Skip to content Skip to footer

Peste 2.600 de părinți au semnat: Redeschiderea grădinițelor sau indemnizații de cel puțin 50% din salariu pentru părinții preșcolarilor

Peste 2.600 de părinți din Republica Moldova cer autorităților să permită redeschiderea grădinițelor sau, dacă nu este posibil, să ofere părinților ajutor financiar în această perioadă.

Solicitările părinților se regăsesc într-o petiție online care a fost astăzi depusă la Guvern, fiind adresată Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Petiția, în format electronic, va fi expediată Avocatului Poporului.

Cofondatoarea Asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, a menționat că, în prezent, circa 150 000 de copii sunt înmatriculați în grădinițe. Începând cu data de 4 mai, majoritatea părinților au fost rechemați la locul de muncă, respectiv se află în situația în care copiii lor rămân singuri acasă:

„Statul nu ne-a oferit nicio soluție ce facem cu copiii. Părinții și-au luat concedii din cont propriu. Cerem statului să găsească o soluție – fie redeschiderea grădinițelor, fie asigurarea părinților cu indemnizații și păstrarea locului de muncă în această perioadă”.

În plus, Ala Revenco susține că riscul de infectare este la fel de mare dacă părinții își vor lua copiii la serviciu sau atunci când vor interacționa cu copiii după ce vor veni de la locul de muncă, unde au intrat în contact cu mai multe persoane (transport public, colegi de serviciu etc.).

Doina Bejan este mamă a doi copii – ambii preșcolari (de 3 și, respectiv, 5 ani). Spune că, începând cu 11 martie, ambii copii stau acasă, în timp ce părinții trebuie să meargă la muncă pentru a obține un venit:

„Acești copii și-au pierdut pofta de mâncare, chiar dacă încerc să-i hrănesc cât de cât normal. Nu mai vor să se joace, sunt palizi, le lipsește activitatea. Această petiție este un strigăt de ajutor din partea tuturor părinților ca ei să fie puși în prim-plan. Vrem să ni se răspundă cum va avea loc acest proces de adaptare la noua realitate, ca apoi să ni se spună când va avea loc”.

În situația ei se află mulți părinți care sunt nevoiți să găsească soluții de sine stătător. Mama Silvia Dolghii, prezentă astăzi în fața clădirii Guvernului, spune că serviciile oferite de dădacă includ costuri mult prea mari. Pe de altă parte, siguranța copilului este pusă în pericol când ambii părinți pleacă la serviciu, lăsând copilul singur acasă:

Mulți părinți care sunt încadrați în câmpul muncii au probleme financiare. În plus, relațiile contractuale de muncă și angajatorii nu permit ca părinții să lucreze de la distanță sau să-și păstreze locul de muncă”.

Părinții îndeamnă autoritățile să se întrunească într-o ședință pentru a lua o decizie în acest sens. Ei propun ca redeschiderea grădinițelor să aibă loc treptat și doar acolo unde e posibil – în localitățile cu risc minor de infectare. În localitățile unde sunt înregistrate multe cazuri de COVID-19, părinții ar trebui să primească o indemnizație de cel puțin 50% din salariu, pe toată perioada nefuncționării grădinițelor, precum și să-și păstreze locul de muncă.

Niciun reprezentant al instituțiilor vizate nu a reacționat până la moment. Mâine, la ora 15:00, Guvernul se va reuni într-o ședință. Anterior, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, care este și secretarul Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, a declarat că redeschiderea grădinițelor e o decizie prematură.

Detalii despre petiție citiți:

Aproape 1.800 de părinți din Moldova cer redeschiderea grădinițelor. Ce a răspuns șeful ANSP

Avertizare! Preluarea conținutului, fără a cita sursa, dăunează grav imaginii instituției dvs. Puteți prelua în limita a 500 de caractere, dar să citați sursa cu link activ. Conținutul poate fi preluat integral doar cu permisiunea redacției Suntparinte.md.

Adresa: str. Alexei Mateevici, 46/1, Chișinău, Republica Moldova
Număr de contact: 068 294 424

CMT © 2024. Toate drepturile rezervate.