Peste 1.000 de arbori au avariat școlile și grădinițele din Chișinău. VEZI situația pe sectoare
Știri

Peste 1.000 de arbori au avariat școlile și grădinițele din Chișinău. VEZI situația pe sectoare

Ninsoarea din ultimele zile a afectat grădinițele și școlile din municipiul Chișinău. Conform șefului interimar al Direcției generale educație, tineret și sport, Alexandru Fleaș, peste 1.000 de arbori au avariat instituțiile de învățământ.

În total, nouă acoperișuri au fost deteriorate, 36 de pavilioane și garduri – distruse, 43 de căi de acces – blocate, fire electrice și de telefonie – rupte în 40 de instituții de învățământ.

În acest sens, autoritățile susțin că e nevoie de o intervenție urgentă în cazul instituțiilor, pentru ca mâine, când elevii și copiii revin din vacanță, să se poată desfășura procesul educațional.

Au avut de suferit instituțiile din următoarele sectoare:

Sectorul Buiucani: Grădinița nr. 113 necesită intervenție pentru a fi deblocate căile de acces pentru transportul auto care livrează produsele alimentare; Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv;

Sectorul Ciocana: Grădinița nr. 149, unde este blocat accesul la intrarea centrală; Liceul Municipal Sportiv nr. 2, unde au fost doborâți patru arbori;

Sectorul Centru: Liceul Teoretic „Vasile Lupu”, unde doi arbori au căzut și împiedică accesul transportului auto pentru livrarea produselor alimentare; Liceul Teoretic „Rambam” și Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, unde un arbore a blocat intrarea centrală.

Cel mai grav au fost avariate Creșa-grădiniță nr. 127 de pe str. Albişoara, 76, și Creşa-grădiniţă nr. 25, de pe str. Grădinilor, 69. În același timp, Gimnaziul din Ghidighici va fi pe jumătate închis, întrucât a căzut tavanul în câteva săli de curs.

În cazul în care autoritățile nu vor reuși să înlăture toate consecințele, copiii vor fi transferați în alte instituții, până vor fi remediate problemele.

Primarul general, Dorin Chirtoacă, a anunțat că, potrivit primelor estimări, valoarea pagubelor provocate de intemperii se situează între 50 și 70 de milioane de lei:

„S-au înregistrat la ora actuală până la 10 mii de arbori care s-au prăbușit, aproximativ 130 de piloni doborâți, 1.100 de fire rupte,  450 de cabluri rupte, cel puțin 100 de defecțiuni la Regia Transport Electric, 250 de automobile avariate”, a declarat edilul capitalei.

Menționăm că responsabilii instituțiilor de învățământ din Chișinău au muncit sâmbătă și duminică, pentru a înlătura consecințele ninsorii. Astăzi, aceștia vor face ordine în curți.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.