Periuța de dinți pentru copilul tău - cum o menții curată și când o schimbi
Copil micPreșcolarȘcolar

Periuța de dinți pentru copilul tău – cum o menții curată și când o schimbi

Un zâmbet frumos nu se limitează doar la o alimentație corectă sau o pastă de dinți cu efect de albire. Un rol esențial îl joacă peria de dinți, de aceea alegerea periuţei potrivite e o etapă importantă în îngrijirea danturii.

În prezent, apar pe piață tot mai multe firme producătoare de paste de dinți, care își promovează produsele și le descriu drept eficiente și calitative. În context, medicul stomatolog Alexandru Brițchi, de la Policlinica Stomatologică Republicană, îți oferă mai multe sfaturi cum să alegi corect periuța de dinți pentru copilul tău:

Igiena cavității bucale

Începe odată cu apariția primului dinte, chiar de la 5-6 luni. Este important ca părinții să știe că, până la vârsta de aproximativ 3 ani, să nu folosească deloc pastă de dinți. Asta deoarece copilul are reflexul de a înghiți (multe dintre pastele de dinți conțin substanțe dăunătoare pentru sănătatea copilului). Curățarea se face mai mult cu un burete din vată sau cu așa-numitele „periuțe ce se îmbracă pe degete”, care au peri artificiali. Gingiile celor mici sunt moi, așa că nu trebuie agresate de periuță.

După vârsta de 3 ani ei încep deja să imite ceea ce fac părinții, atunci își pot spăla dinții împreună cu părinții. Dă-i copilului cea mai mică periuță, însă fără pastă.

Igienizarea periuței de dinți

Periuța trebuie să fie păstrată într-un suport aparte, pentru a fi menținută curată și bine dezinfectată. Ideal este ca baia să fie separată de veceu, nu e recomandat să fie în aceeași încăpere. În cazul care acest lucru nu poate fi evitat, e necesar ca micuțul să clătească bine periuța, după ce și-a periat dinții, și să o pună în container.

Nu e recomandat ca periuța să fie acoperită cu un capac de protecție, pentru că acesta va constitui un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor și altor microorganisme. Periuța poate fi dezinfectată, o dată în săptămână, prin clătirea ei în apă oxigenată.

Schimbarea periuței de dinți

Periuța de dinți trebuie schimbată o dată în 3 luni sau când perii se încovoaie. Totuși, dacă sunt predispoziții de gingivită, parodontită/parodontoză sau dacă cel mic are vreo infecție, atunci periuța trebuie schimbată mai des.

Orice periuță de dinți alegi pentru copilul tău, recomandarea principală a specialistului în igiena dentară este următoarea: spălatul pe dinți de două ori pe zi trebuie deprins de la o vârstă mică.

Înainte de culcare și dimineața, când se trezește, piciul tău are nevoie de periuță și pastă de dinți pentru o igienă orală desăvârșită și pentru un zâmbet frumos.

Autor: Nicoleta Olaru, stagiară

Sursă foto: alabamafamilydentists.com

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.