Poți afla totul despre școala în care învață copilul tău cu un singur click
Școlar

Poți afla totul despre școala în care învață copilul tău cu un singur click

Părinții pot afla mai multe informații despre instituția de învățământ în care învață copilul lor chiar pe Internet. Astăzi, a fost lansat Sistemul Informațional de Management în Educație (SIME), platformă unde pot fi găsite date despre toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

Sime.md conține fișele tuturor instituțiilor de învățământ din țară, date despre numărul angajaților din toate școlile, numărul elevilor care își fac studiile, numărul de absențe ale elevilor etc.

Potrivit autorilor platformei, Sistemul informațional va contribui la consolidarea calității și utilizarea deciziilor de management în sectorul statisticii educaționale la diferite niveluri. De asemenea, va promova un mediu favorabil pentru responsabilizarea socială în sectorul educației din Republica Moldova, prin deschiderea accesului la date și încurajarea supravegherii de către cetățeni a serviciilor de educație și impactul reformelor în curs de desfășurare.

Totodată, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării își propune ridicarea gradului de transparență în educație și utilizarea statisticilor din domeniu pentru a elabora politici de modernizare a învățământului din țară. În acest sens, SIME va oferi autorităților publice locale informații relevante pentru ajustarea rețelei școlare și gestionarea eficientă a instituțiilor de învățământ.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat că lansarea unei hărți electronice a sistemului educațional din Republica Moldova este foarte importantă, deoarece va contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea procesului de învățământ.

„Este, fără îndoială, un pas extraordinar în dezvoltarea sistemului educațional din Republica Moldova. Dorim să ținem pasul cu ultimele tendințe ale timpului, cu noile tehnologii, precum și cu viteza de dezvoltare a evenimentelor și avem nevoie de acces rapid la o informație exhaustivă, una care ne-ar permite să luăm decizii rapide și competente. Totodată, avem nevoie de o colaborare rapidă și o interferență între directorii din diverse instituții educaționale. Iată că această interferență, fără îndoială, va fi operată mult mai funcțional și mai rapid grație Sistemului Informațional de Management în educație”, a declarat Monica Babuc.

De menționat că SIME a fost elaborat anterior cu scopul monitorizării abandonului școlar și colectării datelor cu privire la elevii, angajații și instituțiile care fac parte din învățământul preuniversitar. Ulterior, Ministerul a decis să îmbunătățească sistemul informațional și să extindă domeniile în care acesta este utilizat pentru a obține informații complexe, actualizate și cu un grad minim de eroare.

Proiectul a fost elaborat cu asistența Băncii Mondiale.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.