Copil mic

Premergătorul poate pune în pericol sănătatea copilului tău. Argumentele specialiștilor

Postat de noiembrie 15, 2017 No Comments

Mulți părinți cred că micuțul lor este în siguranță atunci când se află în premergător, iar ei pot să se ocupe liniștiți de alte lucruri. De fapt, nu este chiar așa. Potrivit unei cercetări realizate de Asociația Europeană pentru Prevenirea Leziunilor și Promovarea Siguranței, odată cu folosirea premergătorului, crește riscul accidentelor casnice în care sunt implicați copiii. Mai mult, acesta nu-i ajută pe micuți să meargă mai devreme, din contra – le poate provoca probleme motorii. 

Ala Jivalcovschi, medic pediatru în cadrul Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga”, nu recomandă utilizarea premergătorului pentru copii. Specialista susține că, pe lângă faptul că premergătorul nu aduce niciun beneficiu, acesta este și foarte periculos.

Nu este adevărat că micuțul va merge mai devreme dacă va folosi premergătorul. Un copil care are o dezvoltare psihomotorie bună va începe să meargă de la vârsta de 11-15 luni”, a menționat Ala Jivalcovschi.

În cazul în care părinții își pun copilul în premergător de la o vârstă fragedă, 6-7 luni, pot apărea dereglări în dezvoltarea mersului. Asta, deoarece copilul nu ajunge cu picioarele la podea și se împinge cu vârful degetelor.

Care sunt pericolele

Cu ajutorul premergătorului, bebelușul se poate deplasa foarte ușor în locuri care anterior nu au fost disponibile pentru el, ceea ce duce la creșterea numărului de accidente casnice. Printre accidentele frecvente se numără:

  • căzăturile;
  • loviturile;
  • opăririle;
  • otrăvirile etc. 

Cel mai des, în timpul accidentelor copiii se lovesc la cap. Atunci când copilul se află în premergător, partea de sus a corpului este mai grea și astfel crește riscul ca micuțul să se răstoarne. De asemenea, copilul poate ajunge la o ceașcă de cafea pusă pe marginea mesei și se poate opări. În consecință, pot fi provocate traumatisme și leziuni foarte grave.

Potrivit statisticilor, anual circa 14 000 de copii ajung în spital din cauza premergătoarelor. Din acest motiv, comercializarea acestora au fost interzise în mai multe țări din întreaga lume.

Copiii nu au nevoie de premergătoare. Ei trebuie să fie stimulați să meargă prin comunicare, cântece și afecțiune.

Lasă un comentariu