Preșcolarul, elevul sau angajatul instituției de învățământ are simptome/este diagnosticat cu COVID-19. Ce urmează?
PreșcolarȘcolar

Preșcolarul, elevul sau angajatul instituției de învățământ are simptome/este diagnosticat cu COVID-19. Ce urmează?

Sursa foto: mystylenews.com

Copiii care merg la grădiniță, elevii, precum și angajații instituțiilor de învățământ pot avea acces pe teritoriul și în interiorul instituțiilor doar după ce un cadru medical/didactic efectuează triajul epidemiologic al acestora, la intrarea în instituția de învățământ, prin verificarea temperaturii (care nu trebuie să depăşească 37,0°C), în absenţa stării febrile, a semnelor bolii respiratorii acute virale şi doar după ce aceștia își dezinfectează mâinile.

Preșcolarul, elevul sau angajatul prezintă suspiciuni de COVID-19

În cazul în care elevii și copiii, la triajul epidemiologic sau în timpul orelor de curs, prezintă temperatura corporală mai mare de 37,0°C și/sau simptomatologie de tip respirator (de ex.: tuse, rinoree, febră, probleme respiratorii) sau alte simptome de boală, ei vor fi izolați într-un spațiu desemnat în acest scop și supravegheați de către adult, dacă este necesar.

Elevul va folosi o baie separată, dacă acest lucru este posibil. Baia trebuie să fie curățată și dezinfectată cu produse de curățare avizate, înainte de a fi folosită de oricine altcineva.

În cazul minorilor, vor fi anunțați imediat părinții/reprezentanții legali ai acestora. Elevul/copilul nu va fi transportat la medicul de familie, serviciul de urgență sau la spital, până la sosirea părintelui. Doar dacă simptomele/semnele sunt severe, va fi apelat Serviciul de urgență 112.

Persoana care asistă elevul cu simptome caracteristice infecției va respecta măsurile de prevenire a infecției (mască, mănuși). Aceasta își va spăla mâinile cu săpun și va utiliza soluție dezinfectantă pe bază de alcool de 70%. După ce elevul simptomatic a plecat, suprafețele vor fi igienizate cu substanțe biocide avizate. Medicul de familie va fi informat despre suspecția de COVID-19.

În cazul elevilor mai mari de 18 ani sau al personalului angajat, care au prezentat simptome de COVID-19 în timpul orelor de studii sau în timpul zilei de lucru, aceștia vor fi izolați într-un spațiu desemnat în acest scop și va fi solicitat Serviciul 112.

Dacă persoana manifestă semne clinice ușoare de boală, aceasta se va deplasa de sine stătător la domiciliu, cu condiția că dispune de transport personal sau domiciliază în apropierea instituției și nu va utiliza transportul public. Persoana suspectă de COVID-19 se va autoizola la domiciliu și va informa medicul de familie.

Diagnosticul de COVID-19 a fost confirmat

Dacă virusul a fost depistat la un elev sau un copil, restul elevilor/copiilor vor fi plasați în autoizolare timp de 14 zile și își vor continua studiile online, calculul zilelor fiind efectuat de la ultima zi a contactului cu elevul/copilul confirmat „COVID-19 – pozitiv”.

În cazul în care un angajat se infectează, elevii/copiii vor fi plasați în autoizolare, în urma unei decizii a conducătorilor instituției. Decizia privind autoizolarea cadrelor didactice care au predat în clasa/grupa respectivă va fi luată de către conducătorul instituției de învățământ, prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, reieșind din specificul didactic și riscurile epidemiologice.

În cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la unul sau mai mulți membri ai familiei elevului/copilului, acesta va fi plasat în autoizolare la domiciliu pentru 14 zile de la ultima zi de contact cu persoana infectată.

Revenirea în colectivitate a copiilor și elevilor care au avut probleme de sănătate și nu au frecventat orele va fi realizată obligatoriu în baza certificatului medical.

Surse:

Instrucţiunea privind pregătirea pentru redeschidere şi reluarea activităţii instituţiilor de educaţie timpurie în contextul pandemiei COVID-19

Instrucțiunea privind măsurile de protecție care trebuie aplicate pentru organizarea activității instituțiilor de învățământ publice și private în contextul epidemiologic al COVID – 19

Recomandările Direcției generale educație, tineret și sport din mun. Chișinău

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.