Poftele nealimentare: De ce copilul mănâncă nisip, cretă sau alte lucruri necomestibile
Copil mic

Poftele nealimentare: De ce copilul mănâncă nisip, cretă sau alte lucruri necomestibile

By 27/04/2017 septembrie 11th, 2020 No Comments

Sursa foto: baby.unica.ro

De la o anumită vârstă, majoritatea copiilor au tendința să pună în gură tot ce li se nimerește în cale, lucru care îi alarmează pe unii părinți. 

Medicul pediatru Ludmila Chiriac a relatat pentru Suntparinte.md că tendința de a gusta lucruri necomestibile vine din dorința de a cunoaște lumea din jur. Astfel, copiii încearcă să guste lucrurile și să-și facă o percepție despre mediul înconjurător. Cu cât copilul se maturizează, cu atât mai mult el încearcă să cunoască lumea. De aceea, oriunde ar merge și orice ar face, ei folosesc mânuțele, bagă totul în gură și gustă.

Totuși, există cazuri când acest fapt indică o stare patologică. Atunci când copiii au insuficiență de vitamine sau de minerale în organism (de exemplu, insuficiență de calciu, de fier, de zinc sau de iod), necesitățile lor sunt ridicate și ei încearcă să recupereze insuficiența. De aceea, unii mănâncă pământ, cretă, nisip sau alte produse necomestibile.

Părinții nu trebuie să uite că, în nisip sau în pământ, sunt foarte mulți microbi care pot fi lăsați de pisici, câini sau păsări. De aceea, trebuie să fie mereu atenți, pentru a preveni riscul de îmbolnăvire.

Un sfat pentru părinți este să se adreseze la medic sau să efectueze analiza generală a sângelui pentru copil atunci când vede că cel mic mănâncă lucruri neobișnuite. În așa mod se va convinge că cel mic duce lipsă de vitamine sau minerale și nu suferă de nicio afecțiune.

Sindromul Pica

O afecțiune foarte rară care se manifestă prin dorința acută de a mânca lucruri necomestibile este Sindromul Pica. Potrivit oamenilor de știință, această boală este cauzată de anumite deficiențe minerale, în special de lipsa de fier. Persoanele care suferă de această afecțiune pot consuma pastă de dinţi, săpun, detergenţi, păr, cărămizi, hârtii, lipici, cretă, farfurii etc. Această tulburare alimentară foarte gravă poate duce la intoxicație sau chiar deces.

Sindromul Pica poate apărea la orice vârstă, însă, în cele mai multe cazuri, poate fi depistată la sugarii cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de luni. La vârsta adultă, Sindromul poate fi întâlnit cel mai des la femeile însărcinate sau la persoanele care suferă de boli neuropsihice, precum deficiențele mintale sau schizofrenia.

Citiți și:

Poftele alimentare: ce mesaje îți trimite organismul

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.