Plimbarea cu căruciorul într-un oraș inaccesibil - o provocare zilnică pentru părinți
Știri

Plimbarea cu căruciorul într-un oraș inaccesibil – o provocare zilnică pentru părinți

Lipsa rampelor la intrarea în instituțiile publice, trotuare impracticabile și borduri înalte la stații/treceri de pietoni – sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă locuitorii capitalei, în special persoanele cu dizabilități, părinții cu copii în cărucior și persoanele în etate. În context, zeci de persoane s-au adunat astăzi în centrul Chișinăului unde a fost lansată campania „Chișinăul – accesibil pentru toți”.

„Scopul este să ajutăm autoritățile publice locale, să mobilizăm cetățenii din mun. Chișinău, ca să avem un oraș accesibil pentru toți. Un oraș accesibil nu este un oraș sigur doar pentru persoanele cu dizabilități sau părinții care poartă copiii în cărucioare, ci un oraș confortabil și comod pentru toți cetățenii”, a menționat Ion Cibotărică, director de proiect.

În cadrul proiectului sunt prevăzute mai multe activități ce urmăresc mobilizarea și informarea comunității privind accesibilitatea spațiului public; implicarea cetățenilor din mun. Chișinău la monitorizarea lucrărilor; responsabilizarea autorităților publice, prin utilizarea mecanismelor juridice pentru aplicarea legislației referitoare la accesibilitate.

„La baza acestei campanii se află dorința cetățenilor, locuitori ai municipiului Chișinău, în mod special a persoanelor cu dizabilități. Știm că au demarat lucrările de reparație capitală pe trei artere principale ale mun. Chișinău (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, bd. Constantin Negruzzi și str. Vasile Alecsandri). Vor urma și alte străzi din mun. Chișinău care vor fi renovate. Noi suntem acele persoane active care doresc ca acest oraș să devină unul prietenos pentru oricine”, a spus directorul executiv al Centrului de Asistență Juridică pentru Persoanele cu Dizabilități (CAJPD), Vitalie Meșter.

Echipa proiectului „Chișinăul – accesibil pentru toți” și-a propus să responsabilizeze autoritățile și în legătură cu respectarea cerințelor „designului universal” (crearea produselor, programelor, serviciilor, proiectarea spațiului public și mediului arhitectural, astfel încât să poată fi utilizate de către toate persoanele, în cea mai mare măsură posibilă, fără a se recurge la o adaptare sau proiectare specializată).

Cei prezenți s-au împărțit în două echipe care au evaluat bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul intersecțiilor cu strada Ismail și, respectiv, cu str. Mihai Eminescu, pentru a testa accesibilitatea străzilor, instituțiilor publice și a altor spații.

„Punctele la care trebuie de atras atenție sunt bordurile înalte, lipsa rampelor de acces în magazine, numărul scăzut de semafoare acustice pentru persoanele nevăzătoare, stațiile de așteptare care sunt amplasate prea aproape de carosabil și nu permit părintelui să întoarcă, în direcția dorită, căruciorul”, a menționat Cristina Mastac-Comerzan, reprezentanta comunității de mămici „Ask a MOM”.

Cristina Vlah este mama unui copil de nouă luni. Recunoaște că este destul de greu să poarte copilul în brațe, mai ales când parcurge o distanță lungă. Ar putea transporta copilul în cărucior, însă trotuarele cu gropi și obstacole, puținele rampe de acces în instituțiile publice și bordurile înalte îi fac prea obositoare deplasarea prin oraș.

„În plus, multe troleibuze nu au rampe de acces. De aceea, din nou sunt nevoită să port copilul în brațe. Prin această acțiune am dorit să fim auziți, să fie cunoscute dificultățile cu care se confruntă locuitorii capitalei. Consider că autoritățile publice locale ar trebui să caute fonduri, să scrie proiecte, să obțină granturi și să adopte o atitudine mai constructivă, pentru a face locurile publice cât mai accesibile pentru toți locuitorii din Chișinău”, a adăugat mămica.

Rezultatele evaluării și recomandările echipelor de lucru vor fi transmise Direcției generale transport public și căi de comunicație.

Proiectul este implementat de Coaliția „Fără Bariere” (Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități și Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova), în parteneriat cu Platforma „Ask a Mom” și Centrul Media pentru Tineri.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.