Premieră pentru Moldova! Puteți să vă testați la HIV de sine stătător. Testul este gratuit
Siguranța familieiȘtiri

Premieră pentru Moldova! Puteți să vă testați la HIV de sine stătător. Testul este gratuit

Sursa foto: hopeandhelp.org

Pentru prima dată în R. Moldova, cetățenii își pot afla statutul HIV de sine stătător, confidențial, rapid și nedureros. Până pe data de 30 noiembrie, puteți obține gratuit un test rapid în rețeaua „Farmacia Familiei” sau să-l primiți la domiciliu, prin intermediul taxiurilor din rețeaua „iTaxi” (indicați în comentarii „livrarea testului”, costul călătoriei fiind achitat de voi). Acțiunea face parte din cadrul Campaniei Naționale „JUST TEST”, desfășurată de Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”.

Testul este însoțit de o broșură despre infecția cu HIV, precum și de instrucțiunea de utilizare. Pentru a vă afla statutul HIV, este necesar doar să colectați salivă de pe gingia din cavitatea bucală și să urmați pașii indicați în instrucțiune. Rezultatul îl veți afla în 15-20 de minute. În broșură sunt menționate și adresele instituțiilor unde puteți solicita asistență, dacă depistați că sunteți HIV pozitiv/ă.

Potrivit unui studiu realizat de Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei și Malariei, în anul 2020, în Republica Moldova, a fost înregistrată o descreștere cu aproximativ 30% a testării, respectiv a înrolării în tratament antiretroviral. De multe ori, infecția cu HIV fie este depistată tardiv, fie nu este depistată deloc. În timp, starea de sănătate a persoanei se va înrăutăți, ceea ce poate duce la deces, susține Svetlana Plămădeală, manager de țară al Programului Comun al Naţiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS).

În plus, un studiu efectuat în Marea Britanie indică faptul că mortalitatea în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV și s-au infectat cu noul Coronavirus este de două ori mai mare comparativ cu cea în rândul populației generale.

În prezent, în R. Moldova sunt înregistrate circa 10 000 de persoane HIV pozitive, dintre care aproape 7.000 primesc tratament antiretroviral. Totuși, numărul estimativ al pacienților infectați cu HIV este de circa 15 000. Anual, în R. Moldova, circa 250-300 de persoane decedează din cauza SIDA.

Iurie Climașevschi, coordonator al Programului național pentru prevenirea și controlul HIV/SIDA și al infecțiilor cu transmitere sexuală, susține că persoana infectată cu HIV nu prezintă niciun simptom clinic, până a ajunge în stadiul final – SIDA, iată de ce unica modalitate de diagnosticare este efectuarea unui test. Dacă testul este pozitiv, atunci persoana trece printr-o procedură de confirmare, apoi este înrolată în tratament. Șansa de viață în acest caz este pentru o perioadă nedeterminată, datorită tratamentului antiretroviral modern.

Tratamentul blochează virusul și oferă posibilitatea ca persoanele cu HIV să devină inofensive, respectiv să nu transmită virusul pe cale sexuală. În acest caz, ele duc o viață deplină, cei dragi sunt în siguranță și copiii lor se nasc sănătoși.

Oricine se poate infecta, nu doar consumatorii de droguri sau persoanele din grupurile social vulnerabile. HIV poate fi transmis pe trei căi principale:

  • Transmiterea sexuală
  • Transmiterea prin sânge
  • Transmiterea de la mamă la făt, prin alăptare, dacă mama are HIV și nu primește tratament

Campania Națională „Just Test” este realizată de Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”, sub egida Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile, cu sprijinul financiar al Instituției publice „Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor” în Domeniul Sănătății, „Alianței pentru sănătatea publică”, Ucraina și Primăriei municipiului Chișinău.

Citiți și:

O persoană cu HIV poate fi inofensivă! Află cum se transmite și cum poate fi blocată infecția (Infografic)

„Când am aflat, am decis că nu am viitor”. Lecția de viață oferită de o persoană care trăiește de 20 de ani cu HIV

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.