ȘcolarUtil pentru părinți

Povestea dansatoarei din Moldova, care la 8 ani a devenit campioană mondială la belly dance

Postat de septembrie 13, 2018 No Comments

Eleganță, farmec, pasiune și elasticitate – cuvinte care caracterizează perfect dansurile orientale. Aceste calități le întrunește și Anastasia Borisova, o tânără din Tiraspol, care a reușit să devină campioană mondială la belly dance, la doar 8 ani. 

Anastasia a început să practice dansurile de la vârsta de 5 ani. A făcut hip hop, dansuri clasice, dansuri populare moldovenești, însă, într-un final, s-a îndrăgostit de dansurile orientale și cele indiene, pe care le practică la nivel profesional, de mai bine de un an.

„Prin intermediul dansului pot transmite emoții. Îmi place foarte mult ceea ce fac și depun tot sufletul pentru a bucura spectatorii”, spune tânăra dansatoare.

Săptămânal, Anastasia vine de la Tiraspol la Chișinău de cel puțin trei ori pentru a se antrena. La primele antrenamente, aceasta nu manifesta un interes sporit, își amintește antrenoarea Anastasiei, Liudmila Kaireak. Atunci, Liudmila le-a propus părinților Anastasiei să meargă cu ea la o competiție, pentru a vedea atitudinea și nivelulul dansatoarelor.

 „Când am mers la această competiție, Anastasia avea pregătite câteva dansuri. A început să danseze și am rămas surprinsă de ceea ce vedeam. Dansa foarte bine, foarte deschis, de parcă nu era ea. Se vedea că îi plăcea ceea ce face. Chiar dacă avea o pregătire mai slabă față de alți concurenți, ea se deosebea de ceilalți. Dansa pentru spectatori, pentru a-i bucura. În acel moment, am redescoperit-o și am înțeles că i-a apărut dorința de a dansa”, a precizat Liudmila. 

Pentru a-și îndeplini visul de a deveni dansatoare renumită pe plan internațional, Anastasia este gata să depună mult efort și dedicație.

„Anastasia a devenit responsabilă și muncește mult. Pe lângă antrenamentele individuale sau de grup, mai facem împreună și lecții prin skype. Iar pentru a consolida cunoștințele, Anastasia are și teme pentru acasă”, susține antrenoarea Anastasiei.

Ca să ai succes în acest domeniu, trebuie să fii diferită și să ai propriul stil. Aceste calități le are Anastasia, căreia îi place să improvizeze și este mereu deschisă pentru a învăța. 

„La competiții, are atitudine serioasă și adultă. Știe ce trebuie să facă, chiar dacă se întâmplă ceva cu muzica. Pe scenă, se simte confortabil. Pot spune că anume la competiții se deschide cel mai mult, atunci când sunt spectatori, când are cui arăta ceea ce a învățat. Simte muzica și îi place să improvizeze”, a adăugat Liudmila. 

Succesele Anastasiei nu s-au lăsat mult așteptate. Tânăra dansatoare a participat la mai multe competiții și a reușit să ia locuri de frunte. În luna aprilie, Anastasia a obținut titlul de MISS BELLYDANCE EUROPE.

(Sursa foto: Faridah – Belly Dance studio)

În luna mai, aceasta a devenit campioană mondială, ocupând locul I la „IDF World Championship in Modern Dance Sport”, care a avut loc în Croația.

(Sursa foto: Faridah – Belly Dance studio)

Dansurile orientale se caracterizează prin pasiune și mister, mișcările fiind realizate preponderent din abdomen. Regulile interzic copiilor să danseze pe melodii triste sau erotice. De obicei, prin intermediul coregrafiei, poveștile sunt transformate în dans, iar copiii intră în rolul personajelor cunoscute.

La competiții, Anastasia se simte ca peștele în apă.

„Îmi este foarte ușor să particip la competiții. Principalul să nu ai emoții, iar eu nu le am. Mai mult mama se emoționează”, povestește zâmbind tânăra dansatoare.

Pline de culoare, farmec și eleganță, costumele joacă un rol foarte important în belly dance. Anastasia are în garderoba sa peste 20 de costume, majoritatea fiind cumpărate din Ucraina. Unele însă au fost cusute special pentru tânăra dansatoare.

Fiecare costum reprezintă o adevărată artă. Deseori, elementele sunt cusute manual, ceea ce oferă o frumusețe și eleganță aparte pentru fiecare ținută. Din cauza acestor elemente, unele costume cântăresc până la 5 kilograme.

Ca urmare, un costum oriental presupune o investiţie destul de mare, costurile începând de la câteva sute de dolari. De exemplu, costumele din garderoba Anastasiei costă între 200 și 600 de dolari.

Copiii pot începe să facă dansuri orientale de la vârsta de 5 -6 ani, recomandă Liudmila Kairak. Un lucru important de știut pentru părinți este că deplasările, costumele necesită investiții, care nu sunt acoperite de federația de profil sau de stat.

Fotografiile au fost realizate de Ana Gurdiș

Lasă un comentariu