri în exces și lipsă de legume proaspete

Excesul de terciuri și lipsa legumelor proaspete sunt problemele principale depistate de comisia pentru controlul alimentaţiei în grădinițele din municipiul Chișinău. Grupul de lucru a efectuat astăzi primul control în instituțiile de învățământ preșcolar din capitală și a verificat în ce măsură meniurile din grădinițe corespund cu meniul-model elaborat de Centrul municipal de Sănătate Publică, precum și condițiile în care sunt păstrate produsele în depozite.

În timpul controlului, comisia a depistat că la Grădinița nr. 41 „Speranța” din sectorul Râșcani lipsea din meniu dejunul 2 (gustarea dintre dejun și prânz). La Creșa-grădiniță numărul nr. 57 „Albăstrița” din același sector lipseau din meniu legumele proaspete.

Directorul interimar al Grădiniței, Irina Gorodenco, a menționat că preșcolarii au mâncat ghiveci din legume înăbușite, ardeii grași și morcovii urmând a fi folosiți mâine pentru ardei umpluți. În context, șefa CSP Chișinău, Luminița Suveică, a recomandat administrației grădiniței să revadă meniul-model și să includă zilnic în meniu legume proaspete.

Legumele proaspete au lipsit și din meniul Grădiniței „Mărțișor” din sectorul Buiucani. Totodată, grupul de lucru a stabilit că cei mici erau hrăniți cu terci de trei ori pe zi (terci din „Hercules”, terci din arnăut, lapte cu hrișcă).

În ceea ce privește depozitele de păstrare a produselor nu au fost depistate abateri. Grupul de lucru a stabilit că acestea sunt păstrate în condiții bune, conform indicelui de umiditate și căldură. Totodată, responsabilii în sănătate și educație s-au arătat mulțumiți de faptul că fructele de sezon au fost prezente în meniu la toate cele trei grădinițe verificate.

Potrivit Luminiței Suveică, specialiștii în alimentație au elaborat noile meniuri, timp de un an, astfel încât cantitățile de lapte, fructe și legume să corespundă normelor fiziologice pentru dezvoltarea copilului.

„Suntem practic în a șasea lună de la implementarea noilor meniuri. Pe perioada anului trecut au fost organizate și instruiri în cadrul cărora am ajutat direcțiile de educație din sectoare să implementeze aceste meniuri. După norma de vitamine și minerale, copilul trebuie să primească zilnic fructe și legume proaspete nu doar la grădiniță, ci și acasă”, a adăugat medicul-șef de la CSP Chișinău.

Responsabilii instituțiilor unde au fost depistate abateri vor primi prescripții cu un termen de înlăturare a neregulilor constatate. În cazul în care aceștia nu se vor conforma regulamentului, ei se vor alege cu sancțiuni. Verificările vor continua până pe data de 10 august, în toate grădinițele din Chișinău.

Menționăm că din grupul de control fac parte specialişti din cadrul Primăriei, Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Direcţiei sănătăţii, Centrului de Sănătate Publică, precum şi părinţi care au copii ce frecventează una dintre grădiniţele municipale.

Acesta a fost format după ce câțiva părinți, membri ai grupului „Părinți Solidari”, au venit luni la ședința Primăriei Chișinău, fiind nemulțumiți de alimentația precară și nesănătoasă din unele instituții preșcolare, solicitând ajutorul conducerii capitalei.

Sursa foto: Primăria Chișinău 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.