Poliția trage un semnal de alarmă: 13 cazuri de dispariție a copiilor în ultimele patru zile
Siguranța familieiȘtiri

Poliția trage un semnal de alarmă: 13 cazuri de dispariție a copiilor în ultimele patru zile

În perioada 25-28 noiembrie curent au fost înregistrate 13 cazuri în care minorii au abandonat domiciliul sau serviciul social de protecție. Opt copii au fost depistați de polițiști și se află în afara oricărui pericol. În cazul a patru adolescenți a fost mobilizat întreg efectivul subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției.

În context, oamenii legii trag un semnat de alarmă și vă îndeamnă să anunțați imediat Poliția la numărul 112 atunci când constatați dispariţia copilului. De asemenea, puteți sesiza autoritatea tutelară locală (primarul, asistentul social), apela Serviciul Telefonul copilului 116 111 sau alte servicii care pot interveni și aplica măsurile de protecție față de copil.

Doar în cele zece luni ale anului 2019, 740 de copii au abandonat domiciliul sau serviciul social de protecție, dintre care 534 de minori au plecat din propria familie, în timp ce 206 au abandonat instituțiile de plasament.

Principalele motive pentru care copiii abandonează locul de trai sunt: lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară din familie, conflictele din familie sau ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Pentru a evita dispariţia copilului dumneavoastră:

 • Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul – la joacă, la cumpărături şi în zonele aglomerate.
 • Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.
 • Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni. În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de motiv.
 • Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa unde locuieşte.
 • Învăţaţi-l că, dacă se pierde, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil.

În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut:

 • Verificaţi la rude şi prietenii apropiaţi dacă copilul nu se află la aceştia.
 • Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia! Sesizarea dispariţiei unui copil poate fi efectuată prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren.
 • Păstraţi-vă calmul! Chiar dacă sunteți afectat/ă, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp.

Furnizaţi polițiștilor următoarele informații:

 • Descrierea semnalmentelor şi a semnelor particulare.
 • Câteva fotografii recente ale copilului.
 • Descrierea vestimentației copilului în momentul dispariţiei, precum şi a obiectelor pe care le avea asupra sa.
 • Orice altă informaţie care vi se pare de interes pentru poliţişti (riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de părăsire a domiciliului, dispariţia unor obiecte personale din camera sa).

Sesizează Poliția la 112! Orice informaţie contează!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.