Perioada de închidere a școlilor, grădinițelor și universităților din Moldova a fost prelungită
Știri

Perioada de închidere a școlilor, grădinițelor și universităților din Moldova a fost prelungită

Sursa foto: nytimes.com

Termenul de suspendare a procesului educațional în școli, grădinițe și universități va fi extins cu o săptămână, ceea ce înseamnă că instituțiile de învățământ din țară nu-și vor relua activitatea la 23 de martie, cum era planificat anterior. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu. 

Astăzi, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că încă o persoană din Republica Moldova a fost diagnosticată cu infecție prin COVID-19, fiind vorba despre un caz de import (Italia).

Prelungirea acestui termen nu înseamnă vacanță forțată sau ieșiri în zone aglomerate. Autoritățile fac apel către părinți să nu lase copiii fără supraveghere și să nu-i expună riscului de infectare prin ieșirea în locuri publice aglomerate sau contactarea cu diferite persoane, inclusiv cu membrii familiei care au revenit din zonele de risc de infecție cu noul tip de Coronavirus sau care au fost în contact cu persoane infectate de COVID-19. 

Respectați regulile de igienă și distanța socială de minimum 1 metru. 

Aplicați regimul de autoizolare la domiciliu timp de 14 zile, contactați medicul de familie, monitorizați-vă starea de sănătate cu efectuarea termometriei de trei ori pe zi și, la primele simptome de boală (tuse sau febră), apelați 112.

Tot astăzi, Parlamentul a aprobat Hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 17 martie–15 mai.

„Acesta este termenul maxim. Nimeni nu are de gând să țină situația suspendată 60 de zile. Decizia de 60 de zile a fost luată pentru a avea posibilitatea să intervenim atunci când va fi necesar. Sperăm că această situație va dura mai puțin, pentru ca oamenii să-și poată relua activitatea”, a menționat președintele statului, Igor Dodon.

Potrivit documentului, în această perioadă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va emite dispoziţii privind următoarele măsuri:

 • instituirea unui regim special de intrare şi ieşire din ţară;
 • instituirea unui regim special de circulaţie pe teritoriul ţării;
 • introducerea regimului de carantină şi luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;
 • stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entităţile;
 • interzicerea desfăşurării adunărilor, manifestaţiilor publice şi a altor acţiuni de masă;
 • dispunerea, la necesitate, a raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate;
 • coordonarea activităţii mijloacelor de informare în masă privind: a) informarea populaţiei despre cauzele şi proporţiile situaţiei excepţionale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situaţii şi protecţia populaţiei; b) familiarizarea populaţiei cu regulile de comportare în timpul situaţiei excepţionale; c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicaţii;
 • modificarea procedurii de numire în funcţie şi de destituire a conducătorilor agenţilor economici şi ai instituţiilor publice;
 • interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;
 • chemarea cetăţenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiţiile legii;
 • efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechiziţiilor de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă;
 • efectuarea altor acţiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării şi lichidării consecinţelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.